Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450380
Artykułów : 212
Odsłon : 2450380
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata, 1 miesiąc temu #1614
|
Darek1965 napisał:
Witam, dziękuję za kolejnego Dobrzyniaka - napoleończyka. Kapitana Jana Grabskiego zapisujemy pod nr 28 do naszej listy. pozdrawiam Darek Za niedługo dołożę kolejnych oficerów i żołnierzy z z. dobrzyńskiej do listy. Mam tylko prośbę, czy można w jednym miejscu na forum zrobić listę i potem ją aktualizować? Byłoby łatwiej się orientowac kto na niej jest a kogo jeszcze brak |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata, 1 miesiąc temu #1615
|
osjan napisał:
Darek1965 napisał: Witam, dziękuję za kolejnego Dobrzyniaka - napoleończyka. Kapitana Jana Grabskiego zapisujemy pod nr 28 do naszej listy. pozdrawiam Darek Za niedługo dołożę kolejnych oficerów i żołnierzy z z. dobrzyńskiej do listy. Mam tylko prośbę, czy można w jednym miejscu na forum zrobić listę i potem ją aktualizować? Byłoby łatwiej się orientowac kto na niej jest a kogo jeszcze brak Gorąco popieram! AT |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 10 lata temu #1625
|
Witam,
minęło kilkanaście dni od przedstawienia ciekawej propozycji:) stworzenia listy naszych Dobrzyniaków, którzy walczyli w wojnach napoleońskich, ale lepiej późno niż wcale:) Proponuje, aby obecny temat forum pozostał w niezmienionej formie, niech pozostanie miejscem dyskusji i wymiany informacji i poglądów. Jednocześnie otwieram bliźniaczy temat, Lista Dobrzyników przy boku Napoleona, gdzie będę osobiście uzupełniał (dla zachowania przejrzystości tematu) dotychczasowe biogramy o nowe informacje. Jeżeli posiadacie inne propozycje, proszę o podpowiedzi, które na tym forum są zasze mile widziane:) Zachęcam do dzielenia się informacjami, nawet tymi szczątkowymi. Jak zapewne pamiętacie i my posiadamy małe sukcesy w pisaniu biogramów na nowo, np. data urodzenia i miejsce urodzenia Jana Nepomucena Dziewanowskiego lub data śmierci i miejsca pochówku Dominika Dziewanowskiego itd. Na dobry początek, otwieram bliźniaczy temat z listą 24 Dobrzyniaków, jest jeszcze dużo danych do uzupełnienia. Oczekuję aktywności userów, którym okres wojen napoleońskich nie jest obcy. pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 10 lata temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 11 mies. temu #1649
|
Zgodnie z zachętą przesyłam szczegóły dot. (być może) Wojciecha Niekrasza. Po pierwsze, na Państwa liście w Rogowie odnotowany jest zgon Franciszka Niekrasa, syna Józefa i Justyny (1790), być może brata Wojciecha. Po drugie, być może jego ojcem był Józef Niekrasz, patron Trybunału Płockiego, który zajmował sie spadkiem po Chełmickich (w tym dla Teodozji Tłuchowskiej), a następnie został zięciem Błażeja Tłuchowskiego, mężem jego córki Tekli Antoniny Tłuchowskiej. W papierach, a właściwie repertorium Mellera znalazłam taka oto notatkę (załączam plik). Józef Niekrasz musiał zatem umrzeć najpóźniej w 1817 roku, a byc może wśród spadkobierców był i Wojciech Niekrasz. Pozdrawiam Anna Tłuchowska
Załączniki:
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 9 mies. temu #1668
|
Dzień dobry,
opublikowałem ostatnio trochę informacji o Niekraszach i Niekrasiach zebranych od ostatniego roku. Jest tam małe drzewo omawianego tu Wojciecha Niekrasza (herbu Klamry?) oraz bardzo duże drzewo potomków Łukasza Niekrasia. Tam gdzie są dokładne daty tam też mam skany metryk. Pliki umieściłem pod adresem myinventions.pl/index.php?page=niekras Pozdrawiam, Sebastian |
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona 9 lata, 7 mies. temu #1697
|
Dzień dobry,
bardzo proszę o informację, w którym archiwum znajdę oryginalną listę? Bardzo, bardzo proszę.... Od kilku miesięcy przeglądam co mogę z lat 1808-12 (nawet dezercje) i nic a tu masz, w 1835 roku mój Józef na liście zaległego żołdu. Muszę , zwyczajnie muszę zobaczyć oryginał lub choćby jego skan. Pan to z pewnością rozumie. Nie umiem ani cytować ani wysłać wiadomości do użytkownika więc dodam, że zwracam się do pana o nicku Jacek1965 czyli jak widzę Moderatora a chodzi mi o wykaz podoficerów i żołnierzy poszukiwanych ze względu na zaległości w wypłacie żołdu. Agnieszka |
Ostatnio zmieniany: 9 lata, 7 mies. temu przez kulik_agnieszka. Powód: uzupełnienie
|
Wygenerowano w 0.25 sekundy