Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450434
Artykułów : 212
Odsłon : 2450434
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Tłuchowscy - Romanowscy
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 7 lata, 2 mies. temu #2415
|
aniata napisał:
Może Pan już to widział: oto Sprawa przed publicznością na popisie rocznym Szkoły Wojewódzkiej Płockiej za rok 1823/24. A tam wśród uczniów i Ignacy Chełmicki, i Julian Rosciszewski z Wierznicy, i Jan Płachecki z Kamienia Kmiecego, syn Władysława, napoleończyka, ten co to sie prawie urodził podczas bitwy pod Lipskiem, a takze młodziutki Marian Tłuchowski (13 lat), który do Muzeum Szkolnego dostarczył podwójne gesie pióro. Przyszli powstańcy i zesłańcy. Sam Pan zobaczy. Pozdrawiam Anna Tłuchowska www.pbc.biaman.pl/Content/27194/Sprawa%2...%20P%C5%82ockiey.pdf Gratuluję dotracia do cennego źródła:) Faktycznie, patrząc po nazwiskach, to cała plejada jegomości - późniejszych person, które odegrały ważną rolę w późniejszych wydarzeniach politycznych. pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski |
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 6 lata, 8 mies. temu #2454
|
Dzień dobry,
na przykładzie Tłuchowskich:) pozwalam sobie poinformować, szczególnie genealogów z młodszym stażem, że w ostatnich tygodniach udostępniono on-line dwa opracowania, które mogą dostarczyć nowych wieści nt. poszukiwanych osób - rodzin: 1. Nowy słownik ziemi dobrzyńskiej, M. Krajewski, Rypin 2014 kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=198366...id=&lp=2&QI= TŁUCHOWSKI MARIAN h. Cholewa (*ok. 1811 r.), ziemianin, oficer powstania 1831 r., Sybirak Był właścicielem wsi Romantowo w pow. mławskim. Brał udział w powstaniu listopadowym jako podporucznik 18. Pułku Jazdy Płockiej. W 1833 r. utrzymywał kontakty z Arturem Zawiszą i K. Kowalewskim. Temu ostatniemu pomógł w ucieczce za granicę. Za te kontakty w 1834 r. został aresztowany i skazany na osiedlenie się na Syberii oraz utratę praw stanu. W dniu 11 stycznia 1835 r. osiedlił się we wsi Kieżenskoje w okręgu jenisiejskim, a następnie we wsi Turgieniew-Ostrow. Dalsze jego losy nie są nam znane. Krajewski, Usque ad finem, s. 168; Krajewski, Zemsta Ludu, s. 221; PRS, s. 206; Społeczeństwo polskie, s. 50-51, 150, 333, 343, 771 TŁUCHOWSKI GRZEGORZ h. Cholewa (f14 X 1515 r.), właściciel ziemski, podstoli dobrzyński W 1512 r. z rąk Stanisława Kościeleckiego otrzymał dobra królewskie - Starorypin Królewski wraz młynem Gniazdek. Na tych dobrach pozostawał tenutariuszem (dzierżawcą) do 19 lutego 1515 br., bowiem wtedy majątek ten przejął Jan Baliński, kasztelan rypiński. W okresie od 19 lutego 1515 r. aż do końca życia w dniu 14 października 1515 r. pełnił urząd podstolego dobrzyńskiego. Biliński, Szlachta, s. 185; Matr. sum., t. 4, s. nr 2397, 10655; Okolice Rypina, s. 703; PRS, s. 206; Urzędnicy, nr 1594. 2. Nowa wersja Teki Dworzaczka, opracowana przez R. Prinke bkpan.american-systems.pl/preview2/index.php Grodzkie i ziemskie > Poznań > Inskrypcje > XVI wiek > Część 2 3350 (Nr. 964) 1595 Cyprjan Tłuchowski z z. dobrzyń., ż. Katarzynie Domaraczkiej, c. o. Mikoł. D. z z. sier., winna 150 zł. (f. 1639) Grodzkie i ziemskie > Pyzdry > Część 1 2362 (Nr. 140) 1620 Piotr Tłuchowski, s. o. Wojc. Tł. z p. płoc., Maciejowi Szulikowskiemu winien 130 zł. (f. 57) pozdrawiam Darek |
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 6 lata, 5 mies. temu #2505
|
Nowa odnaleziona przeze mnie, ciekawa informacja o rodzinie Tłuchowskich. Znany juz nam Błażej Tłuchowski miał kilku synów (Augustyna i Kazimierza Macieja z Antonina Goślicką i Mariana Mikołaja, Józefa Antoniego, Teodora Łazarza, Karola, Tadeusza Szymona z Teodozja Chełmicką i kilka córek: Marianne i Teklę z Katarzyną Wyczałkowską i Mariannę Rozalie z Teodozją Chełmicką). O wszystkich cos niecoś wiedziałam z wyjątkiem Teodora Łazarza. I oto dzieki kolejnemu Popisowi szkoły wojewódzkiej płockiej odnotowałam jego obecnosć w tej szkole w roku szkolnym 1825/26, a wiedząc, ze nie brał udziału w podziale spadku po swoim ojcu zmarłym w 1829 roku, poszukałam w Płocku i znalazłam! Teodor Łazarz Tłuchowski zmarł 26 maja 1828 roku, a jego zgon został zgłoszony przez samego Kajetana Morykoniego, rektora szkoły. Tuz obok (akty nr 104 i 105) aktu zgonu tego samego dnia i o tej samej godzinie Karola Zielińskiego, syna Norberta Zielińskiego i brata Gustawa Zielińskiego, poety romantycznego, takze absolwenta szkoły płockiej. Dzieki uprzejmosci pana Janusza Kielaka, dowiedziałam sie, że obaj utonęli, Karol ratował Teodora, ale bez skutku.
Załączniki:
|
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 6 lata, 5 mies. temu #2508
|
aniata napisał:
Nowa odnaleziona przeze mnie, ciekawa informacja o rodzinie Tłuchowskich. Znany juz nam Błażej Tłuchowski miał kilku synów (Augustyna i Kazimierza Macieja z Antonina Goślicką i Mariana Mikołaja, Józefa Antoniego, Teodora Łazarza, Karola, Tadeusza Szymona z Teodozja Chełmicką i kilka córek: Marianne i Teklę z Katarzyną Wyczałkowską i Mariannę Rozalie z Teodozją Chełmicką). O wszystkich cos niecoś wiedziałam z wyjątkiem Teodora Łazarza. I oto dzieki kolejnemu Popisowi szkoły wojewódzkiej płockiej odnotowałam jego obecnosć w tej szkole w roku szkolnym 1825/26, a wiedząc, ze nie brał udziału w podziale spadku po swoim ojcu zmarłym w 1829 roku, poszukałam w Płocku i znalazłam! Teodor Łazarz Tłuchowski zmarł 26 maja 1828 roku, a jego zgon został zgłoszony przez samego Kajetana Morykoniego, rektora szkoły. Tuz obok (akty nr 104 i 105) aktu zgonu tego samego dnia i o tej samej godzinie Karola Zielińskiego, syna Norberta Zielińskiego i brata Gustawa Zielińskiego, poety romantycznego, takze absolwenta szkoły płockiej. Dzieki uprzejmosci pana Janusza Kielaka, dowiedziałam sie, że obaj utonęli, Karol ratował Teodora, ale bez skutku. Pani Anno, cieszę się z Pani kolejnych odkryć:) Wspomniane nieszczęście - utopienie się dwóch uczniów w Wiśle nie był, niestety, jednostkowym przypadkiem. Podobna sytuacja miała miejsce w czwartym ćwierćwieczu XIX w. Czytałem o tym w Echach płockich i łomżyńskich, rodzice tragicznie zmarłego ucznia (pochodzący z naszego terenu) domagali dyscyplinarnego zwolnienia nauczyciela płockiej szkoły za rzekome niedopilnowanie uczniów w czasie poza lekcyjnym. Niestety, obecnie nie pamiętam nazwisk wspomnianych osób;) pozdrawiam Darek |
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 6 lata, 3 mies. temu #2518
|
Drogi Panie Darku, przesyłam list p. dr Anny Brus, który do Pana nie dochodzi, z uprzejmą i gorącą prośba o odpowiedź. Niestety, nie zachował mi sie Pana prywatny mail, gdzie mogłabym przesłąć Panu adres mailowy pani doktor. Mój adres:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
List p. Anny Brus: Dla Pana Dariusza Szpejankowskiego Szanowny Panie, Pozwalam sobie napisać do Pana w sprawie Józefa i Tadeusza Tłuchowskich - tym razem poza forum portalu. Zapewne moje wcześniejsze listy nie dotarły do Pana (pewnie nie umiem właściwie wysyłać poczty przez forum). Jestem historykiem, obecnie przygotowuję dla PSB biogramy Tadeusza i Józefa Tłuchowskich, uczestników powstania styczniowego (załączam roboczą wersję). Pozostaję także w kontakcie mailowym z Panią Anną Tłuchowską, aktywną uczestniczką portalu. Portal to rzeczywiście kopalnia wiedzy i „wykopałam” z niego mnóstwo wiadomości o Tłuchowskich. Ale najbardziej mnie zaintrygował Pana wpis o Józefie Tłuchowskim, który – według znalezionych przez Pana szyfrów powstańczych – miał być jedną z najważniejszych postaci powstania. Bardzo się wstydzę (jak mawiał prof. Kieniewicz), że sama nie dotarłam do tych dokumentów. Czy mogłabym prosić Pana o wskazówkę, gdzie znajdują się te materiały? Nie śmiem prosić o ich udostępnienie. Informacje te byłyby kluczowe dla biografii Józefa Tłuchowskiego. Oczywiście, w biogramie będzie zaznaczone, że pochodzą od Pana. Ze swej strony mogę zaproponować informacje z kartoteki powstańców i zesłańców postyczniowych (ok. 40 tysięcy nazwisk, wypisy ze źródeł polskich i zagranicznych, głównie rosyjskich), która znajduję się w Instytucie Historii PAN w Warszawie, gdzie pracuję (stąd pochodzą wiadomości o innych Tłuchowskich, przesłane p. Annie Tłuchowskiej). Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Z wyrazami szacunku – Anna Brus |
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Tłuchowscy - Romanowscy 6 lata, 3 mies. temu #2519
|
Pani Anno,
ujawniając treść powyższego listu wystawiła Pani laurkę dla współtwórcy portalu, ale nie udając fałszywej skromności, dziękuję za jednoczesne nagłośnienie tematu powstańczych szyfrów:) W imię prawdy historycznej, mając na uwadze nasze wspólne i długotrwałe dociekania nt. dziejów rodu Tłuchowskich, oczywiście podzielę się posiadaną wiedzą z autorką przygotowywanych biogramów. Przekazane informacje zostaną okraszone konkretnym materiałem źródłowym:) Przecież "dobra karma" powraca ze zdwojoną siłą:) Szczegóły podam na priv, dzisiejsze dwa maile dotarły na pocztę portalu. Serdecznie pozdrawiam Darek |
|
Wygenerowano w 0.28 sekundy