Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450402
Artykułów : 212
Odsłon : 2450402
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Rutkowscy h. Pobóg
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2569
|
Dzień dobry,
gratuluję wytrwałości, ale przede wszystkim osiągnięcia wymiernych efektów. Niezywkle ciekawy ten monolog ![]() Już dzisiaj zapożyczam ten fragment jako jedną z ciekawszych sentencji, w pełni identyfikującej sposób pracy doświadczonych genealogów. Świątecznie pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 5 mies. temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): Odyseja
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2570
|
Odyseja napisał:
tu jest oryginalny akt chrztu dziewczynki: www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...i=318&cat=434909 Tutaj w takim razie jest akt małżeństwa tej dziewczynki, wdowy po Franciszku Giżyńskim, Pręczki, listopad 1784 www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...i=247&cat=234239 To prawdopodobnie siostra Franciszka, Michała i Antoniego Rutkowskich. Czy mam Pani jakieś informacje wiążące ich matkę Łempicką z dobrami w Świedziebni i Księtem? Piotr |
Za tę wiadomość podziękował(a): Odyseja
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2571
|
Michał? nie mam jego danych. Jeżeli to ten Michał
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSXH-MSTL-G?cat=398145 To nie jest to syn Jakuba i Rozalii. Helena z Iwan rzeczywiście miała męża Jakuba Rutkowskiego jednak to nie ten sam człowiek- ten już nie był generosum, sprawdzałam to dokładnie ale nie zapisalam szczegółów by to teraz przytoczyć. Jeżeli to innym Michał to bardzo chętnie poznam jego dane:) Ciekawym tropem jest też ślub Rozalii z Giżyńskim- ma Pan dostęp do tego aktu albo informację gdzie on odbył się? Być może ten akt da mi nowy trop.. Co do Łempickich- nie studiowałam ich losów zbyt dokładnie, choć chcę znaleźć rodziców Rozalii Łempickiej, co zapewne ułatwi mi powiązanie pewnych faktów/ koligacji. Wawrzyniec sprzedał część Pręczek Mateuszowi Łempickiemu synowi Mateusza i Zofii Szczuka ( to zapewne przybliżyło do siebie obie rodziny, poza tym w zapisie jest rezygnuje z części Pręczek na rzecz Mateusza- co znaczy rezygnuje?) Co do Łempickich w Świedziebni i Księtem nie wiem na dzień dzisiejszy nic, ale przy okazji poszukiwań zwrócę na to uwagę |
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 4 mies. temu #2572
|
Nie znalazłem aktu małżeństwa Rozalii Rutkowskiej z Giżyńskim, w innym dokumencie z 22 czerwca 1787 roku zapisano ją jako wdowę, po pierwszym mężu Franciszku Giżyńskim, drugim Tomaszu Ostrowickim. Niestety słaba jakość zdjęcia tego dokumentu nie pozwala mi odczytać go dokładnie, tyle, że Franciszek i Michał, synowie zmarłych Jakuba i Rozalii z Łempickich, sprzedają za 1500 tynfów swojemu rodzonemu bratu Antoniemu części na dobrach Świedziebnia i Księte, po swojej matce Rozalii Rutkowskiej z Łempickich. W tym kontekście jest też wymieniona ich rodzona siostra Rozalia z Rutkowskich 1 ślubu Giżyńska 2 ślubu Ostrowicka oraz dobra Pręczki.
[AGAD, Libri inscriptionum castrensium, Bobrownickie, sygn. 33, k. 144 verto] W następnym roku Antoni Rutkowski sprzedaje dobra w Świedziebni Michałowi Murzynowskiemu, synowi zmarłego Antoniego, skarbnikowi rypińskiemu. [Tamże, k. 458 recto] Dla pewności czy dobrze odczytałem, chętnie prześlę zdjęcia tych dokumentów e-mailem. Piotr |
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 4 mies. temu #2573
|
A ja chętnie rzucę na nie okiem:)
mój e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 4 mies. temu przez Odyseja.
|
Wygenerowano w 0.25 sekundy