Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Poszukiwanie Zagackich
Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1824
|
Witam
Szukam aktów urodzenia,małżeństwa,zgonu małżonków Wawrzyńca Zagackiego i Katarzyny z Jagielskich.zawarty prawdopodobnie w okolicach Golubia przed 1884r. posiadam akty urodzenia się ich dzieci: Ewy 31 lipca 1884r w Słuchaju, Marianny 14 listopada 1886r w Słuchaju, Adama 10 sierpnia 1888r w Słuchaju, Elżbiety 3 lipca 1892r w Gajewie Anastazji 15 lutego 1894r w Skępsku. Znalazłem w skorowidzu z parafii Golubskiej akt małżeński nr 20 z 1886r. Franciszka Zagackiego z Rozalią Szmytkowską prawdopodobnie brata Wawrzyńca Jeśli ktoś posiada informacje gdzie znajdę księgę z tego roku to byłbym Ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie Zbigniew Ps Jestem pełen podziwu dla prowadzących ten portal!!! |
|
|
Odp: Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1825
|
Witam nowego usera:)
Widzę, że jak na razie prowadzisz poszukiwania tuż, tuż zza za zachodnią granicą ziemi dobrzyńskiej. Coś mi się wydaje, że w swojej wędrówce za przodkami, prędzej czy później, również trafisz do parafii ziemi dobrzyńskiej (np.Skrwilno, Żałe lub Radziki Duże). Korzystając z okazji podjętego przez Ciebie tematu dotyczącego miejscowości z terenu obecnego powiatu golubsko-dobrzyńskiego, ale po pruskiej stronie (zza Drwęcą) postaram się dość dokładnie opisać problemy, które może napotkać genealog amator w czasie ustalenia konkretnej lokalizacji pruskiego USC dla danej miejscowości. Temat ten wielokrotnie pojawiał się w zapytaniach kierowanych na pocztę portalu i udzielałem indywidualnych podpowiedzi, a obecnie mam okazję podzielić się wiedzą z większą grupą poszukiwaczy własnych korzeni. Parafia rzymskokatolicka w dawnym Golubiu. Sprawa jest prosta, wiemy które miejscowości do niej należały i po informacje metrykalne należy udać się do Archiwum Diecezjalnego w Toruniu. Tak też jest w Twoim przypadku w sprawie poszukiwanego aktu z 1886 roku, prezentowany przez nas indeks małżeństw z Golubia za lata 1874-1890 był sporządzony w oparciu o dokumenty parafialne. Jednakże poszukiwany akt można również odnaleźć w archiwalnych księgach jednego z pruskich USC, ale w którym? Od tego momentu zaczynają się schody dla poszukiwacza. Zdarzenie metrykalne zaistniałe w parafii golubskiej ma również odzwierciedlenie w pruskim USC: tzw. Golub miasto, tzw. Golub zamek (Podzamek), USC Gajewo, USC Ostrowite itd. W Twoim przypadku (podany zakres lat) właściwym do poszukiwań będzie USC Gajewo, pomimo tego, że osada Słuchaj była przynależna do gminy Skępsk (Skomp, Skempsk). Żeby było jeszcze ciekawiej i bardziej skomplikowanie, to w USC Gajewo można odnaleźć również metryki parafian z Chełmonia. Ponadto po kilku latach przeniesiono USC z Gajewa do Ostrowitego i zaczęła funkcjonować nazwa USC Ostrowite, w obecnej gm.G-D. W dwudziestoleciu międzywojennym w Ostrowitem funkcjonowała fila golubskiej parafii rzymskokatolickiej, a po 1945 r. już samodzielna parafia. I chyba wystarczy już tych zmian i żeby "nie zakręcić" czytelnika, tylko po cichu podpowiadam, że jeszcze nie wymieniłem wszystkich:) W poszukiwaniach po metrykach USC proszę zajrzeć na www.genealogiawarchiwach.pl, to właśnie tam od kilku miesięcy udostępniono prawie wszystkie roczniki (nad sposobem obecnego funkcjonowania tego serwisu zaciągam kurtynę milczenia;). Użyłem sformułowania "prawie", gdyż księgi zawierającej dane nt. małżeństwa z 1886 jeszcze nie wstawili. Czyli pozostaje wizyta w Archiwum Państwowym w Toruniu (lub proste i szybkie zamówienie mailem - 2 zł za 1 stronę A-4) w celu zapoznania się aktem z 1886 r. Nie podaję nr metryki, gdyż go nie znam, numeracja metryk parafialnych nie korelowała z numeracją USC. Mając na uwadze przedstawione przez Ciebie roczniki dotyczące narodzin dzieci Wawrzyńca i Katarzyny Zagackich, czy sprawdzałeś poprzez www.genealogiawarchiwach.pl małżeństwa z USC Gajewo sprzed 1884 roku? Roczniki wcześniejsze (1886) i późniejsze są dostępne. Kończę ten przydługi wywód, daj znać co ustaliłeś, a gdyby pojawiły się dodatkowe pytania uzupełniające, nie krępuj się i pytaj, właśnie m.in. do tego celu uruchomiliśmy nasze forum:) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 4 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1826
|
Znalazłem akt małżeństwa Franciszka Zagackiego i Rozalii Szmytkowską, USC Gajewo, 1886, nr 10
Chciałem przesłać link, ale widzę, że prowadzi do zupełnie innego aktu. W każdym bądź razie, skan dostępny jest na portalu www.genealogiawarchiwach.pl Jeśli Franciszek okaże się bratem Wawrzyńca to akt małżeństwa ich rodziców znajdziesz w par. Łobdowo Pozdrawiam, Marek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 4 •mies.• temu• •przez• marekcoi.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1827
|
dzięki Marek za czujność genealogiczną:)
Akt małżeństwa nr 10 z 1886 r. dot. Franciszka Zagackiego vel.Zagatzki, r.1863, s.Wojciecha i Katarzyny, z Rozalią Szmitkowskiej, r.1866, c.Jana i Anastazji, jest do pobrania z zesp. arch. USC Golub Zamek, nr 69/1134/0/2.2/1042 (10), foto oznaczono jako 10/2. Wobec powyższego i co dalej? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1828
|
Witam
Wielkie dzięki za informacje. Opisałem dokładnie czego szukam Nie opisywałem wcześniej moich wszystkich poszukiwań bo było by to za wiele. Sprawdziłem wszystkie indeksy z parafii ziemi Dobrzyńskiej przyległe do Drwęcy do trzeciego kręgu od Golubia.Do tego Strzygi,Zale,Wrocki,Kielbasin Przejrzałem wszystkie księgi z Gajewa,Chełmonia,Pruskiej Łąki,Kowalewa, Konstancjewa. To co znalazłem to nie wiele o Zagackich W między czasie znalazłem akt małżeński Franciszka Zagackiego okazało się że nie jest to brat Wawrzyńca.Rodzice Franciszka mogą być moimi stryjecznymi prapradziadkami.Więc dalej szukam aktów dotyczących Wawrzyńca. Żaby błlo ciekawiej to juz wczesniej znalazłem dokumenty z których wynika że, oni też mieli syna Wawrzyńca w podobnym wieku do mojego. Tylko on się ożenił ze Śliwińską a mój z .Jagielską. Znalazłem też Wawrzyńca Zagackiego i Katarzynę z Jagelskich trochę różnią się w szczegółach więc nie mogę na razie być pewny ż to te same osoby. Jak wynika z opisów powyżej poszukiwania genealogiczne wymagają wiele pracy, i zacięcia ale zarazie mnie to ni zniechęca i szukam dalej. Za wszystkie rady i informacje będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam wszystkich Zbigniew |
|
|
Odp: Poszukiwanie Zagackich •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1829
|
Witam
Przejrzałem Łobdowo nie widzę aktu o którym wspomniałeś. Czy możesz podać dokładniej. Franciszek i Wawrzyniec są braćmi ale ich rodzice nie są prawdopodobnie rodzicami mojego Wawrzyńca. Dwoje Wawrzyńców w jednej rodzinie to mało prawdopodobne. Dziękuję i pozdrawiam Zbigniew |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.19 •sekundy•