Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 208
Artykułów : 211
Odsłon : 2170578
Artykułów : 211
Odsłon : 2170578
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 2 mies. temu #1386
|
Jakiś czas temu pisałem w tym wątku:
".....Syn mojego Jana Kraśnickiego - Antoni ur w Kopydłowie w 1794 bierze ślub z Kamieńską Katarzyną (c Antoniego i Smolińskiej Mariannay) z Kamienia Kotowego. ślub ma miejsce w 1819 r. W akcie ślubu jest zapis: "Matka nie żyje, a o ojcu nikt nie wie czy żyje". Trochę mnie ten zapis dręczył, aż w końcu przyszła mi myśl do głowy, że jednym z powodów braku informacji o ojcu mogła być jego służba w wojsku..... Zacząłem szukać i .....w publikacji "Wojsko Polskie, Księstwo Warszawskie 1807-1814" Bronisława Gembarzewskiego na imiennej liście oficerów znajduję 2 Kraśnickich: Kraśnicki Jan, porucznik 1 pułk jazdy; kapitan 4 pułk jazdy galicyjsko - francuskiej Kraśnicki Józef, porucznik 2 batalion saperski Czyżby mógłby to być mój Jan Kraśnicki, który pozostawił dzieci w Tłuchowie ?" Dzisiaj odpowiedź jest już raczej znana. Bardzo mało prawdopodobne. Opisywany Jan Kraśnicki (jak się okazało Jan Nepomucen Kraśnicki, pozostający w momencie ślubu na służbie u Piotra Kurzydłowskiego) 21-01-1811 bierze ślub z Osińską Katarzyną w Sycanowie par. Sędziejowice (ziemia Sieradzka). Plus tego w sumie przypadkowego odkrycia (wujek internet i publikacja p. E. Nejman - szlachta sieradzka), że dowiedziałem się w jakiej parafii się urodził Jan Kraśnicki - Lubstowskiej (Wielkopolska) . Niestety aktów metrykalnych dla tej parafii z XVIII w nie ma, allegaty do ślubu również nie. |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 11 mies. temu #1490
|
Witam,
dzisiejszym postem może uda się upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu:) Pierwsza, to dopisanie do listy naszych Dobrzyniaków kolejnego nazwiska, czyli napoleończyka nr 23. Druga, to być może nowe wieści na temat żołnierza, o którym była mowa przy omówieniu poz. nr 19, czyli o Wojciechu Niekraszu. A może to tylko nieprawidłowe skojarzenia? Numer pułku (6 ułanów) pasuje i nazwiska sierżanta i ułana podane przez gen.Niemojewskiego brzmią jakoś znajomo!? Dzisiaj dopisuję kolejnego Dobrzyniaka (przypisanego przeze mnie do naszej kolekcji z uwagi na zamieszkiwanie w ostatnich latach życia na ziemi dobrzyńskiej). Poz. nr 23 generał brygady Józef Niemojewski (1763-1839). Zasług tego bohaterskiego żołnierza nie będę powielał, wystarczy wspomnieć o jego udziale w insurekcji kościuszkowskiej w 1794 na terenie Wielkopolski, udziale w szturmie Tczewa w 1807 r. oraz udziale w bitwie pod Ostrownem w 1812 r., szczegóły jego dokonań można odnaleźć na; napoleon.org.pl/polska/niemojewski.php Dla nas najważniejszą rzeczą w jego życiorysie jest fakt zamieszkiwania ostatnich latach życia w Rokitnicy na terenie parafii Świedziebnia, cyc. za www.napoleon.org.pl ... W 1833 r. wrócił do kraju, zakupił dobra Rokitnica koło Rypina, gdzie osiadł z rodziną gromadząc rodzinne pamiątki i archiwum. Zmarł w Rokitnicy 16 lipca 1839 r. i został pochowany na cmentarzu przykościelnym w pobliskiej Świedziebni. W 1994 r. stary grobowiec został obudowany nowym wykonanym z lastryka, a w 2002 r. została do niego przeniesione ekshumowane z cmentarza prochy małżonki generała - Julianny Niemojewskiej. Gen. Niemojewski pozostawił po sobie liczne archiwalia przechowywane w Archiwum Akt Dawnych. Dzieła sztuki gromadzone przez niego w Rokitnicy trafiły do Muzeum Narodowego w Warszawie (są m.in. w Łazienkach Królewskich), natomiast militaria do Muzeum Wojska Polskiego. Tam też można podziwiać m.in. trzy generalskie mundury Niemojewskiego oraz jego ordery: Virtuti Militari i Legię Honorową... Jak się okazuje, w latach osiemdziesiątych XIX w. syn generała na podstawie listów z rodzinnego archiwum napisał kilka tekstów do prasy płockiej, w której cytował bliżej nieznane opisy wojennych epizodów z udziałem ojca i innych dowódców epoki napoleońskiej. Dla mnie osobiście zaskakującą informacją była ta, która mówiła o otwarciu po upływie ponad 60-ciu lat testamentu sporządzonego przez gen.Niemojewskiego w 1807 r. i tego wszystkiego co wynikało z jego treści ... Czy ktokolwiek z userów zna treść tekstu M.Bejgera Generał Józef Niemojewski (1763-1839) opublikowanego Dziejach Ziemi Dobrzyńskiej, Nr 16, Dobrzyń nad Wisłą 2012? Czy autor w swojej pracy wspomina o korespondencji syna generała do prasy płockiej? Jeżeli wspomniana korespondencja nie zaistniałaby w przytoczonym artykule, to chętnie podzielę się jej treścią. W drugiej sprawie, pytanie do Piotra, czy wiemy kiedy Wojciech Niekrasz był awansowanym do stopnia podporucznika? W tekście - załączniku nr 5 jest mowa o sierżancie Nekrasie i ułanie Niekrasie i jeszcze jeden ułan Nekrasa w zał. nr 2. Chyba, że chodziło autorowi o sierżanta oraz jednego i tego samego ułana? Czy jeden z nich to nie przypadkiem późniejszy ppor.Niekrasz? Jeżeli tak, to bezsprzecznie można powiedzieć, to miał chłop jaja ... pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 11 mies. temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 11 mies. temu #1491
|
Darek1965 napisał:
[...] W drugiej sprawie, pytanie do Piotra, czy wiemy kiedy Wojciech Niekrasz był awansowanym do stopnia podporucznika? W tekście - załączniku nr 5 jest mowa o sierżancie Nekrasie i ułanie Niekrasie i jeszcze jeden ułan Nekrasa w zał. nr 2. Chyba, że chodziło autorowi o sierżanta oraz jednego i tego samego ułana? Czy jeden z nich to nie przypadkiem późniejszy ppor.Niekrasz? Jeżeli tak, to bezsprzecznie można powiedzieć, to miał chłop jaja ... pozdrawiam Darek Ciekawe wieści. Co do Wojciecha Niekrasza, to informacje są cytowane za pracami Gałkowskiego, w monografii Rogowa, Gałkowskiego i Piotrowskiego jest uściślone, że Niekrasz awansował na podporucznika "w wyprawie na Rosję w 1812 roku". Do cytowanych tam źródeł pierwotnych nie dotarłem póki co... Dźwina była raczej w początkowej fazie całego przedsięwzięcia, więc może się zgadza... Jak myślisz? Obecnie jestem na etapie zwątpienia, czy szanowny dziadek Franciszek Niekrasz mógł posługiwać się tytułem miecznika lubaczowskiego i dlaczego raczej nie;) I czy w związku z tym w metryce koronnej mogło było wpisane coś w rodzaju "lub czasopisma". Trudna sprawa. Piotr |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 11 mies. temu przez prom79.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 11 mies. temu #1497
|
Postanowiłem zainwestować w przedmiotowy temat:) i tym samym sprawiłem sobie noworoczny prezent, czyli zamówiłem najnowszą książkę Andrzeja Ziółkowskiego "Pułki ułanów Księstwa Warszawskiego 6-ty, 3-ci, 2-gi, 1807-1812".
Fragment spisu treści; 6. PUŁK UŁANÓW – Najlepszy pułk kawalerii armii Księstwa Warszawskiego Po pierwsze: dobry dowódca Po drugie: zawodowcy w szeregach Po trzecie: zmazać piętno armii pruskiej Po czwarte: ciągła walka Po piąte: trudna organizacja pułku Po szóste: twarda szkoła żołnierki Po siódme: zdany egzamin 1809 r. - Nadarzyn – Raszyn – Ostrówek - Włodawa – Lublin – Sandomierz – Zamość – Lwów - Jeszcze raz Sandomierz - Marsz na Kraków Reorganizacja 1810 r. Nowy dowódca Może będzie jakakolwiek wzmianka o Niekraszu z 6-go pułku? Liczę też na info. nt. kpt.Feliksa Wysockiego h.Ogończyk - kapitana 2-go pułku:) W przygotowaniu autora jest tom II, w którym opisana będzie historia tych samych trzech pułków ułanów, ale od kampanii rosyjskiej 1812 roku rozpoczynając. W przypadku niepowodzenia z poszukiwaniem info. w tomie I, trzeba będzie trochę poczekać na publikację kolejnej części tym bardziej, że przygotowanie pierwszej części zajęło autorowi 5 lat. Ps. Gdy dyliżans z kurierem dotrze do mych włości, obiecuję przewertować foliał w pierwszej kolejności, pod kątem Wojciecha Niekrasza obecności:) pozdrawiam Darek |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 11 mies. temu #1506
|
Witam,
dyliżans jeszcze nie dojechał, więc w czasie oczekiwania na jego przybycie proponuję zapoznanie się z kolejną historią Dobrzyniaka przy boku Napoleona; poz. nr 24 generał brygady Dominik Jan Chryzostom Dziewanowski. Najnowsze szczegóły z jego życiorysu można odnaleźć w naszym portalowym artykule; www.szpejankowski.eu/index.php/historie-...st-grob-generaa.html Życzę miłej lektury. Darek |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 11 mies. temu #1509
|
prom79 napisał:
Witam, dorzucę kilka informacji: 19. Wojciech Niekrasz , urodzony w Świeżawach w 1780 roku, od 1807 roku w 6 Pułku Jazdy Księstwa Warszawskiego, uczestnik m. in. kampanii austriackiej 1809 roku, rosyjskiej 1812, podporucznik. Odznaczony Legią Honorową i Złotym Krzyżem VM. Był synem Józefa, wnukiem Franciszka, który w 1756 roku nabył od Chalińskiego Świeżawy. Źródło: Gałkowski P., Drobna szlachta okolic Rogowa w ziemi dobrzyńskiej, Ziemia Dobrzyńska. Zeszyty Historyczne Dobrzyńskiego Oddziału WTN , t. VI, Rypin 1999, s. 68-69. kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=44873&from=publication Trudno znaleźć w dostępnej literaturze więcej informacji na temat pojawienia się Niekraszów na ziemi dobrzyńskiej. Udało mi się ustalić na podstawie kwerend w archiwach (m. in. metrykaliów z parafii Rogowo i Gozdowo, akta sądowe bobrownickie, notariusze Bronisz i Meller z Lipna), że żoną Franciszka Niekrasza była Katarzyna Kuczkowska oraz że przysługiwał mu tytuł miecznika lubaczowskiego. I prawdopodobnie był on synem Michała Niekrasz. Ponieważ jestem szczególnie zainteresowany genealogią tego rodu, to gdyby ktoś z forumowiczów natknął się na informacje jego dotyczące (szczególnie interesuje mnie XVIII wiek), polecam się łaskawej pamięci. Pozdrawiam, Piotr Witaj, kilka dni klikania w necie i wydaje się, że sprawa por.Niekrasza jest wyjaśniona. Wojciech Niekrasz i Wojciech Niekraś to jedna i ta sama osoba:) Olśnienie i powiązanie wszystkich znanych faktów nastąpiło po zapoznaniu się z herbarzem Uruskiego.Ponadto dotarłem do szczegółowych informacji, w tym rozkazów personalnych z 1808, 1819 i 1828 roku. Przyznać muszę, że poszukiwania utrudnił trochę sam B.Gembarzewski, który nie ujął naszego poszukiwanego oficera w liście imiennej oficerów wojska polskiego 1807-1814, widocznie o jego awansie z wachmistrza (sierżanta) na podporucznika w 1813 r. na terenie Saksonii nic nie wiedział. Jednakże już w kolejnej książce Gembarzewski (nadrobił zaległości względem Niekrasia) ujął go w wykazie, ale liście oficerów wojska polskiego 1817-1830; "Niekraś Wojciech kap. korp. weter. krzyż zł. L.H. 1815-1830" Ponadto w innym wykazie, ozdobionych złotym krzyżem Legii Honorowej, nasz Wojciech Niekraś widnieje z imieniem Józef!? Albo używał drugiego imienia Józef albo pomyłkowo użyto w tym wykazie imienia jego ojca! Reasumując, dane dotyczące Dobrzyniaka przy boku Napoleona z naszej listy pod poz. nr 19, według moich ustaleń przedstawiają się następująco; Niekraś (vel Niekrasz) Wojciech s. Józefa i Justyny, ur. w 1780 r. w Świeżawach, w powiecie lipnowskim, kapitan wojsk polskich, wstąpił do 6 pułku ułanów Księstwa Warszawskiego w 1807 r. i posiadał stopień wachmistrza (sierżanta). Odbył kampanię 1807 r. przeciwko Prusom, kampanię 1809 r. przeciwko Austrii, 1812 r. przeciwko Rosji, kampanię 1813 r. w Saksonii i kampanię 1814 r. we Francji. Powrócił do kraju i pełnił służbę w wojsku polskim Królestwa Polskiego. Awansowany na stopień podporucznika w 1813 r. w Saksonii. Porucznikiem został wg. rozkazu personalnego z dnia 13.04.1819 r. z jednoczesnym przeniesieniem z 2 do 3 pułku strzelców konnych. Awansowany na kapitana rozkazem z 12.01.1829 r. i przeniesiony z 3 pułku strzelców konnych do korpusu Inwalidów i Weteranów z przeznaczeniem do 2 kompanii weteranów. 16 marca 1808 r. w stopniu wachmistrza ozdobiony złotym krzyżem Legii Honorowej. Moim zdaniem, z genealogicznego punktu widzenia najważniejsze info., to pojawienie się po raz pierwszy imienia matki - Justyna oraz fakt, iż był czynnym żołnierzem do 1829 roku, czyli poznawanie historii 2 i 3 pułku strzelców konnych KP przed nami, w celu zdobycia kolejnych informacji o Wojciechu. W dalszym ciągu oczekuję na przybycie dyliżansu, co pozwoli skonfrontować najnowsze info. z treścią książki A.Ziółkowskiego. pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 11 mies. temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Wygenerowano w 0.28 sekundy