Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego
Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1418
|
Witam,
na prośbę Anny treść poniższej informacji miałem zamieścić w artykule; Ktokolwiek wie ..., uznałem iż forum to odpowiednie miejsce, a przy tylu danych i wiedzy naszych userów, jest szansa na ustalenia w trybie na cito. ...Poszukuję Edwarda Dynowskiego, s. Władysława i Marianny, ur. (?) w latach między 1942-45. To chłopiec na załączonym zdjęciu. Jego ojciec zginął w Stutthofie w 1945 roku. Ostatni adres zamieszkania jego rodziców jakim dysponuję to Balin gm.Prętki, pow. Rypin z 1932 roku. Jego matka zmarła w 1957 roku ( opis zdjęcia pogrzebowego). Nie wiem Czy miał rodzeństwo i gdzie się urodził. Cała rodzina pochodzi z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. P oszukiwania w MSW po peselu nie dały rezultatu, bo nie znam daty urodzenia... Czy ktoś spotkał się z nazwiskiem Dynowski(a) na początku XX w. na terenie powiatu rypińskiego? A może zna losy Edwarda Dynowskiego? pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: berta
|
Odp: Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1419
|
witam ponownie,
może wydać się dziwne moje zachowanie (wygląda na to, że pyta i później sam sobie odpowiada:) Jednakże w pierwszym poście występowałem w roli admin, a obecnie w roli zwykłego usera, który trochę pogrzebał w zasobach netu. i coś interesującego trafił, czy poszukiwania zostaną skrócone, sami oceńcie? W zapytaniu podano info., iż ojciec poszukiwanego zginął w obozie w Stutthofie. Na stronie tego obozu jest wyszukiwarka więźniów stutthof.org/node/500 i po wpisaniu nazwiska Dynowski, możemy otrzymać listę siedmioro Dynowskich!!! Władysław jest jeden (poz. nr 7 na liście Dynowskich) i o to jego dane; 7. Znaleziono wieznia: Nazwisko: Dynowski Imię: Wladyslaw Nr obozowy: 103255 Data urodzenia: 1904-06-15 Miejsce urodzenia: Czarna Miejsce zamieszkania: Schniedehof Sygnatura akt archiwalnych: I-IIE-17-18 źródło: Ksiega ewidencyjna Moim zdaniem, w dokumentacji obozowej popełniono błąd w zapisie nazwy miejscowości jako miejsca zamieszkania więźnia. Podano Schniedehof, a winno być Schmiedehof, czyli miejscowość Kowalki w gm.Rypin. www.szpejankowski.eu/index.php/miejscowoci/29.html Wstępnie można przyjąć, że Władysław Dynowski ojciec poszukiwanego przez nas Edwarda, bezpośrednio przed aresztowaniem mieszkał w Kowalkach. Do tych nowości jest jedno ALE, w obozie przebywały również trzy inne osoby - mieszkańcy Kowalek, w tych pozostałych przypadkach wpisano do dokumentacji obozowej jako miejsce zamieszkania "Kowalki Kr.Rippin"!? Chyba, że numery obozowe więźniów mają tu znaczenie, te trzy inne przypadki mieszkańców Kowalek dotyczą więźniów z numerami 16 i 17 tys., a nasz Władysław Dynowski posiadał nr obozowy aż 103255, czyli trafił do obozu o wiele później i stąd może inna pisownia - już tylko niemiecka nazwy podrypińskiej wsi? Za cholerę nie mogę zidentyfikować - przypisać do naszych parafii podanej miejscowości jako miejsca urodzenia - Czarna. Mam swoje typy, ale może inni userzy coś podpowiedzą? Gdyby chodziło o moje prywatne poszukiwania poszedłbym dalej dwudrogowo; 1. Pismo - mail do muzem w Stutthofie o udostępnienie pełnych danych nt. Władysława Dynowskiego z obozowej księgi ewidencyjnej, nie wiem co tam jeszcze wpisywali? 2. Zakładając, że Kowalki gm.Rypin, to również miejsce zamieszkania wdowy po Władysławie, sprawdziłbym w USC Rypin, czy w 1957r. (data z opisu zdjęcia)jest akt zgonu Marianny? Zainteresowałbym się szczególnie pkt. V z odpisu zupełnego aktu zgonu, miejscem przeznaczonym na adnotacje - dane dotyczące osoby zgłaszającej zgon. W przypadku powodzenia w realizacji pkt.2, USC Rypin może być skarbnicą wiedzy nt. Dynowskich , w tym i Edwarda s.Władysława. Pytania postawione na zakończenie pierwszego posta są nadal aktualne:) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1421
|
Witam i bardzo dziękuję za podpowiedź!
Miejsce urodzenia Władysława Dynowskiego to nie Czarna ale CZARNE pow. Lipno. Wszystkie dane dot. Władysława( data i miejsce ur., nr obozowy ) wszystko się zgadza. Mam to sprawdzone i potwierdzone metryką. Teraz zwrócę się do USC w Rypinie o akt zgonu Marianny. Może coś znajdę? pozdrawiam berta |
|
|
Odp: Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1422
|
Witam ponownie,
Pisałam do Muzeum ale nie ma informacji o adresie z jakiego był aresztowany Władysław. Do obozu trafił 29 listopada 1944 roku. Dzwoniłam do USC w Rypinie i też nic nie znalazłam. Edward ( jeżeli żyje?) to dziś ma ok. 70-75 lat. Teraz jestem na etapie dzwonienia do sołtysów wsi Kowalki. berta |
|
|
Odp: Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1423
|
załączam załącznik z Muzeum w Stutthofie
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Rodzina Dynowskich z pow.rypińskiego •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1425
|
W opisie zdjęcia z pogrzebu stoi: "(...) to jest z tych okolic co się zowie ta ziemia otzyskana (odzyskana)". W tym kontekście to nie byłyby okolice Rypina.
Piotr |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•