Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 218
Artykułów : 212
Odsłon : 2393079
Artykułów : 212
Odsłon : 2393079
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata temu #1510
|
Piotrze,
Jakby co mam kontakt mailowy i tel. do p. Andrzeja Ziółkowskiego. Jego wskazowki i informacje były bardzo cenne gdy szukałem info o J. Kraśnickim. Jeśli chcesz to napisz na priv. Pozdrawiam Bogdan |
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata temu #1513
|
Witam,
dyliżans dojechał i przesyłka dotarła:) Niestety, w książce Andrzeja Ziółkowskiego, Pułki ułanów Księstwa Warszawskiego, 6-ty, 3-ci, 2-gi, 1807-1812, prezentującej historię trzech najstarszych pułków ułanów od jesieni 1806 r. do wiosny 1812 r., nie występuję nazwisko Niekraś (vel.Niekrasz). Na podstawie informacji pochodzącej z tejże książki, 6-ty pułk ułanów KW w połowie września 1808 r. przeszedł szczegółową lustrację. Według sporządzonego wówczas stanu liczbowego ludzi, w korpusie wachmistów i sierżantów na stan wojenny lub pokoju etat wynosił 30 żołnierzy. W dniu lustracji tzw.ilość głów przytomnych:), czyli faktyczna obsada etatowa wynosiła 100% - 30 ułanów. Czyli, poszukiwany przez nas Wojciech Niekraś (vel.Niekrasz) był jednym z 30-tu podoficerów tego pułku. Niniejsza publikacja posiada bogaty indeks osobowy. W razie potrzeby sprawdzenia jakiegoś innego nazwiska również dla pozostałych userów, służę pomocą. pozdrawiam Darek |
Za tę wiadomość podziękował(a): prom79
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata temu #1514
|
Darek, dziękuję za dodanie i uporządkowanie informacji o numerze 19. Najnowsza informacja jaką ustaliłem dziś:) to nazwisko rodowe żony Józefa Niekrasz(i)a (czyli jakby matki Wojciecha), Justyny - Kowalewska.
Piotr |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata temu #1515
|
prom79 napisał:
Darek, dziękuję za dodanie i uporządkowanie informacji o numerze 19. Najnowsza informacja jaką ustaliłem dziś:) to nazwisko rodowe żony Józefa Niekrasz(i)a (czyli jakby matki Wojciecha), Justyny - Kowalewska. Piotr czyli potwierdzło się; Mości Panowie, tylko w kupie siła ... Wobec tego czas na kolejne nazwiska do naszej listy, a tym postem mam i ja swój interes genealogiczny. poz.25 Franciszek Białobłocki h.Ogończyk, poz. 26 Ferdynad Beut (Beuth) Informacja o w/wym. osobach pochodzi z notki prasowej z listopada 1812 r.: "Redakcja gazety naszej odebrawszy od JW. Pułkownika Wągrowskiego, dowódcy Departamentu Płockiego następuiące doniesienie: JW. Jan Białobłocki Prezes Rady Powiatu Lipińskiego, w Departamencie Płockim, dziedzic dóbr Dobrzynia nad Drwęcą, stawił do woyska dwóch ochotników; 1mo. W.Franciszka Białobłockiego, synowca swego rodzonego, z dwoma ludźmi umundurowanemi i uzbroionemi, oraz czteroma końmi dobremi i ekwipowanemi, 2do. W.Ferdynada Beut, dziedzica wsi Białkowa, z iednym człowiekiem umundurowanym i uzbroionym, trzema końmi dobremi i zupełnie ekwipowanemi. Pospiesza z podaniem do wiadomości publiczney, tego nowego dowodu, znaney gorliwości Szanowych Obywateli Departamentu Płockiego". Odnośnie poz.25, nie mogę przyporządkować Franciszka do żadnego z sześciu znanych mi braci Jana Białobłockiego (Antoniego, Franciszka, Wawrzyńca, Antoniego, Pawła lub Andrzeja)? W sprawie poz.26, prawdopodobnie nazwisko winno brzmieć Beuth i wiem tylko, że Ferdynand był właścicielem wsi Białkowo, w obecnej gm.Golub-Dobrzyń, w latach 1803-1814 i nic poza tym. Polecam się łaskawej pamięci userów, może ktoś dorzuci choćby skrawek nowych informacji? pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 10 lata temu przez Darek1965.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 12 mies. temu #1538
|
No to i ja wtrącę swoje trzy grosze. Niewiele o wojskowości, ale w testamencie (publicznym) Antoniego Brochockiego czytam: "był wprawdzie jeszcze najstarszy syn Franciszek kapitan w Pułku Czwartym Piechoty= lecz ten poległ w czasie ostatniej kampanii około roku tysiąc osiemset trzynastego bezpotomny".
Załączniki:
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 12 mies. temu #1539
|
aniata napisał:
No to i ja wtrącę swoje trzy grosze. Niewiele o wojskowości, ale w testamencie (publicznym) Antoniego Brochockiego czytam: "był wprawdzie jeszcze najstarszy syn Franciszek kapitan w Pułku Czwartym Piechoty= lecz ten poległ w czasie ostatniej kampanii około roku tysiąc osiemset trzynastego bezpotomny". dzięki za info. oraz załącznik, jest podstawa do rozpoczęcia opisu kolejnego żołnierza na naszej liście:) poz.27 kpt. Franciszek Brochocki, 4 pułk piechoty Księstwa Warszawskiego Powiązując podane przez Ciebie informacje ze znanymi mi źródłami nt. Franciszka Brochockiego potwierdzam, że na pewno służył w 4 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego, w pułku sformowanym pod koniec 1806 r. na terenie Płocka i okolic. 21 VIII 1808 otrzymał patent na podporucznika, zaś 10 X 1810 był awansowany na porucznika. Czyli kapitanem został w okresie X 1810 - V 1811, brak szczegółowych danych nt. tego awansu, jednak zginął w stopniu kapitana. Razem z macierzystym pułkiem uczestniczył w kampanii hiszpańskiej. Nie zginął około 1813 roku jak podano w zaprezentowanym akcie notarialnym (załącznik), a dokładnie 16 V 1811 r. w Andaluzji w bitwie pod Albuera. Na ziemi hiszpańskiej 19 XI 1809 r. również uczestniczył w bitwie pod Ocana. Aleksander Idzik w książce wydanej w Londynie nt. historii Czwartego Pułku Piechoty, na str. 16, opisując przebieg walk pod Ocana podał: „Książę Sułkowski, dowódca pułku 9-go wymienia w raporcie z odznaczeniem podpułkownika Zdzietowickiego i Bronisza, kapitana Młokosiewicza, poruczników Radzimińskiego, Kurzawskiego, Osieckiego, Ubysza, Zambrzyckiego, Wincentego, podporuczników Brochockiego i Zaydlitza, majora Kalisza, chirurga I-szej klasy Grygorowicza i wielu podoficerów i żołnierzy.” Z uwagi ma dość nieczytelne pismo w prezentowanym testamencie, proszę o podanie imion rodziców, nazwiska panieńskiego matki i jeśli znasz, daty i miejsca urodzenia Franciszka? Będzie jak znalazł do naszej pełnej notki biograficznej:) Więcej danych nt. historii 4-ego pułku KW można odnaleźć na oficjalnej stronie pułku 4 piechoty Księstwa Warszawskiego; www.pulk4.pl/public_html/index.php?pid=1 pozdrawiam Darek |
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Wygenerowano w 0.26 sekundy