Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450424
Artykułów : 212
Odsłon : 2450424
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Machczyński/Machciński
Odp: Machczyński/Machciński 8 lata, 11 mies. temu #2075
|
Witam !!!
Czy może mi ktos polecić program do tworzenia drzewa genealogicznego ,oczywiście polski i darmowy? Mam na portalu MyHeritage ,ale on jest tylko do pewnego momentu darmowy. |
|
Odp: Machczyński/Machciński 8 lata, 11 mies. temu #2077
|
Jolanto zadałaś pytanie nie dotyczące tematu tzn.Machczyński/Machciński
Tworzenie tematu w temacie i odpowiedzi na nie beda trudne do znalezienia dla gosci i uzytkownikow forum. Admin |
|
Odp: Machczyński/Machciński 4 lata, 2 mies. temu #2638
|
Przekaz od mojego Dziadka nie wspominał o synu, nic na ten temat nie wiem.
Według znanego mi przekazu Kandyd miał cztery córki. Dane podaję w kolejności przypadkowej Pierwsza wyszła za niejakiego Buczyńskiego i nic o niej nie wiem. Druga wyszła za Szymanowskiego i ta część rodziny pozostała w Dobrzyniu. Szymanowscy nosili zawsze imiona na literę J (miało to chyba związek z ich herbem Jezierza). Syn Jerzy był lekarzem, całe życie leczył dobrzynian, pozostał kawalerem. Drugi syn Jarosław zwany Sławkiem z żoną Jadwigą mieli piękny dom ze starym ogrodem schodzącym do skarpy wiślanej. Mieli jednego syna Janusza, żonatego z Janiną , córka Julita, Janusz i Janina mieszkali we Włocławku, niestety straciłam z nimi kontakt. Trzecia, Teodora, wyszła za Maksymiliana Malinowskiego (zmienił nazwisko, naprawdę nazywał się Miłguj) działacza ludowego , posła a potem senatora II Rzeczpospolitej , mieli córkę Sabinę i synów Edmunda, Wiesława i i Tadeusza (dokładny życiorys w Wikipedii). Teodora i Maksymilian są pochowani na Wojskowych Powązkach, kwatera c-6-6. Syn Edmund (1885-1979) był światowej sławy genetykiem roślin, także pochowany na Powązkach. nic nie wiem o żonie. Miał jednego syna Tadeusza, zginął w Oświęcimiu. Czwarta, Ludwika, moja praprababcia. Wyszła za Władysława Lewińskiego, organistę w sanktuarium maryjnym w pobliskim Skępem i tam w 1880 roku urodził się mój dziadek Norbert. Lewińscy przenieśli się potem do Janowa Podlaskiego (Władysław był organistą w katedrze ) a potem do końca życia mieszkali w Brześciu nad Bugiem. Mieli jeszcze syna Aleksandra (zwanego w rodzinie Olunem , miał dwie córki Alinę i Elwirę) oraz córkę Helenę po mężu Gruszecką, dzieci Celina , Henryk i Ireneusz . Norbert z żoną Anną z Nestorowiczów mieli troje dzieci – Marię (jedna córka Joanna ), Helena( jedna córka Małgorzata), syn Władysław (synowie Wojciech i Maciej. Mam sporo zdjęć w tym Kandyda i jego żony, jestem w trakcie skanowania, jak to zrobię, wkkleję niektore |
|
Wygenerowano w 0.14 sekundy