Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450397
Artykułów : 212
Odsłon : 2450397
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Rodzina Góreckich i Szarszewskich
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 4 mies. temu #2577
|
Witam,
dziękuję za informacje, o tym pokrewieństwie nie wiedziałam. Moi Góreccy w tych okolicach mieszkali przez chwilę. Najstarszy Maciej ożeniony z Teresą Rozicką urodził się w Działyniu i tutaj mieszkał. Potem jego syn Michał powędrował do Ruszkowa i Gulbin, zona Maryanna Łapkiewicz Ich syn Jan ożeniony z Katarzyną Cedrowską, Cendrowską, Cedrowską mieszkał w Borzyminie, Żałem, Nadrożu Kolejny potomek też Jan ożeniony z Antoniną Dembowską, Dębowską mieszkał w Majdanach, Rudawiu, Wielgiem. Ich córka, a moja Babcia od ślubu tj. od 1919r. do chwili śmierci mieszkała w Działyniu. Góreckich jest bardzo dużo, stworzyłam listę na, której jest kilka osób urodzonych w Macikowie. Jeśli brakują Panu jakieś ogniwa w genealogicznych poszukiwaniach to proszę pytać. Pozdrawiam Anna |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 4 mies. temu #2578
|
Witam
Ostatni mój post dotyczył rodziny Góreckich z Rudawia i właśnie z Rudawia pochodzi moja Ciocia. Wygląda na to że Góreckich w Rudawiu było więcej. Dziękuję Pani za informacje. Góreckich z Macikowa zapewne jeszcze wielu mi brakuje mam w tej chwili 11 potomków Jana i Katarzyny z Głowińskich, 3 potomków Jana i Maryanny z Jabłońskich i 1 lub 2 jeśli przypuszczenia się potwierdzą potomków Jan i Maryanny nazwisko nieczytelne. Mam akt ślubu Jana Góreckiego i Maryanny Jabłońskiej 69/1279/0/24[14]nr10 29.10.1826r. w którym jest informacja że rodzice Jana - Jan i Mryanna nazwisko nieczytelne pochodzą z Gołębiewka, a świadkiem jest Antoni Górecki. Gołębiewko to parafia Radzyń Chełmiński. Przeglądając urodzenia w Radzyniu można znaleźć Jana Góreckiego urodzonego 22.10.1793r. i Antoniego 30.05.1795r., nie jestem pewien czy to są Góreccy których szukam, daty by się zgadzały, ale czy rodzicami są Jan i Maryanna i czy pochodzili z Gołębiewka? Informacje tam zamieszczone pochodzą ze skorowidza księdza Podlaszewskiego nr. akt 170 i 60. Proszę o informację czy muszę odwiedzić archiwum czy mogę liczyć na pomoc. Pozdrawiam |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 3 mies. temu #2579
|
Witam,
Nawiązując do ostatniej prośby przejrzałam moje zasoby Góreckich. Niestety tych z parafii Radzyń Chełmiński nie mam w spisie - moi Góreccy prowadzili mnie w inne strony więc ten kierunek pozostał bez analizy, co nie oznacza, że być może wśród nich są też moi przodkowie. Jeśli chodzi o Macikowo w parafii Nowogród to chyba moje zasoby nie będą odkrywcze ponieważ domniemam, że skorzystał Pan z informacji u przesympatycznych i pracowitych „Szpejanków” w dziale zindeksowane parafie. Na wszelki wypadek poniżej wypiszę tych , którzy widnieją na mojej liście, która ciągle jest aktualizowana o nowe osoby, daty urodzin, śluby i zgony itp. 1) Jan Gorecki ur. 1827r. akt 68 m. Macikowo p. Nowogród 2) Gorecka ur. 1827r. akt 105 m. Macikowo p. Nowogród 3) Antonina Gorecka zm. 1828r. akt 21 m. Macikowo p. Nowogród 4) Marcin Gorecki ur. 1828r. akt 137 m. Macikowo p. Nowogród, zm. 30.09.1829r. 5) Katarzyna Gorecka ur. 1829r. akt ? m. ? p. Nowogród 6) Balbina Gorecka ur. 1830r. akt 7 m. Macikowo, p. Nowogród 7) Bartłomiej Gorecki ur. 1830r. akt 206 m. ? p. Nowogród ![]() 9) Joanna Gorecka ur. 1837r. akt 1 m. Macikowo p. Nowogród Jeśli chodzi o akt ślubu Jana Góreckiego z Maryanną Jabłońską to nazwisko jej matki rzeczywiście jest mało czytelne, odczytałam je jako Sinowska lub Sirzowska. Jana i Antoniego z datą urodzin, które Pan podał też nie znalazłam w moich zasobach, ale może być tak, że są i mają przypisane inne dane. Jeśli moja pomoc nie pomoże rozwiać aktualnych wątpliwości to proszę bez skrępowania pytać dalej. Pozdrawiam Anna |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 3 mies. temu #2580
|
Witam, To są dwie osobne gałęzie Góreckich, być może spokrewnione ze sobą, ale w tym momencie nie można tego ustalić. Wiem, bo sam to sprawdzałem. Moja rodzina pochodzi od Piotra Góreckiego syna Michała i Marianny Łapkiewicz, wnuka Macieja i Teresy.
pozdrawiam, Marek |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 3 mies. temu #2581
|
Witam,
ja rozpracowuję linię Góreckich od Jana - syna Michała i Maryanny Łapkiewicz czyli brata Piotra?! Jednak wśród "odkrytych" dzieci tej pary nie mam Piotra ? W moich zasobach potomkami Mihała i Maryanny są: 1) Maryanna ur. w 1813r. w Ruszkowie p. Trabin 2) Jan ur. 1817r. w Ruszkowie p. Trąbin 3) Maryanna ur. w 1819r. w Ruszkowie p. Trabin 4) Katarzyna ur. w 1821r. w Ruszkowie p. Trąbin 5) Michał ur. 1824r. w Ruszkowie p. Trabin 6) Antonina ur. w 1827r. w Gulbinach Po Pańskiej informacji wyglada na to, ze mam braki ![]() Jeśli to mozliwe to proszę o podzielenie się informacja o Piotrze. A może było jeszcze więcej potomstwa? Pozdrawiam Anna |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 3 mies. temu #2582
|
Witam,
Dzieci Michała i Marianny poza wymienionymi to jeszcze: - Wojciech ur. ok. 1816 r., ślub z Katarzyną/Anną Mrowińską, a następnie z Marianną Olszewską w 1854 r. w Dulsku - Piotr ur. w 1829 r. w Cetkach par. Rypin, ożeniony z Agnieszką Stalkowską z 1858 r. w Dulsku - Franciszka ur. w 1834 r. w Cetkach, par. Rypin Z Piotrem jest problem, bo tylko w przy nim w akcie urodzenia i ślubu jako matka występuje Marianna Kufelska, ale jestem pewien, że to Marianna Łapkiewicz. Jest na to sporo poszlag/dowodów utwierdzających mnie w tym przekonaniu. Pozdrawiam, Marek |
|
Wygenerowano w 0.27 sekundy