Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 208
Artykułów : 211
Odsłon : 2170340
Artykułów : 211
Odsłon : 2170340
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 4 lata temu #2550
|
Dopiero po prawie 4 latach zauważyłem ten wątek i cytowanie w nim moich wywodów przodków. Od tamtego czasu sporo uzupełniłem drzewo, w tym również Niekrasiów. Wkrótce dokonam aktualizacji swojego drzewa o informacje z tego wątku. Jest jeszcze jedna ważna sprawa, którą przy okazji dostrzegłem. Przypadkiem trafiłem na ponad 100 letni grób Zuzanny Niekrasz z d. Zaręba i Anny Niekrasz z d. Rogozińska. Przy grobie jest adnotacja z prośbą o kontakt z parafią, więc być może brak jest opieki nad grobem...może odnajdziemy potomków?
www.polskie-cmentarze.com/kowala/grobone...p;idg=217&inni=1 |
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 4 lata temu #2551
|
[quote="skorczak" post=2550]Dopiero po prawie 4 latach zauważyłem ten wątek i cytowanie w nim moich wywodów przodków. Od tamtego czasu sporo uzupełniłem drzewo, w tym również Niekrasiów. Wkrótce dokonam aktualizacji swojego drzewa o informacje z tego wątku. Jest jeszcze jedna ważna sprawa, którą przy okazji dostrzegłem. Przypadkiem traquote]
Dziękuję za nawiązanie kontaktu. Proszę rozgościć się na forum:) Osobiście liczę na poznanie kolejnych Pana ustaleń genealogicznych. Pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 4 lata temu przez Darek1965.
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 11 mies. temu #2576
|
Uzupełniłem swoje drzewo o ustalenia z tego wątku i opublikowałem wykres pod adresem myinventions.pl/index.php?page=genealogia
Dwie ciekawostki na temat: 1. trójka dzieci Franciszka i Marianny (z Mieszkowskich) Niekrasiów - Jan, Paulina i Apolinary - emigrowało do Nowego Jorku i żyją do dziś ich potomkowie. 2. w Sułkowie Barianach stoi kapliczka ufundowana w 1908 r. przez Józefa Niekrasia (wnuk Jakuba i Karoliny z Mieszkowskich) po tragicznej śmierci swojej matki Joanny z Obrębskich. |
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 4 mies. temu #2602
|
Witam,
piszę w sprawie Elżbiety Skulskiej z domu Czachorowskiej ur. 1792 r., córki Baltazara i Marianny Niekrasz (ca 1763-1810). Mężem tejże Elżbiety Czachorowskiej był Tomasz Skulski, ur. 1778 r. Elżbieta i Tomasz Skulscy, to moi przodkowie w prostej linii. Staram się od dawna (około 6 lat) znaleźć ich akt małżeństwa. Jest to dla mnie kluczowy dokument w tej chwili, bowiem jego brak skutecznie hamuje mi dalsze poszukiwania. Żyli w Czachorowie, parafia Gozdowo. Mieli m. in. syna Józefa, ur. 1817 r., którego akt urodzenia posiadam i załączam. Parafię Gozdowo i okoliczne przeszukałem i nie znalazłem tego aktu małżeństwa. Przypuszczalnie mieli wcześniej jeszcze dwóch synów Juliana Skulskiego (ur. 1814 r.) i Alesego Skulskiego, ale posiadam tylko ich inne akty niż urodzenia, a data urodzenia Alesego jest wyliczona, 1811 r. Aktu urodzenia Alesego i Juliana nie ma w parafii Gozdowo i okolicznych. Wychodziłoby na to, że Elżbieta i Tomasz brali ślub w/przed 1811 r. i że być może nie od początku mieszkali w Czachorowie, skoro nie ma tam ich aktu ślubu i aktów urodzeń pierwszych dzieci. Ostatnio wróciłem do poszukiwań tego aktu małżeństwa. Tym razem zacząłem od innej strony tzn. od strony właśnie Niekraszów i trafiłem na ten wątek. Z uwagi na powyższe pomyślałem, że może początek wspólnej drogi życiowej Tomasza i Elżbiety, to rodzinne rejony Niekraszów. I o ile dotarłem do Józefa i Justyny Niekrasz oraz ich córki Marianny, to jednak o Elżbiecie Skulskiej córce Marianny żadnych szczegółów nie znalazłem. Przyznam, że rejonu dobrzyńskiego czy okolic Kowala nie znam zbyt dobrze i nie zdążyłem dobrze zglebić. O Tomaszu Skulskim wiem tyle ile z aktu urodzenia Józefa. Reszta w jego sprawie to niepotwierdzone teorie (a kilka ich jest, przy czym nic nie wskazuje na akt małżeństwa). W mojej ocenie Tomasz nie pochodził z parafii Gozdowo czy okolicznych. Przyszło mi do głowy nawet, że Tomasz wyciągnął Elżbietę (z tego co mi wiadomo, to najstarszą z córek Baltazara i Marianny) z jakiegoś klasztoru żeńskiego, ale nie mam pojęcia z którego? Były jakieś okoliczne wówczas? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny. Pozdrawiam
Załączniki:
|
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 4 mies. temu przez Argsoff.
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 4 mies. temu #2603
|
Elżbieta z Czachorowskich Skulska nie była najstarszą córką Czachorowskich: najstarsza była Scholastyka, urodzona w Gozdowie w 1790 roku. Józef Niekrasz około 1809 roku mieszkał w Jasieniu parafii Tłuchowo, najprawdopodobniej u zięcia Czachorowskiego i córki. Tam tez zmarła najpierw jego wnuczka Marianna Czachorowska (1809) i nastepnie córka Marianna z Niekraszów Czachorowska. Moze warto tam poszukac ślubu?
Załączniki:
|
Za tę wiadomość podziękował(a): Argsoff
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 4 mies. temu #2604
|
Balcer Czachorowski i Marianna Czachorowska z Niekraszów (ślub 1787 Gozdowo) mieli jeszcze przed Scholastyką córkę Zuzannę urodzoną w 1788 w Gozdowie.
A z jakiej parafii wywodził się Tomasz Skulski? |
|
Wygenerowano w 0.19 sekundy