Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 208
Artykułów : 211
Odsłon : 2170514
Artykułów : 211
Odsłon : 2170514
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 5 mies. temu #2605
|
Nie wiem z jakiej parafii wywodził się Tomasz Skulski. Nie mam jego aktu urodzenia. Dokument/y, który/e wskazuje/ą na Tomasza to akt/y urodzenia dzieci jego i Elżbiety Czachorowskiej.
Jest 3 ewentualnych kandydatów - Tomaszów Skulskich. Mniej lub bardziej idenyfikowalnych. Dane są jednak nie wystarczające na potwierdzenie małżeństwa, nadto nie które po weryfikacji okazały się częściowo mylące/nieprawdziwe. I klops ![]() |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 5 mies. temu #2606
|
Z mojego szybkiego rozeznania Tomasz i Elżbieta mieli ośmioro dzieci (Aleksy, Julian, Józef, Marianna, Marian, Małgorzata, Franciszek Józefa) z których co najmniej czwórka założyła rodziny.
Odszukałem najwcześniejszy znaleziony akt ślubu Józefa Skulskiego z Anastazją Brudzińską (szukajwarchiwach.pl/50/136/0/2/15/skan/f...n9Ng-H1mMfsxej3Bu_sw) według którego Józef urodził się w Czachorowie i był dziedzicem części, synem urodzonych Tomasza i Elżbiety. Zakładam, że dziedziczyli po Czachorowskich więc raczej ślub nie mógłby się odbyć gdzieś indziej... Młodszy syn Julian z kolei ślub wziął w Kolczynie - może ta metryka ślubu (a najlepiej allegaty) by coś bliżej powiedziała o miejscu zamieszkania tej rodziny niedługo po ślubie Tomasza i Elżbiety? Można jeszcze poszukać w Mochowie i Tłuchowie... |
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 3 mies. temu #2607
|
Dzień dobry,
na pocztę portalu wpłynęła informacja od Pani Bożeny Wera, która dotyczy Wojciecha Niekrasz, więc we właściwym miejscu ![]() Z treści przesłanych dwóch metryk (parafia Rogowo, parafia Kowal) wynika, że Wojciech Niekrasz, s. Józefa i Justyny, urodził się 20 IV 1782 r. w Świeżawach, par. Rogowo. Ten sam Wojciech, już jako porucznik Pułku Liniowego Strzelców Konnych, 22 II 1822 r. w Kowalu, zawarł związek małżeński z Marianną Dąbrowską vel Dombrowską, c.Błażeja (akt nr 14). pozdrawiam Darek |
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 3 mies. temu #2608
|
Dziękujemy Pani Bożenie za uzupełnienie tych danych.
Odnalazłem w tym tygodniu groby kilku osób z rodziny Niekraszów... na cmentarzu w Suszu (Warmińsko-Mazurskie, grobonet.com/index.php?page=wyszukiwanie...alny%20w%20Suszu%201). Szczególnie się cieszę z odnalezienia grobu mojej praprababci Juli Niekraś z domu Czachorowskiej (ur. 27.07.1869 Czachorowo, zm. 6.04.1953 Susz) - dane potwierdzone w USC. Ciągle niestety mam problem z odnalezieniem metryk i pochówku jej męża Antoniego Niekrasia - syna Jakuba i Karoliny z Mieszkowskich. Urodził się około 1865 roku według metryki ślubu w Sułkowie par. Mochowo (niestety skany w familysearch ogólno dostępne skany są od 1866 wzwyż i tam go nie ma, a ślub wziął w 1893; skany 1808-1865 też są, ale niedostępne online). |
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 3 mies. temu przez skorczak. Powód: problem z linkiem do strony grobonet
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 3 mies. temu #2609
|
Witajcie,
Załączam treść testamentu Katarzyny z Kaczkowskich Niekraszowej. Ciekawy wątek powiatu pińskiego na Kresach w odniesieniu do jej rodziców. Późniejsze uzupełnienie testamentu z 1 sierpnia 1756 roku nie wnosi nic nowego do kwestii rodzinnych a tylko stanowi dyspozycję podziału różnych dóbr dla służby testatorki. Piotr "W Imię Troycy Nayswietszey Boga Ojca, Syna i Ducha Świętego Amen. Ja Katarzyna z Kaczkowskich Niekraszowa Miecznikowa Lubaczewska nieboszczyka Świętey Pamięci Imci Pana Franciszka Niekrasza Miecznika Lubaczewskiego tymi czasy z tego świata niespodzianym przypadkiem zeszłego małżonka pozostała wdowa a mając dziadki z tym mężem moim spłodzone to iest Józefa Antoniego Franciszka Jana synów y Maryannę córkę ieszcze w dziecinnych latach zostające będąc wielce słaba na zdrowiu y chorobą od niedziel kilku/ z woli Pana Boga Rządcy Nieba y Ziemi za co temu Panu niechay będzie honor y chwała przez nieskończone wieki/ przyciśniona iednak zdrowa na rozumie i umysłach wiem otym dobrze żem iest nikczemny proch i lepianka i wyroków Boskich nieuniknę bo kto się rodzi umierac musi bo dawno w Konsistorzu Boskim dla nas grzeszników wszystkich nieskassowany ani tez […] ten Dekret wypadł ani żadna od niego Dylacya y apellacya isc nie może czemu? bo od największego Subsellium nie ma służyć apellacya więc ja będąc podległa temuż Ediktowi Boskiemu dziękuję naprzód Bogu Oycu w Troycy Świętey jedynemu ze Mie stworzył Bogu Synowi że mnie krwią swoją nayświętszą odkupił Bogu Duchowi świętemu, że mie do wiary Świętey powołał wniey zachowuie Matce Nayświętszey iako Protektorce grzeszników oddaję się Anioła Świętego mnie od Pana Boga nadanego pilney straży Świętych Patronów i Patronek moich iako to Świętey Katarzyny mnie na Chrzcie Świętym daney; Józefowi Świętemu oblubieńcowi Matki Nayświętszey y Barbarze Świętey patronce konających stałey protekcji u wszystkich Świętych Patronów i Patronek, którzy Panu Bogu assistuią y Święty Święty Święty przez nieskończone wieki w niebieskim parlamencie nieustannemi głosy intonuią poważney intercessyi polecam się y tak oddawszy się Bogu mojemu w Troycy Świętey jedynemu Matki nayświętszey protekcji Anioła Stroza czujnej straży Patronów moich y Patronek Świętych tak na Chrzcie Świętym danych iako y w zyciu przybranych y wszystkich świętych y świętych Panien prawdziwey y zupełney intercessyi takową około Duszy i Ciała mego y Fortuny dyspozycyą umyśliłam czynic. Nayprzód proszę i obliguję nizey specyfikowanych Wielmożnych Imci opiekunów i dobrodziejów moich aby ciało moye było pochowane u Wielebnych Oycow Bernardynów w Skęmpym na którego oporządzenie summy trzech set pięćdziesiąt tynfów u Imć Pana Mielczarskiego Poczt magistra JKMsci w Toruniu będącey a od W-o Imć Księdza Młodzieiewskiego Kanonika Krakowskiego moiemu świętey pamięci mężowi należącey summę tynfów dwieście applikuię. Trzecie zas tynfów sto tymże wielebnym Oycom Bernardynom z racyi tey żem ieszcze za pochowanie y obrządek ciała i ratunek duszy męża mego niezupełną uczyniła satysfacyę leguię i dysponuię. Pięćdziesiąt tynfów resztuiące tak ordynuię Imci Xiędzu Orłowskiemu Proboszczowi Rogowskiemu Pasterzowi Parafialnemu tak moim pokładnego ieszcze nie wypłaconego od męża mego iako y od siebie tynfów czterdzieści od siebie i męża mego po tynfów dwadzieścia rachując a to z zaleceniem coram Populo in diebus Dominicis naznaczam dziesięć zaś tynfów ad complementum wyżey wyrażoney summy trzech set pięćdziesiąt tynfów dyspartymentowaney pochodzące tymże Wielebnym Imci Xsięży Bernardynom odebrać pozwalam, a ze zas summy jedney u Jaśnie Wielmożnego Imć Pana Andrzeja Zamoyskiego Starosty Rostockiego złotych polskich cztery tysiące osmset iako skrzypt przez W Imć Pana Marcina z Obór Czosnowskiego tegoż Jaśnie Wielmożnego Imci Pana Starosty Rostockiego Plenipotenta in vita mężowi memu w Bieżuniu D. 27 Junij w roku niniejszym 1756 dany y list przez tegoż W. Imci Pana Czosnowskiego do męża mego respektem pożyczęnia summy z Karszyna D. 20 Junij in Anno praesens adressowany świadczą znayduie się u Imci Pana Pawła Komońskiego Wices Regenta y Burgrabiego Grodzkiego Bobrownickiego summy tynfów osmset za las czarny to iest dęby na wyrobienie klepek y bali juxta […] contractum między tymże Imcią Panem Burgrabią y męzem moim y mną samą […] Skryptem przez tegoż Imci Pana Burgrabiego mężowi memu danym a przez męża mego Panu Mielczarskiemu Pocztmagistrowi Toruńskiemu JKMci do odebrania oddanym do dalszey liquidacyi na wyrobienie lasow przez Imci Pana Burgrabiego zapłacić assekurowaney ktorey summy rzetelność list przez sławetnego Pana Szymona Guzowskiego mieszczanina Golubskiego dnia szóstego mensis et Anni prens. w Golubiu datowany do mnie ordynowany, że iako Imc Pan Mielczarski skrypt od Imci Pana Burgrabiego dany od męża mego odebrał i summę tynfów osmset mie ma oddac […] Więc ja iako odległa od swoich krewnych a niebaczę w tych krajach w zyciu moim mieć większych y nayossobliwszych dobrodziejów iako wielmożnych Ichmc Panów Józefa Leona Rudkowskiego sędziego Ludwika Bernarda Koziebrodzkiego Podsedka Ziemskich Dobrzyńskich i W. Imc Xiędza Pawła lub innego imienia Goyskiego Dziekana Proboszcza Rypińskiego. Więc tych wielmożnych Sędziego Podsędka i Dziekana za osobliwych opiekunów dobrodziejów dzieci moich fortunki moiey sum wyzey specyfikowanych obieram y stanowię obliguiąc tych WW. opiekunów aby sum wyzey wyrażonych osobliwie u Jaśnie W. Imc Pana Starosty Rostockiego z prowizyą za teraznieyszy rok nie odebraną summę ex capite Imc Pana Burgrabiego pochodzącą od Imci Pana Mielczarskiego odebrali y onę do summy u Jasnie W. Imc Pana Starosty znayduiącey się na dobrach wolnych dla dzieci moich z prowizyi lokowali dobra Świeżawy z przypadkami ich jako remonstrują Donacya przez Imci Pana Stanisława Chalińskiego na męża mego przed księgami Grodzkiemi Bobrownickiemi uczyniona i kontrakt resignationis w possesyi obięli a moim dzieciom sierotom edukacyę według stanu szlacheckiego dali a ja zaś respekt dobroczynny majestat Boski za dobrodziejów moich błagać poprzysięgam y tym testamentem zapisuję się. Dzieci zaś moie Józefa Antoniego Franciszka Jana y Maryannę synów y córkę Panu Bogu i Matce Nayświętszey oddaię i wszystkim świętym Patronom y Patronkom aby ich Pan Bóg błogosławił w długie lata y z Ich potomkami a to dzieci moich obliguję y zaklinam na rany Boskie jak które przyjdzie do lat doskonałych aby o duszy Oyca swego y moiey pamiętali, a że ja do tych czas posagu nie wzięłam po Matce moiey Cecylij Gieydrociownie pierwszego Bazylego Terleckiego powtórnego małżeństwa S.P. Oyca mego Stanisława Kaczkowskiego małżonce więc czynię moim dzieciom informacją że im w powiecie Pinińskim Województwa Brzeskiego na wsi Perekale y Wólce od Imci Pana Mikołaja Terleckiego należącym będzie dwa tysiąca złotych polskich w Pinskim Grodzie niechay szukają dzieci moie testamentu tak Matki moiey a Babki swoiey Gieydrociowney iako i W. Imci Pana Protaszewicza Chorążego Pińskiego tak rozumiem, że z tych testamentów wynajdą sykcessyą. Oyciec zaś dzieci moich a mój mąż przedał się z dóbr Siecienia pułtory mile od Nowogródka leżących summę zaś trzysta pięćdziesiąt tynfów dyspartymentowaną z summy originalney czterech set tynfów od W. Imci Xiędza Młodziejewskiego Kanonika Krakowskiego pochodzącą z którey mąż moy ad rationem odebrał od Imci Pana Mielczarskiego tynfów pięćdziesiąt obliguię WW Imci Exekutorów dobrodziejów moich y dzieci moich, aby według dyspozycyi mey nią dysponowali. Tę tedy dyspozycją ostatniey moiey woli tak za prawdziwą i rzetelną mieć chcę y mam jakoby xięgami autentycznemi Grodzkiemi Bobrownickiemi była roborowana y approbowana y onęż ieżeli mnie Pan Bóg z łaski swoiey do pierwszego zdrowia przyprowadzi do oblaty do xiąg Grodzkich Bobrownickich podać lub approbowac obowiązuię się y dla lepszey wiary y wagi podpisuię się. W Świeżawach Die 11 Julij 1756-to Anno. Katarzyna z Kaczkowskich Niekraszowa Miecznikowa Lubaczewska manu propria […]" [AGAD, Bobrownickie, Libri inscriptionum castrensium, sygn. 25, k. 147v -150v] |
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 3 mies. temu przez prom79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Darek1965
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 3 mies. temu #2611
|
Argsoff napisał:
Nie wiem z jakiej parafii wywodził się Tomasz Skulski. Nie mam jego aktu urodzenia. Dokument/y, który/e wskazuje/ą na Tomasza to akt/y urodzenia dzieci jego i Elżbiety Czachorowskiej. Jest 3 ewentualnych kandydatów - Tomaszów Skulskich. Mniej lub bardziej idenyfikowalnych. Dane są jednak nie wystarczające na potwierdzenie małżeństwa, nadto nie które po weryfikacji okazały się częściowo mylące/nieprawdziwe. I klops ![]() W repertorium rejenta Bronisza z Lipna przewija się Walenty Skulski. Np. nr 2500, rok 1818 cyt: "Ten sam [=Skulski Walenty] oblig: Katarzynie Niekrasz". Nie mam dostępu do treści tego zapisu a Walenty Skulski załatwia jak widać po repertorium Bronisza wiele sprawa w jego kancelarii. Na podstawie różnych metryk z parafii Żałe można domniemywać, że to szlachetnie urodzony Walenty Skulski z Balina, który tam umiera w 1837 roku. Na ślad jego ojca Ludwika Skulskiego trafiłem w księgach grodzkich bobrownickich. A kim jest Katarzyna Niekrasz z zapisu u Bronisza? Przypuszczam, że to wdowa po Łukaszu Niekraszu zmarłym w Susku w 1815 roku. Katarzyna Nadrowska 1v Charszewska 2v Niekrasz 3v (od 1818) Straszewska. Jak do tej pory nie natknąłem się na innych szlachetnie urodzonych Skulskich na ziemi dobrzyńskiej w tym okresie. Piotr |
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 3 mies. temu przez prom79.
|
Wygenerowano w 0.38 sekundy