Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 207
Artykułów : 211
Odsłon : 2033580
Artykułów : 211
Odsłon : 2033580
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Dobrzyniacy u boku Napoleona
Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 1 miesiąc temu #934
|
Witam,
proponuję w tym temacie zbierać wszelkie informacje nt. udziału Dobrzyniaków (zarówno z urodzenia jak i miejsca zamieszkania) w kampaniach napoleońskich. Na dobry początek zamieszczam treść posta, który odnalazłem na forum znanej witryny napoleońskiej; napoleon.org.pl ---------------- Witam, Miałem ostatnio okazję ślęczeć na aktami notariusza z Lipna Józefa Bronisza, który działał w tym mieście w latach 1808 - 1843. Zdołałem przejrzeć księgi z lat 1812 - 1822. Jedną z ciekawostek, do której dotarłem był akt notarialny dotyczący donacji dla gen. Belliarda na wojtostwie w Łążynie. Ale nie o tym chciałem napisać. Otóż w różnego rodzaju aktach notarialnych występują byli żołnierze wojska polskiego, często kawalerowie orderów. Oto ich lista, może komuś się przyda: 1.Stanisław Romocki, kapitan 4 pułku strzelców konnych, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego dziedzic Łążyna i Zembowa 2.Leon Wyczałkowski, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego 3.Antoni Wybraniecki, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, dziedzic Sokołowa 4.Eustachy Chełmicki, kapitan 4 PP, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, dziedzic Witoszyna 5.Władysław Płachicki, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, mieszkał w Kamieniu Umieńow /?/ 6.Szymon Szefler, podporucznik, mieszkał w Łękach /?/, niepiśmienny 7.Dominik Woliński, porucznik, kawaler krzyża Wojskowego, mieszkał w Świętosławiu 8.Kajetan Pląskowski, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, dziedzic Czarnego 9.Antoni Gajewski, kapitan, dzierżawny posiadacz dóbr działyńskich 10.Wincenty Chełmicki, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, dziedzic Mokowa, Kochania, Radca powiatu lipnowskiego 11.Marcin Rudzicki, porucznik "byłej gwardii polskiej", zginął w "ostatniey woynie" 12.Franciszek Gradomski, kapitan, mieszkał w Stawach w gostynińskim 13.Jan Konopka, kapitan, mieszkał w Mławie 14.Piotr Terlecki, porucznik ułanów, zamieszkały w Bobrownikach, "na pensyi retretowey" ---------------------------- Jeżeli w posiadanych materiałach (w metrykach również) dotarliście do jakiegokolwiek info. na temat innych Dobrzyniaków, którzy pełnili służbę w okresie wojen napoleońskich, proszę o wpisywanie kolejnych osób. Od siebie, na dobry początek dopisuję 15-tą osobę; 15. Feliks Wysocki s.Józefa, kapitan 2 pułku jazdy ułanów Księstwa Warszawskiego, rozpoczął służbę 9 I 1807r. W 1809 r. odbył kampanię przeciwko Austrii i został ozdobiony Krzyżem Złotym Polskim. W 1810 r. awansowany na porucznika, w 1811 r. na kapitana. W 1812 r. ranny nad Berezyną, podany do odznaczenia Krzyżem Kawalerskim Polskim oraz Krzyżem Legii Honorowej. Właściciel dóbr dulskich w powiecie lipnowskim. Kto następny? pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez Darek1965.
|
Re: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 1 miesiąc temu #939
|
Witam,
Chciałem opowiedzieć historię, która całkiem niedawno przysporzyła mi duuużo emocji. Jednym z moich przodków jest Jan Kraśnicki h. Samson (syn Wojciecha i pochodzący z Wielkopolski. Jego żoną była Wiktoria Mańkowska (h. Zaremba - również z Wielkopolski). Na pewno do 1794 r mieszkali w Kopydłowie (par. Wilczyn, pow. koniński), gdzie wcześniej niestety nie wiem. Jan był tam posesorem zastawnym. W tym samym Kopydłowie mieszkali Jarnowscy, Kistowscy, Wyganowscy. Żoną każdego z nich były odpowiednio Anna, Konstancja, Marcjanna (Marianna) Kraśnickie - siostry rodzone córki Stefana Kraśnickiego i Anny Chłapowskiej. Jan z Wiktorią trafiają do Tłuchowa, gdzie w 1802 roku umiera Wiktoria. Dlaczego akurat do Tłuchowa - to dla mnie zagadka. Czy mieszkający tu: Kraśnicki Waleny z żoną Dorotą (syn Jan Kraśnicki ur 1807 w Tłuchowie) Kraśnicki Tomasz z żoną Zielińską Marianną (syn Felicjan ur 1805 w Sułkowie) Kraśnicki Ignacy z żoną Wolską Marianna (c. Agnieszka 1800, Domicela 1802) z II żoną Jasieńską Praxedą (córka Jadwiga - 1803, Józefa - 1805, Paweł -1809) Kraśnicka Justyna żona Łukowskiego Walentego (śl 1799) Kraśnicka Dorota ż. Wolskiego Walentego (śl 1803 Tłuchowo) to ich krewni - nie wiem. Może Mieszkający w Kopydłowie Turski Antoni mający za żonę Katarzynę Wyganowską (córkę Kraśnickiej Marcjanny) miał powiązania z Turskimi z ziemi Dobrzyńskiej ? Syn mojego Jana Kraśnickiego - Antoni ur w Kopydłowie w 1794 bierze ślub z Kamieńską Katarzyną (c Antoniego i Smolińskiej Mariannay) z Kamienia Kotowego. ślub ma miejsce w 1819 r. W akcie ślubu jest zapis: "Matka nie żyje, a o ojcu nikt nie wie czy żyje". Trochę mnie ten zapis dręczył, aż w końcu przyszła mi myśl do głowy, że jednym z powodów braku informacji o ojcu mogła być jego służba w wojsku..... Zacząłem szukać i .....w publikacji "Wojsko Polskie, Księstwo Warszawskie 1807-1814" Bronisława Gembarzewskiego na imiennej liście oficerów znajduję 2 Kraśnickich: Kraśnicki Jan, porucznik 1 pułk jazdy; kapitan 4 pułk jazdy galicyjsko - francuskiej Kraśnicki Józef, porucznik 2 batalion saperski Czyżby mógłby to być mój Jan Kraśnicki, który pozostawił dzieci w Tłuchowie ? Jan na liście ofirów KP nie występuje, Józef o ile dobrze pamiętam tak. Dalsze odkrycie to fakt, że Jan Kraśnicki w 1808 r stacjonuje w Piasecznie pod Warszawą. Tak się składa, że mieszkam w tym Piasecznie od 13 lat....Poczułem trochę ciarki na głowie.....Przypadek ? Niestety raczej nie będę w stanie tego zweryfikować. Dokumentację, z której możnabyło się czegoś dowiedzieć i z której korzystał Gembarzewski spalili Niemcy w 1944 r. Jedyną szansą było założenie, że przeżył inwazję na Rosję i razem z resztkami armii trafił do Francji, ale w tamtejszych archiwach taki nie występuje. W ramach ciekawostki mogę dodać jeszcze, że 4 pułk jazdy galicyjsko francuskiej to inaczej 11 pułk ułanów w którym służbę pełnił Aleksander Fredro (opisuje swoją służbę w "Trzy po trzy"). drugą sprawą jest iformacja, którą uzyskałem od p. A. Ziółkowskiego (Autor kilkudziesięciu publikacji o polskich jednostkach epoki napoleońskiej, współpracownik pism militarnych, założyciel wielu grup i środowisk historyczno-mundurowych, autor scenariuszy inscenizacji bitew w kraju i za granicą.) Ppor. Kraśnickiemu austriacki porucznik wręczył w 1809 r zawiadomienie o rychłym rozpoczęciu działań wojennych. Dla uzupełnienia dodam, że potomkowie mojego Jan Kraśnickiego (więc może i porucznika, kapitana jazdy) pozostałi w okolicach Tłuchowa. Antoni mieszkał najpierw w Zakrzewie, gdzie z z Kamieńską Katarzyną mieli 8 dzieci, a potem po ślubie z Dobaczewską Małgorzatą osiadł w Łęgu... Drugi syn Jana - Jakub, Mikołaj, Adam Kraśncki ożenił się z Sułkowską Antoniną w Malanówku (tu na razie jeszcze nic więcej nie wiem). Pozdrawiam Bogdan |
|
Odp: Re: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata temu #990
|
Kajak napisał:
Witam, Chciałem opowiedzieć historię, która całkiem niedawno przysporzyła mi duuużo emocji. Jednym z moich przodków jest Jan Kraśnicki h. Samson (syn Wojciecha i pochodzący z Wielkopolski. Jego żoną była Wiktoria Mańkowska (h. Zaremba - również z Wielkopolski). Na pewno do 1794 r mieszkali w Kopydłowie (par. Wilczyn, pow. koniński), gdzie wcześniej niestety nie wiem. Jan był tam posesorem zastawnym. W tym samym Kopydłowie mieszkali Jarnowscy, Kistowscy, Wyganowscy. Żoną każdego z nich były odpowiednio Anna, Konstancja, Marcjanna (Marianna) Kraśnickie - siostry rodzone córki Stefana Kraśnickiego i Anny Chłapowskiej. Jan z Wiktorią trafiają do Tłuchowa, gdzie w 1802 roku umiera Wiktoria. Dlaczego akurat do Tłuchowa - to dla mnie zagadka. Czy mieszkający tu: Kraśnicki Waleny z żoną Dorotą (syn Jan Kraśnicki ur 1807 w Tłuchowie) Kraśnicki Tomasz z żoną Zielińską Marianną (syn Felicjan ur 1805 w Sułkowie) Kraśnicki Ignacy z żoną Wolską Marianna (c. Agnieszka 1800, Domicela 1802) z II żoną Jasieńską Praxedą (córka Jadwiga - 1803, Józefa - 1805, Paweł -1809) Kraśnicka Justyna żona Łukowskiego Walentego (śl 1799) Kraśnicka Dorota ż. Wolskiego Walentego (śl 1803 Tłuchowo) to ich krewni - nie wiem. Może Mieszkający w Kopydłowie Turski Antoni mający za żonę Katarzynę Wyganowską (córkę Kraśnickiej Marcjanny) miał powiązania z Turskimi z ziemi Dobrzyńskiej ? Syn mojego Jana Kraśnickiego - Antoni ur w Kopydłowie w 1794 bierze ślub z Kamieńską Katarzyną (c Antoniego i Smolińskiej Mariannay) z Kamienia Kotowego. ślub ma miejsce w 1819 r. W akcie ślubu jest zapis: "Matka nie żyje, a o ojcu nikt nie wie czy żyje". Trochę mnie ten zapis dręczył, aż w końcu przyszła mi myśl do głowy, że jednym z powodów braku informacji o ojcu mogła być jego służba w wojsku..... Zacząłem szukać i .....w publikacji "Wojsko Polskie, Księstwo Warszawskie 1807-1814" Bronisława Gembarzewskiego na imiennej liście oficerów znajduję 2 Kraśnickich: Kraśnicki Jan, porucznik 1 pułk jazdy; kapitan 4 pułk jazdy galicyjsko - francuskiej Kraśnicki Józef, porucznik 2 batalion saperski Czyżby mógłby to być mój Jan Kraśnicki, który pozostawił dzieci w Tłuchowie ? Jan na liście ofirów KP nie występuje, Józef o ile dobrze pamiętam tak. Dalsze odkrycie to fakt, że Jan Kraśnicki w 1808 r stacjonuje w Piasecznie pod Warszawą. Tak się składa, że mieszkam w tym Piasecznie od 13 lat....Poczułem trochę ciarki na głowie.....Przypadek ? Niestety raczej nie będę w stanie tego zweryfikować. Dokumentację, z której możnabyło się czegoś dowiedzieć i z której korzystał Gembarzewski spalili Niemcy w 1944 r. Jedyną szansą było założenie, że przeżył inwazję na Rosję i razem z resztkami armii trafił do Francji, ale w tamtejszych archiwach taki nie występuje. W ramach ciekawostki mogę dodać jeszcze, że 4 pułk jazdy galicyjsko francuskiej to inaczej 11 pułk ułanów w którym służbę pełnił Aleksander Fredro (opisuje swoją służbę w "Trzy po trzy"). drugą sprawą jest iformacja, którą uzyskałem od p. A. Ziółkowskiego (Autor kilkudziesięciu publikacji o polskich jednostkach epoki napoleońskiej, współpracownik pism militarnych, założyciel wielu grup i środowisk historyczno-mundurowych, autor scenariuszy inscenizacji bitew w kraju i za granicą.) Ppor. Kraśnickiemu austriacki porucznik wręczył w 1809 r zawiadomienie o rychłym rozpoczęciu działań wojennych. Dla uzupełnienia dodam, że potomkowie mojego Jan Kraśnickiego (więc może i porucznika, kapitana jazdy) pozostałi w okolicach Tłuchowa. Antoni mieszkał najpierw w Zakrzewie, gdzie z z Kamieńską Katarzyną mieli 8 dzieci, a potem po ślubie z Dobaczewską Małgorzatą osiadł w Łęgu... Drugi syn Jana - Jakub, Mikołaj, Adam Kraśncki ożenił się z Sułkowską Antoniną w Malanówku (tu na razie jeszcze nic więcej nie wiem). Pozdrawiam Bogdan Witaj, próbowałem pochylić się nad Twoją zagadką i odnaleźć prawdopodobną przyczynę przybycia w 1802 r. do Tłuchowa małżeństwa Jan i Wiktorii Kraśnickich. Jak na razie, nic sensownego nie przyszło mi do głowy;) Jednakże piszę dzisiaj z innej przyczyny, w swojej ciekawej opowieści wspominałeś o spaleniu dokumentacji z wojen napoleońskich w czasie Powstania Warszawskiego w 1944r. i braku możliwości weryfikacji danych nt.Jana. Czy szukamy kapitana ułanów czy też porucznika saperów? Nie poddawaj się, są jeszcze szanse na odnalezienie chociażby szczątkowych info. w tym zakresie. Moje ostatnie kilkumiesięczne ślęczenie nad metrykami daje podstawę i jednocześnie zezwala na takie śmiałe oświadczenie:) Ale o co chodzi? ![]() Jak się okazuje miałem już trzy przypadki (w tej samej parafii), że rodzicami chrzestnymi lub świadkami na ślubie byli oficerowie WP Księstwa Warszawskiego, którzy nie byli spokrewnieni z głównymi bohaterami tych ceremonii, a ponadto ich pobyt w danej parafii był związany z przerwą zimową w prowadzeniu kampanii (tzw. zimowe leża)lub pobyt na rekonwalestencji (w następnych postach ujawnię nazwiska). Wiem, że to skomplikowana sprawa, szlak bojowy, parafie i może kiedyś wyskoczy to poszukiwane nazwisko, chociażby przy indeksacji, ale zakładając pełne indeksy z nazwiskami świadków-chrzestnych. Posiadamy w swoich zbiorach kilka tego typu delicji:) Żeby się nie poddawać i szukać nadal, podam jeszcze jeden argument. Zakładając ten temat celowo nie wpisałem najsławniejszych Dobrzyniaków, którzy walczyli przy boku Napoleona. Chciałem dać fory innym userom, a tu klapa, nie ma zainteresowania tematem;) Więc podam tylko jednego; poz.nr 17 Jan Nepomucen Dziewanowski. Dla mniej zorientowanych użytkowników bardzo cicho podpowiadam, to ten kapitan - dowódca szwadronu, bohater szarży pod Somosierrą, w której został ciężko ranny i w efekcie zmarł na hiszpańskiej ziemi. Ps. fotki pomnika są na naszym portalu www.szpejankowski.eu/index.php/pl/xxx/item/175/asInline.html Jak się okazuje i nawet przy tego typu wręcz kultowych postaciach z epoki napoleońskiej możemy (my indeksujący parafie ziemi dobrzyńskiej) mieć swój wkład w odkrywanie nowych wiadomości lub inaczej, prostowanie błędnych danych. Dotychczasowe źródła, począwszy od Genealogii... P.Gałkowskiego, a na skończywszy na szanowanych portalach internetowych podawały informację, że Jan Nepomucen Dziewanowski urodził się w Płonnem w 1782 roku Po obecnie przerobionych indeksach z Łążyna my już wiemy i głośno komunikujemy, że Jan Nepomucen Dziewanowski s.Jana z Cecylii z Trembeckich, urodził się 18 maja 1781 roku w parafii Łążyn!!! pl.chopin.nifc.pl/chopin/persons/detail/id/6624 pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Dziewanowski kujawsko-pomorskie.regiopedia.pl/wiki/ja...pomucen-dziewanowski Czyli można, pewnie że można, nawet po tylu latach wnieść coś nowego do tamtych historii. www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh.../lazyn_u_1761-81.pdf Kto będzie naszym nr 18? pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez Darek1965.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata temu #992
|
Witam, dorzucę kilka informacji:
18. Andrzej Massena, marszałek cesarstwa francuskiego, właściciel Trąbina 1807-13. Bardziej w kategorii „Napoleończyk na ziemi dobrzyńskiej” niż „Dobrzyniak u boku Napoleona” ![]() 19. Wojciech Niekrasz , urodzony w Świeżawach w 1780 roku, od 1807 roku w 6 Pułku Jazdy Księstwa Warszawskiego, uczestnik m. in. kampanii austriackiej 1809 roku, rosyjskiej 1812, podporucznik. Odznaczony Legią Honorową i Złotym Krzyżem VM. Był synem Józefa, wnukiem Franciszka, który w 1756 roku nabył od Chalińskiego Świeżawy. Źródło: Gałkowski P., Drobna szlachta okolic Rogowa w ziemi dobrzyńskiej, Ziemia Dobrzyńska. Zeszyty Historyczne Dobrzyńskiego Oddziału WTN , t. VI, Rypin 1999, s. 68-69. kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=44873&from=publication Trudno znaleźć w dostępnej literaturze więcej informacji na temat pojawienia się Niekraszów na ziemi dobrzyńskiej. Udało mi się ustalić na podstawie kwerend w archiwach (m. in. metrykaliów z parafii Rogowo i Gozdowo, akta sądowe bobrownickie, notariusze Bronisz i Meller z Lipna), że żoną Franciszka Niekrasza była Katarzyna Kuczkowska oraz że przysługiwał mu tytuł miecznika lubaczowskiego. I prawdopodobnie był on synem Michała Niekrasz. Ponieważ jestem szczególnie zainteresowany genealogią tego rodu, to gdyby ktoś z forumowiczów natknął się na informacje jego dotyczące (szczególnie interesuje mnie XVIII wiek), polecam się łaskawej pamięci. ---------------------- Wydaje mi się, że warto też podzielić się posiadanymi informacjami na temat wymienionych już osób, które odnajdujemy w różnego rodzaju dokumentach archiwalnych, także metrykalnych: Ad. 5 Władysław Płachecki, syn Władysława i Marianny z Miłobęckich, kapitan „Wojsk Polskich Pułku Czwartego” (Akt małżeństwa Władysława Płacheckiego i Tekli Strachockiej nr 2/1812, Akta ślubne parafii Tłuchowo, sygn. 8, AP Włocławek). --------------------- Ad. 8 & 10 Kajetan Pląskowski & Wincenty Chełmicki „16 II 1819. Deklaracja Wincentego Chełmickiego byłego w Pułku Drugim Ułanów Ks. Warszawskiego z przyznaniem, iż porucznik tego Pułku Kajetan Pląskowski w roku 1809 w czasie kampanii austriackiej zabrawszy kassę austriacką z Solca z ręki nieprzyjaciół, dowódcy pułku swego owczesnemu gen. Zyskiewiczowi oddał […]” (Kancelaria Pisarzy Aktowych w Płocku, Repertorium 1818-20, sygn. 50, nr 73, AP Płock) Pozdrawiam, Piotr |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez prom79.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata temu #997
|
prom79 napisał:
Witam, dorzucę kilka informacji: 19. Wojciech Niekrasz , urodzony w Świeżawach w 1780 roku, od 1807 roku w 6 Pułku Jazdy Księstwa Warszawskiego, uczestnik m. in. kampanii austriackiej 1809 roku, rosyjskiej 1812, podporucznik. Odznaczony Legią Honorową i Złotym Krzyżem VM. Był synem Józefa, wnukiem Franciszka, który w 1756 roku nabył od Chalińskiego Świeżawy. Źródło: Gałkowski P., Drobna szlachta okolic Rogowa w ziemi dobrzyńskiej, Ziemia Dobrzyńska. Zeszyty Historyczne Dobrzyńskiego Oddziału WTN , t. VI, Rypin 1999, s. 68-69. kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=44873&from=publication Trudno znaleźć w dostępnej literaturze więcej informacji na temat pojawienia się Niekraszów na ziemi dobrzyńskiej. Udało mi się ustalić na podstawie kwerend w archiwach (m. in. metrykaliów z parafii Rogowo i Gozdowo, akta sądowe bobrownickie, notariusze Bronisz i Meller z Lipna), że żoną Franciszka Niekrasza była Katarzyna Kuczkowska oraz że przysługiwał mu tytuł miecznika lubaczowskiego. I prawdopodobnie był on synem Michała Niekrasz. Ponieważ jestem szczególnie zainteresowany genealogią tego rodu, to gdyby ktoś z forumowiczów natknął się na informacje jego dotyczące (szczególnie interesuje mnie XVIII wiek), polecam się łaskawej pamięci. Pozdrawiam, Piotr Witam, dzięki za aktywność i liczę na więcej:) Odnośnie Niekraszów, tak z marszu, czy badałeś ewentualne związki Twoich Niekraszów z Łukaszem Niekraś uczestnikiem tumultu na sejmiku lipnowskim w 1790r.? Co prawda, Franciszek Kluczycki - autor Laud Sejmików Ziemi Dobrzyńskiej, wyd.1887, w spisie alfabetycznym imion i spraw użył; " Niekraś Łukasz", ale w tekście na str. 402 widnieje: "Łukaszowi Niekrasiowi". Czy może to być oboczność nazwiska Niekrasz? Sam zdecyduj, materiały mogę podesłać na priv. pozdrawiam Darek |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata temu #998
|
Darek1965 napisał:
Odnośnie Niekraszów, tak z marszu, czy badałeś ewentualne związki Twoich Niekraszów z Łukaszem Niekraś uczestnikiem tumultu na sejmiku lipnowskim w 1790r.? Co prawda, Franciszek Kluczycki - autor Laud Sejmików Ziemi Dobrzyńskiej, wyd.1887, w spisie alfabetycznym imion i spraw użył; " Niekraś Łukasz", ale w tekście na str. 402 widnieje: "Łukaszowi Niekrasiowi". Czy może to być oboczność nazwiska Niekrasz? Sam zdecyduj, materiały mogę podesłać na priv. pozdrawiam Darek Dzięki za zainteresowanie. Pracę Kluczyckiego znam, wśród uczestników wspomnianego tumultu lipnowskiego szlachta z okolic Rogowa miała chyba wyjątkowo silną reprezentację;) Z pewnością pisownia Niekrasz/Niekraś dotyczy tego samego rodu. Z ustaleń Gałkowskiego wynika, że Łukasz Niekrasz (uczestnik tumultu w Lipnie) był bratem stryjecznym naszego głównego bohatera Wojciecha Niekrasza. W wyniku moich wstępnych (narazie niepewnych) ustaleń, nabrałem podejrzeń, że w tym czasie mogło być dwóch Łukaszów Niekraszów (braci stryjecznych między sobą), z których jeden mógł być bratem rodzonym Wojciecha, żołnierza napoleońskiego. Pozdrawiam, Piotr |
|
Wygenerowano w 0.36 sekundy