Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450374
Artykułów : 212
Odsłon : 2450374
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Tłuchowscy - Romanowscy
Tłuchowscy - Romanowscy 10 lata, 4 mies. temu #1471
|
Poszukuję aktu zgonu mojego 4xpradziadka, Błażeja Tłuchowskiego, który prawdopodobnie zmarł w Rokitnicy w prafii Świedziebnia, na pewno przed lipcem 1829 roku. Nie umiem tego znaleźć w żadnych indeksach.
|
|
Odp: parafia Świedziebnia 10 lata, 4 mies. temu #1474
|
aniata napisał:
Poszukuję aktu zgonu mojego 4xpradziadka, Błażeja Tłuchowskiego, który prawdopodobnie zmarł w Rokitnicy w prafii Świedziebnia, na pewno przed lipcem 1829 roku. Nie umiem tego znaleźć w żadnych indeksach. Nie możesz odnaleźć, gdyż zgony z lat 20-tych XIX w. w parafii Świedziebnia nie są zindeksowane;) Tak przy okazji, na jakiej podstawie podejrzewasz, że zmarł akurat przed m-cem lipcem 1829 r. i to akurat w parafii Świedziebnia? pozdrawiam Darek |
|
Odp: parafia Świedziebnia 10 lata, 4 mies. temu #1475
|
Dziękuję za informację. A może wiesz, czy się zachowały? Nie przyjmuję za pewne niczego, na co nie ma dokumentu. Dlatego piszę "prawdopodobnie". Mam fragment repertorium notarialnego z Płocka z datą 5 lipca 1829, dotyczący zabezpieczenia praw do majątku po zmarłym Błażeju Tłuchowskim (na pewno tym), stąd przybliżona data śmierci. Błażej Tłuchowski wraz ze swoją trzecią żoną zamieszkał w Rokitnicy w parafii Świedziebnia. Tam urodziły się jego dzieci (informacja z aktu ślubu jego syna Tadeusza). Nastąpiło to w 1814 roku - do tej pory mieszkał w Żółtowie w parafii Kurowo (są akty urodzenia jego starszych dzieci). Nie zmarł w Żółtowie, być może zamieszkał z żoną w Bledzewie, którego też był właścicielem (albo udziałowcem). Ale najpierw chciałabym sprawdzić Rokitnicę. Pozdrawiam Anna
|
|
Odp: parafia Świedziebnia 10 lata, 4 mies. temu #1477
|
witam ponownie,
o Świedziebni tym razem nie będzie ale o Tłuchowskich owszem:) W 1820 roku Teodozja Tłuchowska kwituje Mariana Cissowskiego, czy to nie szczątkowe info. nt. III żony Błażeja Tłuchowskiego? W kwietniu 1820 r. Błażej (może nasz poszukiwany?) Tuchowski obligacje Zglenickiemu ... Po więcej informacji nt.Tłuchowskich zapraszam do innego tematu naszego forum (dla zachowania ciągłości prezentowanej tematyki) www.szpejankowski.eu/index.php/forum/8-a...=6&start=12#1476 pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 10 lata, 4 mies. temu przez Darek1965.
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: parafia Świedziebnia 10 lata, 4 mies. temu #1482
|
Skoro mamy wątek o Świedziebni, to ja w takim razie napiszę coś o… Chalinie i Mokowie;) ale też i o Tłuchowskim.
O ile akt małżeństwa Błażeja Tłuchowskiego z jego drugą żoną Katarzyną Wyczałkowską z Wyczałkowa w parafii Tłuchowo nie wnosi wiele nowych informacji, to z aktem małżeństwa (cywilnym wraz z zapowiedziami przedmałżeńskimi) Błażeja Tłuchowskiego z żoną trzecią Teodozją Chełmicką jest przeciwnie. Chalin rok 1810, luty 28. Dowiadujemy się z niego, że Błażej Tłuchowski zajmuje stanowisko podsędka płockiego, jest wdowcem mieszkającym w Płocku, synem już nie żyjących Macieja i Petroneli z Cieńskich małżonków Tłuchowskich, według okazanego aktu znania ma lat 39. Jego wybranka Teodozja Chełmicka to córka nieżyjących skarbnikostwa dobrzyńskich Tadeusza i Marianny z Kramkowskich małżonków Chełmickich, ma lat 19 (według metryki wyjętej z ksiąg kościoła szpitalskiego [czyli szpetalskiego]), pozostaje pod opieką swego stryja Onufrego Chełmickiego w Chalinie. [Gmina w Mokowie, Akta małżeństw 1808-25, sygn. 94, s. 48 i 53-54, AP Włocławek] Jeszcze coś o nie-Świedziebni:) W sprawie wsi Żółtowo warto zajrzeć do AP w Płocku. Zespół Hipoteka Płocka powiat sierpecki, sygn. 252. Sporo informacji także z czasów „krótkiej” okupacji pruskiej i porządkowania spraw hipotecznych. Co prawda osobiście interesowałem się częściami wsi Żółtowo-Żuki, więc nie wiem, czy wspomniana jednostka zawiera informacje o dobrach ziemskich Tłuchowskiego. Piotr |
Ostatnio zmieniany: 10 lata, 4 mies. temu przez prom79.
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: parafia Świedziebnia 10 lata, 4 mies. temu #1484
|
To nieprawdopodobne, ile informacji mi Pan przekazał. Jestem naprawdę wdzięczna i serdecznie zobowiązana. Jestem także pod wrażeniem Państwa kompetencji i wiedzy genealogicznej. Ja sama jestem tylko amatorką, kierującą się głównie intuicją w poszukiwaniu koligacji. Ale i to się czasem sprawdza, dośc powiedzieć, że półtora roku temu nie wiedziałam nawet, kim właściwie był mój pradziadek, Teodor Tłuchowski, prawnuk Błażeja, a dziś dzięki Panu poznałam imię jego prapradziadka Macieja (mój ojciec też miał na imię Maciej). Licząc dalej na Państwa życzliwa pomoc, może dowiem się, jak nazywała sie moja właściwa 4xprababka Antonina, pierwsza żona Błażeja, której nazwiska nie zarejestrowano w akcie zgonu jej syna, Augustyna Tłuchowskiego, spisanym w Płocku. Łączę wyrazy głębokiego szacunku Anna Tłuchowska
|
|
Wygenerowano w 0.20 sekundy