Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Jaka to miejscowość
Odp: Jaka to miejscowość •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1711
|
Witam ponownie,
minęło zaledwie kilka godzin i jestem już przygotowany do rozmowy o konkretach:), oczywiście piszę pół żartem pół serio wspominając tylko o rozmowie, a bardziej odpowiednia będzie formuła wymiany myśli i poglądów. W pierwszej fazie poszukiwań proponuję opuścić teren powiatu rypińskiego i powrócić do korzeni Dynowskich z początku XX w. tj. w rejon Lipna i okolic. Na potrzeby tejże wymiany poglądów przygotowałem mapkę, która zapewne pomoże i innym userom w ogarnięciu:) omawianego tematu. www.google.com/maps/d/edit?mid=zWHus-W2z...kqBU&usp=sharing Jak na razie, udało mi się zebrać informacje, dosłownie - wycisnąć z internetu:) pkt.A m.Czarne, parafia Czarne występowanie Dynowskich w latach 1889-1914/1915 pkt.B m.Suradówek, parafia Karnkowo, dnia 7.12.1918r. urodził się Władysław Dynowski s.Tedora. Przeżył II w.ś., do 1948r. zamieszkiwał na terenie ziemi dobrzyńskiej lub Kujaw pkt.C m.Karnkowo, parafia Karnkowo, dnia 19.11.1927r. urodził się Tadeusz Dynowski s.Władysława. Przeżył II w.ś. w 1946 r. zamieszkiwał w rejonie Piły pkt.D m.Złotopole, parafia Lipno: w 1901 r. ur. się Marianna Dynowska, c. Wincentego Dynowskiego i Anny z Fabiszewskich, zawarła związek małżeński w Mochowie dnia 27 stycznia 1949 r., akt nr 4 lub 7 z 1949 r. w 1903 r. ur. się Wincenty Dynowski, s.Wincentego i Anny z Fabiszewskich Reasumując, podałem dane odnośnie czterech rodzin Dynowskich, zamieszkujących rejon powiatu lipnowskiego, w dwóch występowało imię Władysław. Według mojej oceny, informacja z pkt.C może być rozwojowa... Koreluje z informacją usera tego forum - Piotra, który jako pierwszy zwrócił uwagę na opis zdjęcia z pogrzebu, gdzie była mowa o Ziemiach Odzyskanych!? www.szpejankowski.eu/media/kunena/attach...jciapogrzebowego.jpg Ps.nie za bardzo mogę ogarnąć;) skąd wyskoczyła nam Szafarnia w par.Płonne? Czy z przytoczonych przeze mnie danych, jakiekolwiek informacje są nowością w poszukiwaniu Edzia Dynowskiego? pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Jaka to miejscowość •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1712
|
Witam,
Dziękuję za podpowiedź! Pójdę tropem Tadeusza Dynowskiego ( pkt C). Innych mam zidentyfikowanych. Dlaczego Szafarnia? Uważam, że miejscowość w języku niemieckim jest błędnie napisana. Przeglądając miejscowości (na tym portalu) natrafiłam na Szafarnię pisaną po niemiecku i najbardziej mi to pasowało. Oczywiście to nic pewnego. Po prostu podzieliłam się moim spostrzeżeniem. Pozdrawiam Berta |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.13 •sekundy•