Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450392
Artykułów : 212
Odsłon : 2450392
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 3 mies. temu #1860
|
aniata napisał:
W aktach metrykalnych parafii Tłuchowo w latach 1809-1810 znalazłam akt zgonu Marianny Czachorowskiej, wnuczki Józefa Niekrasz, i Marianny z Niekraszów Czachorowskiej, córki Józefa Niekrasza i Justyny Kowalewskiej (w akcie napisano Kowalskiej). Oba te zgony zgłasza sam Józef Niekrasz lat 70. Z treści aktów wynika, ze jego zona Justyna żyje. Chyba nie ma tej Marianny w drzewie? Dziękuję, to dla mnie istotna wiadomość o Józefie Niekraszu. Byłem prawie pewien, że zmarł dużo wcześniej. Znalazłem akt zgonu jego córki, ale nie potrafię dotrzeć do aktu zgonu wnuczki. Jeśli to możliwe prosiłbym o pomoc w tym przypadku, sygnaturę księgi, może numer skanu;) Piotr |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 3 mies. temu #1861
|
Panie Piotrze, chciałam załączyć ten akt, ale przez forum nie chce przejść. Jest to rok 1809, ale wiadoma strona jest dla mnie tak zawiła, ze nie zanotowałam numeru księgi. Od tej pory będę to pilnie notować, bo sama czasem nie mogę dojść do skanu, który już widziałam
![]() |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 3 mies. temu #1863
|
Witaj,
w opisie z 1867r. dóbr Chalino vel.Chalin, w parafii Mokowo, w powiecie lipnowskim, sporządzonym na potrzeby sprzedaży tych dóbr w drodze przymusowego wywłaszczenia, jest również mowa (oprócz doładnego opisu tych dóbr) o gospodarzach czynszowych, a w 1867 r. włościanach uwłaszczonych, którzy zamieszkiwali w osadach - rumunkach obrębie tych dóbr położonych: cyt. ... pkt.4 osada w miejscu Łęg zwanem, należąca do Rozalii Grefkowicz, ma grunty klasy III, morgów 20, łąk tejże klasy 10, dom z szachulcu z kominem murowanym, stodołę i szopę z bali słomą kryte, oraz zrąb z drzewa na szopę, pkt.5 osada w tymże miejscu do SS-ów Niekrasia należąca, ma grunty klasy III morgów 30, chałupę z bali z kominem murowanym, dwie stodoły i szopę z bali słomą kryte, pkt.6 osada przy poprzedniej będąca, która należy do Marjana Zaborskiego i Jana Orłowskiego, ma grunty i łąki klasy III, po morgów 30, z kominem murowanym stodołę i dwie szopy z bali słomę kryte ..." Czy w pkt. 5 jest mowa o wnukach Wojciecha i synach Karola 1.1.1.2.1.3.? Rumunek Łęg składał się z tylko z trzech w/wym. osad, czyli przy okazji, wymieniłem wszystkich sąsiadów Niekrasiów vel.Niekraszów. pozdrawiam Darek |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #2344
|
W roku 1805 (akt chrztu Sobowo 1805 nr 10) Józef Niekrasz, ojciec chrzestny Jana Chrzciciela Strupczewskiego, określony jest jako "oeconomus de Chalino".
Załączniki:
|
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 10 mies. temu #2346
|
Józef Niekrasz i Tekla Tłuchowska wzięli ślub w Płocku 14 marca 1814. Z aktu tego śłubu wynika, ze Józef, syn Antoniego i Agaty Machczyńskiej urodził się w par. Sarnowo w 1782 roku (talka informacja jest również w genetece), zaś z adnotacji w repertorium którejś z kancelarii płockich bądź lipnowskich (niestety nie wiem) wiadomo, ze zmarł przed 31 lipca 1817 roku
|
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 7 lata, 9 mies. temu #2354
|
Czy ja już niedowidzę tak bardzo, czy istotnie nie ma w rodowodzie Elzbiety z Niekraszów Gutkowskiej? Jej i jej mężowi Stanisławowi Gutkowskiemu w Betlewie Izydorach rodzi się w 1809 roku córka Marianna, a jej ojcem chrzestnym jest Łukasz Niekrasz z Sobowa. Parafia Mokowo 1809 rok.
familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSX...i=198&cat=434995 |
|
Wygenerowano w 0.17 sekundy