Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Album zdjęć z 1908r.
Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1747
|
Witam,
otwieram nowy temat dotyczący identyfikacji zdjęć tworzących Album ziemi dobrzyńskiej, wydany przez lipnowskiego notariusza Lubomira Dmochowskiego w 1908 r. Proszę o podpowiedzi i sugestie w sprawie identyfikacji zdjęć tworzących wspomniane wydawnictwo. Naszym celem jest opisanie wszystkich fotografii, rubryka uwagi i dodatkowe informacje ..., zawiera jeszcze wiele pustych miejsce. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda się zapełnić puste pola nowymi danymi. www.szpejankowski.eu/index.php/ciekawost...-ldmochowskiego.html Zapraszam do współpracy. Darek |
|
|
Odp: Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1748
|
Odnośnie zdjęcia nr 29. Poprawka - w tle jest widoczny kościół ewangelicko-augsburski, nie kościół św. Trójcy. Z dodatkowych informacji: na pierwszym planie ulica Gdańska, biegnąca w dół ku mostowi na Rypienicy.
Pozdrawiam, Piotr |
|
|
Odp: Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1749
|
prom79 •napisał•:
Odnośnie zdjęcia nr 29. Poprawka - w tle jest widoczny kościół ewangelicko-augsburski, nie kościół św. Trójcy. Z dodatkowych informacji: na pierwszym planie ulica Gdańska, biegnąca w dół ku mostowi na Rypienicy. Pozdrawiam, Piotr dzięki za aktywność:) Zgodnie z podpowiedzią opis do foto. nr 29 będzie brzmieć: "Obecna ulica Gdańska, w tle widoczny kościół ewangelicko-augsburski". pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1754
|
Witam,
dzięki Dorocie Kosteckiej trafiłem na ciekawy temat dotyczący starch zdjęć Lipna i okolic. Moim zdaniem, jest to najbogatsza witryna w sieci traktująca o widokach Lipna w przeszłości i nietylko ... www.facebook.com/groups/471033206328754/photos/ Dzięki informacjom zawartym na tej stronie mogłem rozszyfrować trzy kolejne zdjęcia dotyczące Lipna z albumu Dmochowskiego; foto nr 24, Obecny Plac 11 Listopada, do lat trzydziestych XX wieku nazwywany Nowym Rynkiem, ale i również Zbożowym Rynkiem lub Czarnym Rynkiem foto nr 26, obecny Plac Jana Dekerta, widok w kierunku ulicy Kilińskiego. Do lat trzydziestych XX wieku nosił nazwę - Stary Rynek, foto nr 27, obecna ulica Piłsudskiego, widok ze skrzyżowania z ulicą Kościuszki Ps. dotychczas nie wiedziałem, że i nasz portal "dostarczał tematy" do tej kolekcji prezentowanej na facebooku:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1755
|
Kolejne zdjęcie rypińskie.
nr 31 - widoczny jest obecny Plac Sienkiewicza z nieistniejącą dzisiaj bramą sierpecką. Piotr |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Album zdjęć z 1908r. •10 •lata•, 5 •mies.• temu• #1779
|
dla przejrzystości tematyki poruszanej na forum, połączyłem temat utworzony przez Barbarę, "dot.albumu L.Dmochowskiego", ze starszym tematem naszego forum traktującym o tym samym wydawnictwie.
admin ================================================================== dot.albumu L.Dmochowskiego 2 dni temu #1776 b1947 Chciałabym troszeczkę uzupełnić objaśnienia do zdjęć: I tak: zdjęcie w poz.1 i 3 Most Łyżwowy składjcy się z 80 łyżew zbudowany w 1865r a, zburzony w 1914r.Rozbierany był na zimę i przechowywany w pobliskiej Motławie. Widoczny do dziś wał zbudowany był na potrzeby tego mostu. Otwierano go - 2 łyżwy w celu przepuszczenia różnych jednostek pływających w godzinach 4-6 i 15,30-17,30.Połączył Włocławek ze Szpetalem Dolnym będącym w powiecie lipnowskim, zdjęcie w poz.11 w tle Szpetal Dolny. zdjęcie w poz. 12,15 i 18 - droga dojazdowa do przystani - w pobliżu Glewa. Barbara |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 5 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.26 •sekundy•