Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450401
Artykułów : 212
Odsłon : 2450401
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Machczyński/Machciński
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2059
|
Jolanta napisał:
No niestet chyba się poddam.W Archiwum we Włocławku nie znalazłam właśnie tych lat 1825 i 1827- pewnie zaginęły,albo tak jak raz było w przypadku Badkowo-pomylono z Dobrzyniem. Zaś jeśli chodzi o urodzonych w Nieszawie w 1779 r,to pod danym rokiem są tylko nazwiska i imiona urodzonych w danym roku.Brak jest podstawowych wiadomości np.imion rodziców. Klapa, W Archiwum we Włocławku Państwowym czy Diecezjalnym nie ma tych lat? Czy w jednym i drugim? Jak pisałem wcześniej w Diecezjalnym powinny być. Jolanta napisał: Jeszcze jedno , czy ktoś się orientuje czy w Płocku w Archiwum Państwowym bądź w Archiwum Diecezjalnym ,są może zeskanowane księgi metrykalne? W Archiwum Diecezjalnym w Płocku nie ma zeskanowanych ksiąg metrykalnych. W Archiwum Państwowym w Płocku jest część zeskanowanych i udostępnionych na stronie: szukajwarchiwach.pl P. |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2060
|
Jolanta napisał:
Na stronie ,która pań mi podał istnieje tylko 10 fotek.Moze w linku jest błąd bo nie ma 34 strony. link jest prawidłowy, dotyczy księgi zbiorczej z parafii dobrzyńskiej, za lata 1826-1852. Po pojawieniu się okna dialogowego (do którego podałem link), proszę na dole ekranu rozwinąć zakładkę "wyniki wyszukiwania", wówczas pojawi się ponad 300 fotek i już przyciskiem (w prawym dolnym narożniku) przejść do skanu oznaczonego nr 34/1. Jeszcze małe wtrącenie, proszę się nie poddawać, to co Pani ustaliła - pozyskała w sprawie rodu Machczyńskich-Machcińskich w przeciągu zaledwie kilku tygodni, innym zajęło kilka lat! Na zakończenie, kolejna informacja warta uwagi. W latach 1843-1850 we Włocławku w domu oznaczonym nr 6 zamieszkiwał Wincenty Machciński. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie rok i miejsce jego urodzenia. Urodził się w 1823 r. w Nieszawie! Czy czasami nie był to brat Kandyda? Moim zdaniem, w toku poszukiwania aktu chrztu Kandyda w Nieszawie, tak przy okazji warto sprawdzić. Podane dane odnalazłem:) poz.4488 www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...loclawek_1843-50.pdf pozdrawiam Darek |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2061
|
Dziękuje serdecznie za słowa otuchy,moze rzeczywiście warto jeszcze powalczyć,oczywiscie gdyby nie Waszą pomoc z pewnością nie doszlabym tak daleko.
Raz jeszcze dziękuję za informację,wszystko posprawdzam. |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez Jolanta.
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2062
|
i coś więcej nt. Wincentego Machcińskiego, o którym była mowa powyżej.
Z zapisów księgi ludności stałej miasta Włocławka, za lata 1843-1850, tom I, wynika, że Wincenty urodził się 3 kwietnia 1823 r. w Nieszawie, w roku pobytu we Włocławku był stanu wolnego, katolik, pochodzenie! - miejskie:), z zawodu policjant, który do Włocławka przybył prawdopodobnie 7 VIII 1850 r. , a został wymeldowany - opuścił Włocławek 5 XI 1851 r. wyjeżdżając do Nieszawy. Proszę o weryfikację mojego odczytu nt. powyżej przytoczonych danych. Źródło: meldunkowe.genealodzy.pl/skan.php?ar=17&...=1&plik=0018.jpg pozdrawiam Darek |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2063
|
Dzieki za informację,w wolnej chwili wszystko posprawdzam.
Sądzę jednak za Wincenty może być kuzynem Kandyda,bo znalazłam ,że w roku 1823 urodziła mu się siostra/ córka Jana i Karoliny z d.Wierzbicka /. Nie wiem nic o rodzeństwie Jana , Znalazłam tylko skromna informacje ,że Jan ur.w roku 1779, nie ma żadnej wzmianki o imionach rodziców. Gdyby Panu udalo się wpaść na jakiś ślad ,będę po stokroć wdzięczna. Na początku trochę namotalam ,chciałam napisać ,że Wincenty mógł być dla Jana bratankiem lub siostrzeńca. |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez Jolanta.
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2064
|
W księdze z roku 1846 z Nieszawy jest akt zgonu (nr 29) Jana Makcińskiego obywatela stolarza, lat 68, który pozostawił po sobie owdowiałą żonę Karolinę. Może to być Jan Machciński urodzony w 1779 roku. Niestety nie podano w akcie zgonu imion rodziców.
Nieszawa, rok 1846, skan 37 www.genealogiawarchiwach.pl/#query.facet...=big&query.query Piotr |
|
Wygenerowano w 0.21 sekundy