Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450433
Artykułów : 212
Odsłon : 2450433
Witamy,
Gościu
|
akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej
(1 przeglądających) (1) Gość
TEMAT: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 6 mies. temu #2189
|
jardul napisał:
Dzień dobry, Niestety jestem w kropce - nie ma aktów zgonów Głowińskich w księgach z par. Mazowsze i Czernikowo z lat 1910-1915....a więc musieli się gdzieś przenieść po 1897 (wtedy mam ostatni wpis, że są jeszcze w par. Mazowsze)...ech co za pech! Pozdrawiam Jarek nie pozostaje nic innego jak powrót do genealogicznego abecadła, czyli czas zacząć poszukiwania wg. metody od szczegółu (Liciszewy) do do ogółu, w pierwszym tzw. kręgu widzę pariafie Wola-Trutowo, Chrostkowo, Ruże i Działyń. Z tego co wiem, Dulsk masz już opanowany:) www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...iemia_dobrzynska.pdf Mając na uwadze uwarunkowania historyczne, szczególnie te po 1885 r. (tzw.Pruskie rugi), jak na razie, nie obstawiałbym na parafie po pruskiej stronie granicy, za tzw. mokrą granicą. Jednocześnie zdaję sobie sprawę z ogromu pracy do wykonania, zawsze łatwiej podpowiadać ... pozdrawiam Darek |
|
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 6 mies. temu #2190
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() Pozdrawiam Jarek |
|
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 6 mies. temu #2208
|
Dzień dobry,
Szukam dalej i mam kolejny trop. Mianowicie wszystkie ślady prowadzą do Ciechocina, jednak mam problem z dotarciem do metryk z lat 1906-1915. Metryki po 1915 sprawdzą mi w USC. Chciałbym się zapytać czy ktoś z forumowiczów posiada dostęp do metryk z Ciechocina 1906-1915? Ostatni trop jaki mam, jest właśnie z Ciechocina, w 1905 roku Marianna jeszcze żyła. Pozdrawiam Jarek |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 6 mies. temu przez jardul.
|
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 6 mies. temu #2209
|
jardul napisał:
Dzień dobry, Szukam dalej i mam kolejny trop. Mianowicie wszystkie ślady prowadzą do Ciechocina, jednak mam problem z dotarciem do metryk z lat 1906-1915. Metryki po 1915 sprawdzą mi w USC. Chciałbym się zapytać czy ktoś z forumowiczów posiada dostęp do metryk z Ciechocina 1906-1915? Ostatni trop jaki mam, jest właśnie z Ciechocina, w 1905 roku Marianna jeszcze żyła. Pozdrawiam Jarek jak dotarłeś do Ciechocina na początku XX w., to kieruję do ówczesnej gminy Nowogród, a jak Nowogród to jest wykaz z 1916 r. i występują trzy rodziny o nazwisku Głowińska(a) zamieszkałe w Babiaku, Kujawach i Miliszewach. www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...gm.nowogrod_1916.pdf W której miejscowości zlokalizowałeś swoją Mariannę? pozdrawiam Darek |
|
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 6 mies. temu #2211
|
Dzień dobry,
Dziękuję za szybką odpowiedź, miałem ciężki weekend i nie mogłem odpisać wcześniej. Wydaje mi się, że poszukiwana przeze mnie Marianna Głowińska mieszkała w tych okolicach, ale nie znam dokładnej miejscowości. Z dotychczasowych doświadczeń, wiem że w tych latach część aktów dotyczących mojej rodziny odnotowywano w Ciechocinie, natomiast część w Nowogrodzie. Jeżeli chodzi o Nowogród to wstępnie sprawdził mi go znajomy i nie ma tam tego aktu, więc zostaje Ciechocin... Pozdrawiam Jarek |
|
Odp: akt zgonu Marianny Falkiewicz-Dulskiej-Głowińskiej 8 lata, 5 mies. temu #2218
|
Dzień dobry,
Robię małe postępy, ale ciągle nie mogę odnaleźć tego aktu, w dalszym ciągu na celowniku mam Ciechocin i Nowogród. Znalazłem akt urodzenia Marianny Falkiewicz z 1833 roku z Ciechocina, który mógłby pasować do mojej 3xprababci, jednak to popularne imię i nazwisko na tych terenach. Swój pierwszy ślub wzięła pomiędzy 1855-1858, jeżeli chodzi o Ciechocin to na genealogiawarchiwach.pl brakuje 1857, a w latach 1855,1856 i 1858 nie było takiego ślubu. Chciałbym się zapytać czy ktoś z forumowiczów posiada indeks aktów małżeństw z Ciechocina z 1857 roku? Pozdrawiam Jarek |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 5 mies. temu przez jardul.
|
Wygenerowano w 0.17 sekundy