Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450432
Artykułów : 212
Odsłon : 2450432
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Tłuchowscy - Romanowscy
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 7 mies. temu #2396
|
Do Pana Dariusza prośba ogromna. Mam dwa maile Piotrów Romanowskich (dwóch) i nie pamiętam, który jest którego. Poszukuje teraz kontaktu z Piotrem Romanowskim, pochodzącym od Tadeusza Romanowskiego, młynarza. Pan na pewno zna te maile. Pozdrawiam AT
|
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 7 mies. temu #2398
|
aniata napisał:
Do Pana Dariusza prośba ogromna. Mam dwa maile Piotrów Romanowskich (dwóch) i nie pamiętam, który jest którego. Poszukuje teraz kontaktu z Piotrem Romanowskim, pochodzącym od Tadeusza Romanowskiego, młynarza. Pan na pewno zna te maile. Pozdrawiam AT Pani Anno, udzieliłem odpowiedzi na priv. pozdrawiam Darek |
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 6 mies. temu #2399
|
Witam, chyba znalazłam potwierdzenie tego, ze Tadeusz Tłuchowski znał bardzo dobrze Bronisława Deskura. Otóż wszystko wskazuje na to, ze Wacława Tłuchowska, córka Tadeusza Tłuchowskiego, poślubiła inżyniera Ignacego Kinela (zob. PSB) również - jak jej ojciec - powstańca styczniowego. Zaś córka Kinelów, Aniela, wyszła za Stanisława Deskura, jednego z synów Bronisława. I tak dzięki naszym pogawędkom dowiedziałam się o losie kolejnej córki Tadeusza Tłuchowskiego. To bardzo pouczające. Niestety, wszystko to działo się w Rzeszowie i we Lwowie, a zdobycie jakichkolwiek dowodów z tamtych okolic jest bardzo, bardzo trudne. Na stronie Minakowskiego dopiero niedawno do Wieńczysławy Tłuchowskiej (zony Kinela) dopisano imię Wacława. I wtedy to skojarzyłam. No tak, Wacława to zarówno po rosyjsku jak po niemiecku Wieńczysława
![]() aniata napisał: Nie ośmielam się napisać tego w temacie spis powstańców styczniowych, ale wiadomość jest ciekawa. Wśród powstańców styczniowych wymieniony jest Bronisław Tłuchowski z Bledzewa, zesłany następnie na ciężkie roboty na Syberię i zmarły tam w 1883 roku. Ów Bronisław Tłuchowski był synem Karola Tłuchowskiego, syna Błażeja i Teodozji Chełmickiej, a w 1863 roku miał zaledwie 16 lat. Badając dzieje jego ojca Karola Tłuchowskiego znalazłam dwie metryki ślubów córek Karola, Klotyldy i Amelii, zawartych w parafii Sierpc w latach 1865 i 1872. W pierwszym akcie napisano, ze ojciec nowozaślubionej nie mógł dać zezwolenia jako przebywający w Rosji, w drugim - ze nie żyje. Dziś dostałam od znajomego ze Szwajcarii notatkę z "Nürnberger Journal" 5 II 1866 (a właściwie Nurnberger Abendzeitung) o wypadku w syberyjskiej kopalni. W zawalonym szybie zginęli m.in. obywatel ziemski Tłuchowski i ksiądz z guberni płockiej. To chyba Karol Tłuchowski, ale dlaczego był na Syberii i to w kopalni? Czy sam został skazany, a historycy nie dotarli do akt, czy pojechał za synem? Same zagadki. A przy okazji w "Gazecie Lwowskiej" z 1873 roku mowa jest o tym, ze ze Lwowa do Przemyśla wyjechał T. Tłuchowski. Może to Tadeusz, brat Karola? W takim wypadku mógłby opowiadać Bronisławowi Deskurowi swoje wspomnienia o powstaniu, Deskur też znalazł się we Lwowie. |
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 6 mies. temu #2400
|
aniata napisał:
Witam, chyba znalazłam potwierdzenie tego, ze Tadeusz Tłuchowski znał bardzo dobrze Bronisława Deskura. Otóż wszystko wskazuje na to, ze Wacława Tłuchowska, córka Tadeusza Tłuchowskiego, poślubiła inżyniera Ignacego Kinela (zob. PSB) również - jak jej ojciec - powstańca styczniowego. Zaś córka Kinelów, Aniela, wyszła za Stanisława Deskura, jednego z synów Bronisława. I tak dzięki naszym pogawędkom dowiedziałam się o losie kolejnej córki Tadeusza Tłuchowskiego. To bardzo pouczające. Niestety, wszystko to działo się w Rzeszowie i we Lwowie, a zdobycie jakichkolwiek dowodów z tamtych okolic jest bardzo, bardzo trudne. Na stronie Minakowskiego dopiero niedawno do Wieńczysławy Tłuchowskiej (zony Kinela) dopisano imię Wacława. I wtedy to skojarzyłam. No tak, Wacława to zarówno po rosyjsku jak po niemiecku Wieńczysława ![]() Bardzo się cieszę z Pani okrycia, kropla drąży ... ![]() Nic odkrywczego nie dodam. Jedynie prawdopodobny adres zamieszkiwania przed śmiercią Wacławy Kinelowej z Tłuchowskich - Lwów ul. 29 Listopada 19. Chyba dobrze interpretuję? Dom żałoby to dom nieboszczki, a może to dom pogrzebowy? Za Kuryerem Lwowskim z 24 lutego 1913 r. cyt. "Z żałobnej karty. Zmarli we Lwowie: Z Tłuchowskich Wacława Kinelowa, żona starszego inżyniera wydziału kraj. Pogrzeb dziś o g. 3 pop. z domu żałoby przy ul. 29 Listopada l. 19 [...] pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 7 lata, 6 mies. temu przez Darek1965.
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 6 mies. temu #2401
|
Bardzo dziękuję. Chyba to jest dom nieboszczki. Wacławę wg Minakowskiego pochowano na Cmentarzu Łyczakowskim, jej maż zmarł w styczniu 1924 roku. Slub mogli brać naprawdę wszędzie: w Wojniczu, gdzie mieszkał brat Wacławy, Stanisław Tłuchowski i gdzie zmarł Tadeusz Tłuchowski, ale także we Lwowie, w Rzeszowie, a nawet w Przemyślu i w parafii, do której należał Breń (nie umiem znaleźć tej parafii). A w dodatku nikt nie wie, czyim synem był Ignacy Kinel. Udało mi się tylko znaleźć brata Ignacego, Jana Kinela, i jego syna Wacława Kinela, prawnika, po I wojnie m.in. sędziego Naczelnego Trybunału Administracyjnego. Ale to mnie nie zbliża do miejsca ślubu Ignacego! Pozdrawiam AT
|
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 2 mies. temu #2414
|
Może Pan już to widział: oto Sprawa przed publicznością na popisie rocznym Szkoły Wojewódzkiej Płockiej za rok 1823/24. A tam wśród uczniów i Ignacy Chełmicki, i Julian Rosciszewski z Wierznicy, i Jan Płachecki z Kamienia Kmiecego, syn Władysława, napoleończyka, ten co to sie prawie urodził podczas bitwy pod Lipskiem, a takze młodziutki Marian Tłuchowski (13 lat), który do Muzeum Szkolnego dostarczył podwójne gesie pióro. Przyszli powstańcy i zesłańcy. Sam Pan zobaczy. Pozdrawiam Anna Tłuchowska
www.pbc.biaman.pl/Content/27194/Sprawa%2...%20P%C5%82ockiey.pdf |
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Wygenerowano w 0.19 sekundy