Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Krystyana Bekkera (Becker)
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 5 •mies.• temu• #140
|
Bardzo dziękuję za te wskazówki. Czy ze strony familysearch mozna uzyskać jakieś dokładniejsze informacje osobowe; niestety nie znam języków i to mnie bardzo ogranicza, czy jest to tylko wskazówka na jakich mikrofilmach można pozyskać dane informacje. Na dzień dzisiejszy lokalizacja odczytu mikrofilmów (Wrocław, W-wa) jest dla mnie dość kłopotliwa ze względu na odległość. Do archiwum w Toruniu z pewnością ponownie się wybiorę. Byłam tak ok. 2004 roku, ale teraz wydaje mi się, że niezbyt szczegółowo przeanalizowałam akta. Z podziękowaniami Iwona
|
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 5 •mies.• temu• #142
|
W tym przypadku jest to tylko wskazówka na jakich mikrofilmach można pozyskać informacje.
Jak widzę na wspomnianej stronie, bardziej szczegółowe dane opracowano do tej pory dla diecezji radomskiej, tarnowskiej...: familysearch.org/search/collection/list#...mp;countryId=1927187 Piotr Romanowski |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 5 •mies.• temu• #148
|
Witam,
w odpowiedzi na zadane pytanie, gdzie szukać informacji nt. swoich przodków poza metrykaliami podpowiadam, że również w lokalnej prasie. Potwierdzeniem moich słów niech będzie notka z Gazety Toruńskiej, Nr 43 z dnia 23 lutego 1887 roku, pisownia oryginalna; "Toruń. W warsztacie tutejszego tokarza Borkowskiego wydarzył się w niedzielę w południe pożałowania godny wypadek. Do warsztatu Borkowskiego przybył Karol Kalisch, dawny czeladnik tokarski, a obecnie malarczyk i syn piekarza garnizonowego Beckera. Ostatni udał się do sypialni pomocnika by tamże farby rozetrzeć, w tym celu podniósł wieko znajdującej się w izbie skrzynki, gdzie znalazł i wyjął rewolwer. Uczeń Bruno Baczkowski spostrzegłszy to wziął rewolwer w rękę i zaczął sie nim bawić, nie wiedząc o tem, że w rewolwerze znajduje sie jeszcze jeden nabój. W tym czasie wchodził do izby wspomniany powyżej Kalisch, rewolwer puścił a kula ugodziła nieszczęśliwego Kalischa tak nieszczęśliwie w skronie, że śmierć na miejscu nastąpiła". Treść tej notki kryminalnej jest dla mnie nie dokońca zrozumiała. Czy Karol Kalisch był synem piekarza piekarni garnizonowej w Toruniu o nazwisku Becker? Jeśli tak, to jest nowy punkt zaczepienia, akta metrykalne Torunia. Pozdrawiam Darek |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 5 •mies.• temu• #149
|
Bardzo dziękuję!
W najbliższym czasie będę w archiwum w Toruniu, więc postaram się to sprawdzić, chociaż nie sądzę, iż akurat w tym przypadku jest to ktoś z moich przodków, gdyż Beckerów było w owym czasie dość dużo, członkowie mojej rodziny byli bardzo ubogimi ludźmi, głównie wyrobnikami, żyli w bardzo zamkniętej społeczności na terenach ewangelickich gmin w niewielkich miejscowościach, ale może się mylę. Nie mniej jednak bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie Iwona |
|
|
Odp: Re: Krystyana Bekkera (Becker) •12 •lata•, 6 •mies.• temu• #892
|
Mam sporo informacji na temat genealogii Beckerów z Wąbrzeźna i Kornatowa. Wszystko urywa się jednak na Alojzym. Otóż w 1812 roku Alojzy pojawia się jako ojciec na chrzcie swego syna Józefa Beckera (ale miał też starsze córki Annę i Katarzynę), ale nie wiadomo skąd się wziął. Według wieku podanego w akcie zgonu (70 lat w 1836) wynika, że urodził się ok. 1766. Nie mam tez daty ślubu, ale jego zona Julianna Karecka pochodziła z Wąbrzeźna (dlaczego ślub nie był w parafii panny młodej?). Jeżeli ktoś wie coś więcej, proszę o pomoc a w razie potrzeb sam służę pomocą.
|
|
|
Odp: Re: Krystyana Bekkera (Becker) •12 •lata•, 6 •mies.• temu• #893
|
Witam!
Bardzo dziękuję za odzew. Beckerów (Bekkerów) w tamtym okresie na terenie ziemi dobrzyńskiej i okolic było sporo. Ważne jakiego wyznania byli przodkowie, moi byli ewangelikami i należeli do ewnagelicko-augsburskich parafii m.in. Michałki. Czekam na dalszy kontakt. Pozdrawiam serdecznie Iwona |
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•