Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Rodzina Bartlitz
Rodzina Bartlitz •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1846
|
Poszukuję informacje na temat rodziny Bartlitz (Bartlic, Bartlicki). Z tej rodziny pochodzi Jakub Bartlitz, zm. 26 grudnia 1798 r. w Bobrownikach, mąż Marianny Chełmickiej, zm. 22 stycznia 1804 r.
Z aktu ślubu ich córki Anny, zawartego w 1821 r. w Warszawie pochodzi informacja, że Jakub był byłym kapitanem wojsk pruskich. Anna, o której nic więcej nie wiem, miała jeszcze brata Jakuba, który ożenił się w Tłuchowie w 1813 r. z Antonią Werner (Werner). Ich dzieci osiadły w okolicach Lipna i Skępego. Najbardziej interesuje mnie pochodzenie Jakuba Bartlitza, kapitana wojsk pruskich oraz jej żony, Marianny z Chełmickich. Pozdrawiam, Marek |
|
|
Odp: Rodzina Bartlitz •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1847
|
Nie dawało mi spokoju panieńskie nazwisko Marianny - Chełmicka. Zastanawiałem się, czy mogła pochodzić z "tych" Chełmickich.
Wpadłem dzisiaj na trop, który może pomóc w rozwiązaniu tej zagadki. Otóż, 23 września 1810 r. w par. Tłuchowo bierze ślub z Łucją Giżyńską, urodzony Rafał Chełmicki, wdowiec, lat 60, syn Jana i Barbary z Krupeckich Chełmickich. Niepiśmienny małżonek pomieszkuje komorą we wsi Suminek, gdzie w ciągu trzech lat umiera - Łucja wychodzi powtórnie za mąż w 1813 r. Jakub Bartlitz, który żeni się również w 1813 r. także mieszka w Suminku. Z aktu ślubu jej siostry Anny wynika, że ich rodzice umierają w Bobrownikach. Moja teoria jest taka, że po śmierci Jakuba i Marianny, jej brat, Rafał Chełmicki przejmuje opiekę nad małoletnimi dziećmi i przeprowadza się do Suminka, gdzie żeni się w 1810 r. i wkrótce po tym umiera. |
|
|
Odp: Rodzina Bartlitz •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1848
|
Witaj,
po przeczytaniu Twojego posta od razu pomyślałem o Wojtku Bullerze, jak temat o Bobrownikach, to wiadomo tylko do niego:) Jest on zarejestrowany i na tym forum, ale gdyby ten temat mu uciekł, napisz bezpośrednio na jego stronę www.bobrownikinadwisla.pl/ Jednakże i w tym miejscu otrzymasz jeżeli nie gotową odpowiedź, to wskazówki zawsze:) Poczytałem akt zaślubin Anny Bartlitz sporządzony w II Cyrkule w Warszawie poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Warsz...21_s049TEMP/k124.jpg i chyba wyłowiłem trzy pominięte sprawy, które mogą mieć przełożenie na dalsze poszukiwania; 1. ojciec Anny, Jakub Bartlitz, który zmarł w Bobrownikach 26 XII 1798, to były oficer wojsk pruskich w stopniu kapitana (istotna informacja, większa szansa odnaleźć cokowiek nt. oficera niż żołnierza niższych rang). Co on porabiał w tych Bobrownikach pod koniec XVIII w.? 2. Panna młoda - Anna zamieszkiwała w stolicy zaledwie od 9 miesięcy (dokładnie dziewięć i pół:), a złożyła przed urzędnikiem odpis metryki chrztu sporządzony 20 IX 1818, czyli prawie trzy lata przez tym ożenkiem. Czy do 1818 r. mieszkała w Bobrownikach, czy też od trzech lat przygotowywała się do jakiegokolwiek ożenku, a może trzy lata wcześniej miała w planach małżeństwo, które nie doszło do skutku, to tylko moje gdybanie, tym bardziej, że dokumenty pana młodego (również spoza W-wy) były datowane na kilka tygodni przed tym zdarzeniem metrykalnym. 3. Trzecia, bardziej humorystycznie - nie napisałeś, że wesele mogło być głośne i roztańczone, pan młody to muzykus i jeden ze świadków również muzykus. Zapewne było śpiewnie i skocznie:) Spróbowałbym dotrzeć do alegaty z 1821 Cyrkułu II miasta stołecznego lub bezpośrednio do ksiąg z Bobrownik, celem odszukania meryk zejścia Jakuba i Marianny oraz chrztu ich córki Anny. Co Ty na to? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Rodzina Bartlitz •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1849
|
Witam,
Próbuję dotrzeć do aneksów Dzięki i pozdrawiam, Marek |
|
|
Odp: Rodzina Bartlitz •9 •lata•, 10 •mies.• temu• #2112
|
Akcja się zagęszcza. Jestem coraz bliżej rozwiązania zagadki pochodzenia Jakuba Bartlitza. Dotarłem do nowych materiałów z Archiwum Diecezjalnego we Włocławku i Archiwum Państwowego w Warszawie oddział w Milanówku. Wynika z nich, że Jakub był oficerem w stopniu kapitana w wojsku pruskim służącym wcześniej w Grudziądzu. W Bobrownikach pojawia się przed 1794 r. Jakub mógł wchodzić w skład oddziału wojskowego ochraniającego magazyn solny.
Jakub Bartlitz zmarł 22 stycznia 1804 r. i jako luteranin został pochowany na cmentarzu w Bógpomożu. Po śmierci swojej pierwszej żony Marianny Chełmickiej ożenił się z Łucją Zielenkiewicz i miał z nią dwoje dzieci. Dla porządku podaję dzieci Jakuba Bartlitza i Marianna Chełmickiej: - Jakub Bartlitz, ur. ok. 1790 r. „w Prusach”, zm. 11 września 1854 r. w Ośmiałowie, par. Lipno - Anna Bartlitz po mężu Pieczkowska, ur. 24 lipca 1794 r. w Bobrownikach, ślub w 1821 r. w Warszawie - Joanna Zofia Bartlitz, ur. 21 maja 1795 r. w Bobrownikach - Stanisław Bartlitz, ur. 25 października 1796 r. w Bobrownikach Dzieci z Łucją Zielenkiewicz: - Marianna Bartlitz, ur. 26 grudnia 1801 r. w Bobrownikach - Szymon Bartlitz, ur. 8 października 1804 r. w Bobrownikach Kolejnym krokiem będzie kwerenda w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu i poszukiwania rodziny Bartlitz w Grudziądzu. Do przejrzenia będzie też Sarnowo, bo właśnie tam urodził się wspomniany przeze mnie w jednym z pierwszych postów Rafał Chełmicki. Ciekawe, czy to przypadek, że Sarnowo znajduje się zaraz pod Grudziądzem…? Na koniec ciekawostka. Odnalazłem również notatkę w „Archiv für Stamm- und Wappenkunde” z 1908 r. dot. Jakuba Bartlitza. Wynika z niej, że bliżej nieokreślony Instytut Heraldyczny „Gryf” z Poznania szukał informacje na temat tej rodziny. Pozdrawiam, Marek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Rodzina Bartlitz •9 •lata•, 10 •mies.• temu• #2113
|
Witam,
Po raz trzeci piszę tę odpowiedź, jako osoba niedoświadczona w korzystaniu z tego typu portali za każdym razem robię coś źle. Ale do rzeczy: Z nieukrywanym zaskoczeniem natknęłam się na zainteresowanie i poszukiwania informacji o rodzinie Bartlitz. Tak się składa, że to moja rodzina. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że Jakub Bartlitz zm. 22.01.1804 w Bobrownikach był moim przodkiem w linii prostej. Rodzina moja pochodzi od Karola Bartlitza, syna Jakuba i Marianny z Chełmickich. Według przekazów rodzinnych mieli oni 8-ro dzieci: Helenę, Karola ur.1784, Jakuba ur. 1790, Michała, Jana zm. 1791, Annę ur. 1794 (późniejszą Pieczkowską), Joannę ur. 1795 i Stanisława ur. 1796. W naszych poszukiwaniach dotarliśmy również do metryk urodzenia Joanny i Stanisława, aktu ślubu Anny wraz z dodatkowymi dokumentami oraz metryk urodzenia Marianny i Szymona, dzieci z drugiego małżeństwa Jakuba z Łucją Zielonkiewicz. Nie udało nam się ustalić miejsca i daty ślubu Jakuba i Marianny, miejsca ich zamieszkania przed Bobrownikami oraz daty przybycia do Bobrownik. Tym samym, nie wiemy gdzie i kiedy dokładnie urodził się Karol. Brak nam również danych dotyczących pochodzenia i miejsca urodzenia Jakuba Bartlitza. Co do Marianny Chełmickiej, według zapisków rodzinnych była ona córką Antoniego i Petroneli Chełmickich. Infomacja ta nie jest udokumentowana, więc trop może być błędny. Mam małą uwagę odnośnie Sarnowa: czy nie mogłoby być to Sarnowo koło Skępego? Poszkiwania informacji o Jakubie Bartlitzu przez Instytut Heraldyczny Gryf z Poznania było najprawdopodobniej zlecone przez mojego pradziadka Franciszka Bartlitza. Pozdrawiam i będę wdzięczna za każdą informację. Brygida Bartlitz |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•