Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 208
Artykułów : 211
Odsłon : 2170595
Artykułów : 211
Odsłon : 2170595
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #1841
|
Przyjąłem na podstawie dotychczasowych ustaleń, że matką Agaty była Agata. Choć faktycznie wprost niczego nie znalazłem, tylko sformułowania "siostra rodzona" w odniesieniu do Józefa, syna Antoniego i Agaty. Teraz pojawił się akt zgonu z Brześcia z 1849 roku z imieniem matki: Katarzyna. Ale wiemy też jak częste są pomyłki w aktach zgonów, szczególnie dotyczących ludzi w sile wieku, kiedy już mało kto pamiętał ich rodziców, tak samo pomyłki z wiekiem zmarłego bywały duże. W akcie zgonu z 1793 Agacie Kolczyńskiej z Machczyńskich zapisano przeżyte 44 lata.
p. |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #1842
|
prom79 napisał:
Przyjąłem na podstawie dotychczasowych ustaleń, że matką Agaty była Agata. Choć faktycznie wprost niczego nie znalazłem, tylko sformułowania "siostra rodzona" w odniesieniu do Józefa, syna Antoniego i Agaty. Teraz pojawił się akt zgonu z Brześcia z 1849 roku z imieniem matki: Katarzyna. Ale wiemy też jak częste są pomyłki w aktach zgonów, szczególnie dotyczących ludzi w sile wieku, kiedy już mało kto pamiętał ich rodziców, tak samo pomyłki z wiekiem zmarłego bywały duże. W akcie zgonu z 1793 Agacie Kolczyńskiej z Machczyńskich zapisano przeżyte 44 lata. p. Oczywiście, Pan widzi dokumenty, których ja nie mam. Ale nawet wtedy: Agata Niekraszówna rodzi się z grubsza w 1762 roku, a Agata Niekraszowa - w 1749. Marnie to widzę. Tym bardziej, ze obyczaj nakazywał raczej dac córce imie siostry niż swoje. A czy to, Józef Niekrasz był synem właśnie Agaty jest pewne? Poza tym Agata Niekraszówna zmarła w Brześciu może być nawet siostra Antoniego. Słowem "bratunek" określano nie tylko syna brata, ale też wnuka brata. |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #1843
|
Witam,
czy szwoleżer Józef Niekras - Niekraś s.Jana, r.1783, to kolejny z rodu Niekraszów, który walczył przy boku Napoleona? Nie mogę odczytać nazwiska matki oraz nazwy miejscowości. Może pomogą inni userzy? (poz.1165) www.fotosik.pl/zdjecie/8115f1a114de912b www.fotosik.pl/zdjecie/946cdc6577994957 pozdrawiam Darek |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #1844
|
Darek1965 napisał:
Witam, czy szwoleżer Józef Niekras - Niekraś s.Jana, r.1783, to kolejny z rodu Niekraszów, który walczył przy boku Napoleona? Nie mogę odczytać nazwiska matki oraz nazwy miejscowości. Może pomogą inni userzy? (poz.1165) www.fotosik.pl/zdjecie/8115f1a114de912b www.fotosik.pl/zdjecie/946cdc6577994957 pozdrawiam Darek Petronella Kasparowiczówna, urodzony w Olszance. ![]() |
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #1845
|
aniata napisał:
Oczywiście, Pan widzi dokumenty, których ja nie mam. Ale nawet wtedy: Agata Niekraszówna rodzi się z grubsza w 1762 roku, a Agata Niekraszowa - w 1749. Marnie to widzę. Tym bardziej, ze obyczaj nakazywał raczej dac córce imie siostry niż swoje. A czy to, Józef Niekrasz był synem właśnie Agaty jest pewne? Poza tym Agata Niekraszówna zmarła w Brześciu może być nawet siostra Antoniego. Słowem "bratunek" określano nie tylko syna brata, ale też wnuka brata. Właściwie to Józefa też przypisałem pośrednio jako syna Antoniego i Agaty poprzez "brata rodzonego" Benedykta Łukasza. Nie znalazłem też do czasu aktu zgonu z Kowala z 1849 roku innego śladu, aby Antoni Niekrasz był dwukrotnie żonaty. Z pewnością da się jeszcze odnaleźć jakieś dokumenty,aby tą sprawę wyjaśnić do końca. Żeby Agata (zm. 1849) była siostrą Antoniego, to całkiem wykluczam, testament Katarzyny Niekraszowej z Kaczkowskich nie pozostawia wątpliwości, jakie dzieci po sobie zostawiała. Co do szwoleżera Józefa Niekrasia, to pasowałby wiekowo na syna Jana 1.1.4. ale trafiłem na wzmiankę, że ten Jan był zakonnikiem, wstąpił do bernardynów. Piotr |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 9 mies. temu #1854
|
W aktach metrykalnych parafii Tłuchowo w latach 1809-1810 znalazłam akt zgonu Marianny Czachorowskiej, wnuczki Józefa Niekrasz, i Marianny z Niekraszów Czachorowskiej, córki Józefa Niekrasza i Justyny Kowalewskiej (w akcie napisano Kowalskiej). Oba te zgony zgłasza sam Józef Niekrasz lat 70. Z treści aktów wynika, ze jego zona Justyna żyje. Chyba nie ma tej Marianny w drzewie?
|
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Wygenerowano w 0.34 sekundy