Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450415
Artykułów : 212
Odsłon : 2450415
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 4 lata, 8 mies. temu #2612
|
prom79 napisał:
Argsoff napisał: Nie wiem z jakiej parafii wywodził się Tomasz Skulski. Nie mam jego aktu urodzenia. Dokument/y, który/e wskazuje/ą na Tomasza to akt/y urodzenia dzieci jego i Elżbiety Czachorowskiej. Jest 3 ewentualnych kandydatów - Tomaszów Skulskich. Mniej lub bardziej idenyfikowalnych. Dane są jednak nie wystarczające na potwierdzenie małżeństwa, nadto nie które po weryfikacji okazały się częściowo mylące/nieprawdziwe. I klops ![]() W repertorium rejenta Bronisza z Lipna przewija się Walenty Skulski. Np. nr 2500, rok 1818 cyt: "Ten sam [=Skulski Walenty] oblig: Katarzynie Niekrasz". Nie mam dostępu do treści tego zapisu a Walenty Skulski załatwia jak widać po repertorium Bronisza wiele sprawa w jego kancelarii. Na podstawie różnych metryk z parafii Żałe można domniemywać, że to szlachetnie urodzony Walenty Skulski z Balina, który tam umiera w 1837 roku. Na ślad jego ojca Ludwika Skulskiego trafiłem w księgach grodzkich bobrownickich. A kim jest Katarzyna Niekrasz z zapisu u Bronisza? Przypuszczam, że to wdowa po Łukaszu Niekraszu zmarłym w Susku w 1815 roku. Katarzyna Nadrowska 1v Charszewska 2v Niekrasz 3v (od 1818) Straszewska. Jak do tej pory nie natknąłem się na innych szlachetnie urodzonych Skulskich na ziemi dobrzyńskiej w tym okresie. Piotr Dzień dobry, Piotrze, masz rację co do identyfikacji Skulskiego i Katarzyny Niekrasz ![]() Cyt. akt sporządzony przez Bronisza w 1818 r. [...] stawili się Ur. Katarzyna z Nadrowskich w pierwszym małżeństwie zmarłego Ur. Szymona Charszewskiego w powtórzonym zaś małżeństwie zmarłego Ur. Łukasza Niekrasz żona pozostała wdowa przy osobistej asystencji Ur. Franciszka Straszewskiego Generalnego Rządcy Komisarza Dóbr Chrostowskich [?, brak pewności co do poprawności odczytu nazwy dóbr] i tamże zamieszkałego = zaś pozostała wdowa Pani Niekrasza zamieszkała w Nadrożu = tudzież Ur. Walenty Skulski dziedzic części w Balinie zamieszkały [...] Gdyby ktokolwiek ze współautorów przedmiotwego tematu byłby zainteresowany całym tekstem cytowanego aktu notarialnego, służę pomocą, proszę pisać na pocztę portalu celem przypomnienia adresu email. pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 4 lata, 8 mies. temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 4 lata, 8 mies. temu #2613
|
Argsoff napisał:
Nie wiem z jakiej parafii wywodził się Tomasz Skulski. Nie mam jego aktu urodzenia. Dokument/y, który/e wskazuje/ą na Tomasza to akt/y urodzenia dzieci jego i Elżbiety Czachorowskiej. Jest 3 ewentualnych kandydatów - Tomaszów Skulskich. Mniej lub bardziej idenyfikowalnych. Dane są jednak nie wystarczające na potwierdzenie małżeństwa, nadto nie które po weryfikacji okazały się częściowo mylące/nieprawdziwe. I klops ![]() Witam, Sprawa pochodzenia Tomasza Skulskiego znalazła rozwiązanie w metrykach parafii/gminy Mokowo. Indeksując małżeństwa z tej parafii natrafiłem na akt małżeństwa Tomasza Skalskiego [Skolskiego] i Elżbiety Czachorowskiej, 13 X 1811. Tomasz ma lat 32 i urodził sie w parafii Kikół, mieszka w Wielgiem a jego rodzice Franciszek i Marianna sa dzierżawcami we wsi Piaseczno. Piotr |
Ostatnio zmieniany: 4 lata, 8 mies. temu przez prom79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Argsoff
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 4 mies. temu #2643
|
Dziękuję za podpowiedź. W między czasie też już znalazłem ten akt ślubu. Teraz próbuję odnaleźć Franciszka Skulskiego i Mariannę z Kosińskich - rodziców Tomasza Skulskiego. Ale to już pewnie materiał na inny wątek, nie dotyczący Niekrasiów.
Serdecznie pozdrawiam Marcin |
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 4 mies. temu przez Argsoff.
|
Odp: Niekraszowie na ziemi dobrzyńskiej 3 lata, 4 mies. temu #2644
|
Jak ustaliłem, Tomasz Skulski urodził się w grudniu 1779 r. w Moszczonem, parafia Kikół, a ślub brał z Elżbietą Czachorowską w 1811 r. w Wielgiem, parafia Mokowo.
|
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 4 mies. temu przez Argsoff.
|
Wygenerowano w 0.16 sekundy