Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450387
Artykułów : 212
Odsłon : 2450387
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Rutkowscy h. Pobóg
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 6 lata, 6 mies. temu #2478
|
Oooooo.... nie wiedziałam o takich zbiorach.....rzeczywiście dużo lektury:)
Tyle, że większość ma ograniczony dostęp, no i nie ma co marzyć o dostępie internetowym, bynajmniej na ten czas:(( Pozdrawiam Iwona |
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 6 lata, 5 mies. temu #2501
|
Bardzo ciekawy i treściwy post inicjujący, autorstwa użytkownika o imieniu Michał, nt. zawartości ksiąg grodzkich bobrownickich, o Rutkowskich też jest mowa:)
Widać ogromny nakład pracy w toku poszukiwań genealogicznych, czapki z głów i słowa uznania dla autora. Polecam tekst wszystkim genealogom, a szczególnie tym, którzy już dotarli w swoich poszukiwaniach do XVIII wieku. genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&am...&p=457187#457187 pozdrawiam Darek |
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 6 lata, 5 mies. temu #2502
|
Baaardzo dziękuję za ten wpis Panie Darku, nie zaglądałam od kilkunastu dni na genealodzy.pl, tak cenny wpis umknąłby mi.
|
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2566
|
Po roku szperania, opowiem Wam co znalazłam- co udało się potwierdzić, a co zostało obalone:) Bedzie też o tym jak to wszelakie spisy/ rodowody/ herbarze mogą być mylące.
A więc zacznijmy od początku czyli: Pierwszą żoną Wawrzyńca był wdowa po Wawrzyńcu Kotarskim (urodzonym najpewniej w Mochowie z Tomasza i Zofii Kozierowskiej- piszę najpewniej, ponieważ dysponuje tylko jednym, skąpym dokumentem= aktem urodzenia, nie potwierdzonym poprzez inny dokument- lubię dowody krzyżowe) Marianna Karska- córka Michała Stanisława Karskiego i Anny Grąbczewskiej secundo voto Kotarskiej. O Kotarskich można wiele przeczytać w "Herbarzu Mazowieckim" Łempickiego. Niestety również ta praca, choć naprawdę bardzo wnikliwa i wartościowa, posiada błędy ( Marianna została ujęta jako żona Sulkowskiego, stąd autor nie zidentyfikował jej przy gnieździe Rutkowskich, a i pierwszy jej mąż ujęty został jako Kotowski zamiast Kotarski, i pewnie takich błędów jest więcej- ehhh...). Dla przybliżenia gniazda Karskich dodam że to okolice Rempina, Kars, tudzież i Osiek Wielki. Po Kotarskim Mariannie zostało dwóch synów- Adam i Sebastian (więcej na ten czas nie znalazłam, przy czym pierwszy ma "pewne papiery" a drugi nie do końca potwierdzony). Z Wawrzyńcem Rutkowskim miała na pewno 3 synów: Macieja, Jakuba i Pawła. Po ślubie mieszkali razem w Łąkiem, stąd też nie mogę znaleźć aktów chrztu chłopaków;/ Sam Wawrzyniec raczej nie mieszkał nigdy w Pręczkach- odkupił je od syna swojego najbliższego kuzyna na rok przed drugim ślubem z Marianną Rościszewską, która nota bene była szwagierką brata pierwszej żony- Antoniego Karskiego stolnika dobrzyńskiego- Rozalii Rościszewskiej. W Pręczkach rodzi im się jedno dziecko, dokładniej ochrzczone w Rypinie. Spis wskazuje na to że to dziecię płci żeńskiej, w samym akcie brak imienia a płeć...hm...na upartego różnie można przeczytać...No i się zaczyna- Mysłakowski opracowując "Materiały genealogiczne szlachty parafii Rypin 1675-1808", z braku innych możliwych koligacji, uznał że ową niewiadomą jest równie niewiadoma Katarzyna (sic!)- nigdzie nie znalazłam poszlaki, zaś sam Mysłakowski, nie potrafię do tego indeksu przypiąć żadnej Katarzyny. Za to jest Franciszek zmarły w Pręczkach, który rzekomo urodził się w dokładnie tym czasie i nigdzie wokół ani dalej nie znalazłam jego aktu chrztu (ślub też wziął w Pręczkach- akt z Rogowa)- jako że jest wymieniany jako Generosum, jego syn zaś jako posesor w Pręczkach- jedyną szlachetną odnogą Rutkowskich są dzieci Jakuba i Rozalii Łempickiej...jednakże tu urodziło się tylko jedno- Antoni. Znalazłam jeszcze dziewczynkę (której nie uwzględnił w swojej księdze Łempicki) urodzoną w Źródłach Major parafia Ligowo (mniemam, że w trakcie wizyty, bądź mieszkali gdzieś w pobliżu...W każdym razie w pobliżu mieszkał Maciej Rutkowski ze swoją żoną (uwaga!!) Katarzyną Giżyńską! I nigdy nie miał żony Marianny Pilat- Ujejskiej jaką podaje w genealogii wielkich Minakowski (!!)- ta Pani to żona zupełnie innego Macieja, nie z linii Pobogów a z Bończów(!) No i mieszkała wraz z mężem w Krakowie;)- mam na to dowody:) Maciej przejął po matce dobra w Malanowie par Ligowo, tam też zmarł, tudzież jego żona. O Pawle wiem tyle, że bywał w okolicach- zjawia się jako chrzestny dziecka Macieja. Ot i tyle. Nadal nie powiązałam Franciszka z prawdziwym ojcem- wiem że nim nie jest Maciej, prędzej jest nim Jakub, choć całkiem prawdopodobne, że ci bracia są i jego braćmi:) W każdym bądź razie moja krewną w linii prostej, wnuczkę Franciszka do chrztu trzymali Łempiccy(Jan i Barbara) I jeszcze jedna ciekawostka: według "Ziemia Dobrzyńska : Zeszyty Historyczne Dobrzyńskiego Oddziału WTN, VI" po 1789 roku właścicielem Pręczek był Franciszek Łempicki rówieśnik mojego Frnciszka ( mój ożenił się w 1788 właśnie w Pręczkach i tam pozostał do śmierci), tak cytuje za Spisem majątków ziemskich w ziemi dobrzyńskiej podług lustracyi z roku 1789. Zatem po roku wiem, że nadal mało wiem, ale wzbogaciłam się o bardzo cenną wiedzę, że najpewniejsze informację znajdę w księgach grodzkich, ławniczych, notarialnych (tu należy się WIELKI szacunek dla pracy Miziel'a- szkoda tylko, że to praca głównie na użytek własny- przydałyby się właśnie takie ogólne spisy ksiąg grodzkich i sądowych) no i częściowo w kościelnych, bo... jeśli wierzyć Mysłakowskiemu to Łuszczyński pomylił się,a jego pomyłkę powtórzył Minakowski, itd... Dość dużo nieścisłości zawiera też tekst Gałkowskiego pt. DROBNA SZLACHTA OKOLIC ROGOWA W ZIEMI DOBRZYNSKIEJ (ten rozmnożył gałąź powiększając ją o jedno pokolenie cytując... Niesieckiego). Reasumując warto badać zbadane, bo nigdy nie ma pewności, że badacz nie popełnił błędu (literówka bądź oko uciekło i przypisał osobie inną rodzinę)a i nam samym przecież trafiają się pomyłki:) P.S. dla rozluźnienia - sama zdziwiłam się biegając po sieci, że moi przodkowie mają innych przodków bądź dodatkowych zstępnych;p W wielkiej mierze przyczyniła się do tego kradzież/ użyczanie sobie udostępnionych materiałów na MHerritage- nasuwa się refleksja- uważaj co czytasz ale i uważaj co dajesz czytać by nie stać się stwórcą nowej historii;D Pozdrawiam przedświątecznie wszystkich, którzy przeczytali powyższy monolog;D |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 5 mies. temu przez Odyseja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2567
|
Odyseja napisał:
[...] jego syn zaś jako posesor w Pręczkach- jedyną szlachetną odnogą Rutkowskich są dzieci Jakuba i Rozalii Łempickiej...jednakże tu urodziło się tylko jedno- Antoni. Znalazłam jeszcze dziewczynkę (której nie uwzględnił w swojej księdze Łempicki) urodzoną w Źródłach Major parafia Ligowo [...] Jak miała na imię ta dziewczynka urodzona w Źródłach? |
|
Odp: Rutkowscy h. Pobóg 5 lata, 5 mies. temu #2568
|
tu jest oryginalny akt chrztu dziewczynki:
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...i=318&cat=434909 |
|
Wygenerowano w 0.24 sekundy