Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Lewandowski
Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1219
|
Poszukuję rodziny Franciszek Bolesław Lewandowski, ur. Dąbrowa, Kujawsko-Pomorskie, syna Mateusza i Franciszki Woźniak. Ok. 1904 roku wyemigrował do USA i tam ożenił się z Heleną Dynowską ( ur. Zbytkowo, Lipno), córką Antoniego i Michaliny Szajerskiej.
Za każdą informację będę wdzięczna.
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1220
|
Witam,
wydaje mi się, że wiem gdzie należy szukać śladów po rodzinie zarówno Franciszka Lewandowskiego jak i Heleny Dynowskiej:) Proszę podaj dodatkowe dane, przynajmniej wiek małżonków w trakcie zawarcia ślubu lub cokolwiek dodatkowego naprowadzającego. Ps. zdjęcie ślubne ekstra:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1221
|
Witam'
Franciszek Lewandowski ur. się w 1880 roku. Miał siostrę Zofię. Helena Dynowska, żona Franciszka jest siostrą mojej babci Genowefy Dynowskiej Ostrzycki. Rodzina z USA poszukuje korzeni Franciszka Lewandowskiego. W maju mamy zjazd rodziny Dynowski. Wnuki noszą nazwisko Lewandowski. pozdrawiam |
|
|
Odp: Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1222
|
Problem jest w tym, że dokumenty z USA mówią tylko o miejscu urodzenia Franciszek Lewandowski DĄBROWA. Może na śląsku, która Dąbrowa????
|
|
|
Odp: Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1223
|
Witaj ponownie,
nie robię za wróżkę:) ale na Twoim miejscu wykonałbym jeden ruch (już jutro mail do AP we Włocławku) z zamówieniem skanu indeksu urodzonych w 1880 r. z Sadłowa. A może od razu zahaczyć o przynajmniej (+, -) dwa lata zakładki (1878-1882)? Obstawiam, że miejscem urodzenia Franciszka Bolesława Lewandowskiego jest m.Dąbrowa w parafii Sadłowo. Moją wersję potwierdzają zarówno wykazy miejscowości publikowanych na tym portalu oraz indeksy z Sadłowa. Czyżby Helena Lewandowska była siostrą Franciszka 10 lat od niego starszą? Patrz do prezentowanych przez nas indeksów z Sadłowa!? Co do rodziny żony Franciszka, Heleny Dynowskiej, czyżby jej rodzinną parafią była Chełmica? Zapraszam do zapoznania się również z wykazem prezentowanych miejscowości oraz indeksami z Chełmicy. Jeżeli coś nie gra w moich dywagacjach proszę o ewentualne uwagi. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •12 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Lewandowski •12 •lata•, 3 •mies.• temu• #1225
|
Witaj,
Dzięki za podpowiedź! pozdrawiam |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•