Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 208
Artykułów : 211
Odsłon : 2170556
Artykułów : 211
Odsłon : 2170556
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1541
|
Już raz odpowiedziałam, ale gdzieś się zgubiło. Więc jeszcze raz: Franciszek Brochocki, najstarszy syn Antoniego Brochockiego i Marianny ze Zdziemborskich, wnuk Franciszka Brochockiego i Rózy z Kuczborskich, urodzony po 1785 ale przed 1790 rokiem (graniczne daty intercyzy przedślubnej rodziców i urodzenia jego młodszego brata Marcellego - mojego 3xpradziadka), nie wiem gdzie: mogło to byc w Trzciance Wielkiej Zdziemborskich, mogło byc w Brochocinie u Brochockich albo już w Płonczynie Antoniego Brochockiego. Pozdrawiam Anna Tłuchowska. PS. Mam "transkrypcję" całego testamentu, ale chyba nie do końca dokładną.
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1542
|
Jeszcze jedna uwaga dot. Franciszka Brochockiego. Przesyłam Panu link do słowniczka oficerów napoleońskich. Wg tego sołowniczka Brochocki zginął w 1812 roku w bitwie pod Czasnikami. Więc moze jednak ojciec miał racje, a Franciszek zginął de facto np. w Bitwie Narodów w 1813 roku?
napoleon.org.pl/ksiazki/kirkorslownik1.php |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1543
|
aniata napisał:
Jeszcze jedna uwaga dot. Franciszka Brochockiego. Przesyłam Panu link do słowniczka oficerów napoleońskich. Wg tego sołowniczka Brochocki zginął w 1812 roku w bitwie pod Czasnikami. Więc moze jednak ojciec miał racje, a Franciszek zginął de facto np. w Bitwie Narodów w 1813 roku? napoleon.org.pl/ksiazki/kirkorslownik1.php "JUŻ BYŁ W OGRÓDKU, JUŻ WITAŁ SIĘ Z GĄSKĄ ..." Wobec powyższej informacji trzeba jeszcze trochę popracować nad poprawnym biogramem Franciszka Brochockiego;) Sprawa wydaje się dość zawiła wobec tego zapraszam i innych userów do wymiany poglądów i ewentualnych komentarzy. Dotychczas poznałem cztery źródła: 1. witryna napoleońska, napoleon.org.pl, z informacji tam przekazanych wynika, że Franciszek Brochocki, porucznik 4 pułku piechoty zginął w kampanii rosyjskiej, w bitwie pod Czaśnikami, 29 X 1812 r. a/ Pamiętniki Józefa Rudnickiego, zawarte w "Piśmie Zbiorowym Wileńskim na rok 1862", s.94, opis bitwy pod Czaśnikami, 29 X 1812 ... Później rozkazano dywizji naszej odebrać wieś przez wojska rossyjskie obsadzoną; nieprzyjaciele broniąc jej mężnie, znaczną liczbę żołnierzy i oficerów utracili; wieczorem wieś ta w ręce się nasze dostała, zawsze tak w tym dniu, jak i w upłynionych ze stratą oficerów jak następuje: Z półku 4-go zabity szef bataljonu Bronisz. Porucznicy: Rapacki, Brochocki, Kłobukowski, Czarnecki i podporucznik Makowski. Z półku 7-go zabity kapitan Lubowiedzki. Z pólku 9-go zabici: Kapitan Malinowski, porucznik Hadecki i podporucznik Swiatłowski. Z rannych umarł tu szef bataljonu Gezler. napoleon.org.pl/rudnicki3.php b/ SŁOWNIK OFICERÓW PUŁKÓW 4., 7. i 9., KSIĘSTWA WARSZAWSKIEGO STANOWIĄCYCH DYWIZJĘ POLSKĄ W HISZPANII Brochocki Franciszek, mian. w 4. p. ppor. 21.7.1808, por. 10.10.1810. Zginął w bitwie pod Czaśnikami 29/31 października 1812. napoleon.org.pl/ksiazki/kirkorslownik1.php 2. oficjalna witryna 4 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego, http:// www.pulk4.pl, z informacji tam przekazanych wynika, że Franciszek Brochocki, kapitan 4 pułku piechoty zginął w kampanii hiszpańskiej, w bitwie pod Albuhera, 16 V 1811 r. a/ opis bitwy pod Albuhera W kwietniu 1811 roku do Sewilli zostają odkomenderowane obydwie kompanie grenadierskie (po jednej z każdego batalionu), gdzie marszałek Soult gromadzi wojsko dla planowanych operacji. 16 maja 1811 dochodzi do bitwy pod Albuera, pomiędzy wojskami marszałka Soulta a Armią południa gen. Beresforda Straty angielskie - 6 tys, hiszpańskie – 2 tys. żołnierzy, straty francuskie 8 tys. żołnierzy. Ginie generał Werle, dowództwo dywizji obejmuje gen. Dembowski. Giną kpt. Ludwik Babski, kpt. Franciszek Brochocki (Bachecki?), por. Antoni Jabłoński, straty sięgają około 36% na 1000 grenadierów. Z końcem maja 1811 kompanie grenadierskie pułku 4-go piechoty Księstwa Warszawskiego powracają do Malagi. www.pulk4.pl/public_html/index.php?pid=17 b/ opis bitwy pod Czaśnikami 20 października 1812 pułk 4-ty kończy służbę garnizonową i wymaszerowuje ze Smoleńska w kierunku na Połock. 29 października 1812 dochodzi do bitwy pod Czaśnikami z rosyjskim korpusem Wittgensteina. Jest to pierwsza bitwa pułku 4-go w kampanii rosyjskiej... Jakkolwiek wynik bitwy pozostaje nierozstrzygnięty, to dwa razy większe straty ponoszą Francuzi - 800 ludzi przy 400 po stronie rosyjskiej. Ranni są płk. Tadeusz Woliński, mjr. Cyprian Zdzietowicki. Zabici: szef batalionu Ignacy Bronisz. Ranni: por. Rapacki, por. Grochowski, por. Kobłuchowski, por. Czarniecki, ppor. Makowski. www.pulk4.pl/public_html/index.php?pid=18 3. B.Gembarzewski, Wojsko Polskie, Księstwo Warszawskie: 1807-1814, strona I (str.363): "Brochocki Franciszek, ppor. 21 VIII 1808 p.4 piech., por. 10 X 1810". Waszym zdaniem, która wersja jest najbardziej prawdopodobna? Dodam jeszcze informacje uzupełniające; - w spisie oficerów KW 1807-1814 nie występuje nazwisko "Bachecki", - autor pamiętnika kpt.Józef Rudnicki nie uczestniczył w bitwie pod Albuhera, jego kompania stacjonowała w innym mieście. 4. Dokumenty rodzinne, testament ojca Franciszka, z treści którego wynika, że jego syn - kapitan 4 pułku piechoty zginął w czasie ostatniej kampanii (?) około 1813 roku. Dla przykładu, w jakim gąszczu pomyłek trzeba szukać właściwej informacji, podam dane dotyczące innego oficera 4 pułku piechoty, które również pojawiają się w/wym. cytatach. Według B.Gebarzewskiego, zakończył karierę wojskową 24 I 1812 r. cyc. Babski Ludwik , ppor. p.4 piechoty, por. 21 VII 1808, kap. 10 X 1810, uwoln. 24 I 1812 Według witryny czwartaków zginął 16 V 1811 roku w bitwie pod Albuhera, a witryna napoleon.org daje nam info., że Babski Ludwik, ppor. w 4. p., mian. por. 21.7.1808, kpt. 10.10.1810, ranny 16.5.1811 pod Albuerą. W 1813 był kpt. w 4. p. pol., w sierpniu wzięty do niew. ros. pod Wittenbergą. Bądź tu mądry i pisz wiersze . pozdrawiam Darek |
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1545
|
Jest Pan nadzwyczajny, to wspaniała robota. Wiem coś o ttym, bo od lat walcze o miejsce w "historii" mojego dziadka, Michała Brunona Tłuchowskiego. Tak, trzeba sprawdzać, ale tez trzeba pamiętać i przypominać, żeby nie ulegać zbyt prostym schematom. Mam do Pana jeszcze jedno pytanie: Czy mogłabym sie vzegos więcej dowiedzieć o Leonie Wyvzałkowskim, równiez oficerze napoleońskim. Jego nazwisko (a nawet podpis) pojawia się w moich dokumentach rodzinnycj. Ale właśnie, czy jego? AT
Załączniki:
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1549
|
z kpt.Leonem Wyczałkowskim z 4 pułku piechoty KW nie będzie tak łatwo;), grubsza sprawa się szykuje i mam jeszcze do wyjaśnienia kilka kwestii.
Wobec tego, poproszę o dane aktu, który pojawił się w załączniku, nieczytelny;_ Czy jest dostępny www.szukajwarchiwach.pl? Ps. po dwumiesięcznym oczekiwaniu właśnie dzisiaj otrzymałem z AP Włocławek kilka zamówionych aktów, a w jednym z nich występuje Brochocki jako świadek, może się przyda? pozdrawiam Darek
Załączniki:
|
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 8 lata, 10 mies. temu #1550
|
I znowu muszę odpowiedzieć po raz drugi, co nie zmniejsza mojej wdzięczności. A więc:
1. Akt przesłany Panu to metryka urodzenia Kornelli Malwiny Tłuchowskiej, córki Augustyna Tłuchowskiego i Heleny Franciszki Rzeszotarskiej. Dziecko urodziło się w Żabikach, a akt pochodzi z parafii Kurowo z 19 kwietnia 1825 (dostepny w szukajwarchiwach skany gminy Kurowo). Nie zawracałabym Panu głowy, gdyby nie fakt umieszczenia Leona Wyczałkowskiego na Waszej liscie dobrzyniaków u boku Napoleona. 2. Czy byłoby nadmierną śmiałością prosić o cały akt, zawierajacy przesłany mi przez Pana fragment? Chetnie wezmę udział w kosztach. Świadek Ignacy Brochocki to prawdopodobnie brat kapitana Franciszka Brochockiego (oraz mojego 3xpradziadka Marcellego Brochockiego), żonaty z Wiktorią Charchowską z Tłuchowa. Mój mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . Łączę pozdrowienia AT |
|
Wygenerowano w 0.32 sekundy