Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
|
•TEMAT:• Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych
Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1897
|
Witam,
to miejsce przeznaczam na informacje o sprzedaży widokówek, kart pocztowych, zdjęć, korespondecji oraz dokumentów tożsamości z terenu pozostającego w naszym zainteresowaniu. Na początek przedstawiam; 1. Foto niemieckiego oficera na pieknym koniu, zdjęcie opisano; Rypin 14 V 1916. Czy faktycznie w tle widoczny jest fragment rypińskiego kościoła, jeżeli tak, to którego? W tle (po lewej stronie) zza murem kościelnym widoczni duszpasterze rypińscy? 2. Tymczasowe zaświadczenie wydane przez Zarząd Gminy w Kikole na nazwisko Winnicki 3. List z obozu koncentracyjnego Dachau datowany na 20 I 1941 sporządzony przez Ludwika Wicher. L.Wicher był ostatnim przedwojennym dyrektorem LO w Lipnie, a ponadto bardzo krótko piastował to stanowisko również po 1945 r. Na pomniku z cmentarza parafialnego w Lipnie nie ma dokładnej daty urodzin, a w korespondecji z Dachau występuje - dla zainteresowanych www.cmentarzlipno.pl/grobonet/start.php?...;idg=4872&inni=0 4.List z offizierlager IIE sporządzony przez porucznika Stanisława Kanieckiego do Stanisławy Kanieckiej zam. w Wymyślinie przy ulicy Skępskiej, w powiecie lipnowskim. Czy autorem listu jest były dyrektor SP w Skępem? Jeżeli dojrzycie inne ciekawostki z naszego terenu, dajcie znać o tym na forum. źródło prezentowanych skanów: www.allegro.pl www.ebay.com www.delcampe.net pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1899
|
Odnośnie zdjęcia nr 1, w tle jest kościół św. Trójcy w Rypinie.
Piotr |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1904
|
Witam,
dziś dość nietypowo, gdyż pochwalę się najnowszym odkryciem jednej z naszych userek, która dzisiejszej niedzieli spędziła kilka godzin na poszukiwaniu sygnałów do badań genealogicznych poprzez dokładne wertowanie portali aukcyjnych. Jak sie okazuje, poszukiwania zakończyły sie zebraniem całkiem sporej kolekcji materiałów. Jednakże chcę napisać o nie szablonowym podejściu do publikowanych informacji i oczywiście o osiągniętym efekcie. Na portalach sprzedaje się również pojedyncze numery starej prasy. I już od tego momentu przytaczam fragment otrzymanej korespondencji: Kolejna ciekawostka z regionu: w 1910 roku 12 par obchodziło wspólnie 50-lecie małżeństwa w Bądkowie, pow. Lipno. Najpierw trafiłam na to zdjęcie na Allegro; allegro.pl/1861-patriotyzm-weiss-lipno-w...awa-i6004646819.html Udało się odnaleźć ten numer Tygodnika Ilustrowanego (nr 10 z 1910): cyfrowa.chbp.chelm.pl/dlibra/doccontent?id=7075&dirids=1 bardzo spodobało mi się to zdjęcie z podpisem (znajduje się na str.13 na dole) Okazuje się, że uroczyste spotkania par które obchodzą jubileusze mają długą tradycję i nie są pomysłem współczesnych władz. Przypuszczam jednak, że dzisiejsi jubilaci obrazili by się jednak za komentarz „starcy” pod zdjęciem z takiej uroczystości bo przecież są młodsi ciałem i duchem od swoich rówieśników sprzed lat W uzupełnieniu naszej korespondentki, mam nadzieję że już niedługo osobiście pochwali się nam wszystkim swoimi odkryciami, dodam że Tygodnik Ilustrowany jest również prezentowany w Bibliotece Cyfrowej Uniwersytetu Łódzkiego bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/docmetadata?...id=&lp=1&QI= W załączniku zamieściłem zarówno skan z Tygodnika Ilustrowanego udostępnionego przez Chełmską Bibliotekę Cyfrową jak i przez bibliotekę z Łodzi i tym sposobem mamy również szansę porównania technicznych możliwości bibliotek cyfrowych w skanowaniu starej prasy:) Ps.mam nadzieję, że Ula nie obrazi się za ujawnienie warsztatu poszukiwacza:) pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1905
|
Widzę, że zainteresowanie tematem trochę wzrosło
Co prawda jestem obecnie „bardzo zarobiona” i nie mam za bardzo czasu na genealogię (ojj..bardzo żałuję), ale nowy temat sprowokował mnie do ponownego przejrzenia aukcji internetowych pod kątem materiałów genealogicznych. Dotychczasowy zakres poszukiwań poszerzyłam o parafie będące w Waszym zainteresowaniu i okazało się, że trochę ciekawych materiałów udało się „trafić”. Podesłałam Darkowi do przejrzenia i zadecydowania co jest godnego do zaprezentowania na forum. Przypuszczam, że większość z nas przegląda Internet w poszukiwaniu zdjęć, starych kartek czy informacji o historii miejscowości związanych z naszymi przodkami. W przypadku dalszych pokoleń mamy najczęściej do dyspozycji tylko metryki. Jednak nawet mało znaczące informacje w nich zawarte mogą być punktem zaczepienia do odtworzenia realiów życia naszych pra. Z doświadczenia wiem, że aukcje mogą być czasami impulsem do odszukania starych wydawnictw czy konkretnych numerów prasy archiwalnej w bibliotekach cyfrowych. Nie zdajemy sobie również sprawy jak dużo różnych, starych dokumentów wystawianych jest na sprzedaż. Niestety najczęściej opisy aukcji nie zawierają „słów kluczy” (brak nazw miejscowości, nazwisk) no i trzeba poświęcić trochę czasu na oglądanie zdjęć w aukcjach. Ale uwierzcie warto! Nawet gdy nie trafimy na materiał dla nas użyteczny, to frajdę sprawia znalezienie i podzielenie się takimi „perełkami” jak chociażby to zdjęcie z Bądkowa. Mam nadzieję, że Darek w przesłanym mailu znajdzie jeszcze jakieś "skarby" Pozdrawiam Ula |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• UrszulaB.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1909
|
Znalezione w sieci, nie na aukcjach internetowych, ale tematyka zbieżna z tytułową, więc podpinam się pod dotychczasowy temat.
Na wstępnie drobna uwaga: foto z serwisu tworzonego przez Międzynarodowe Centrum Zarządzania Informacją. Wszelkie prawa do publikowanych materiałów są zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie i wykorzystywanie prezentowanych materiałów (pliki graficzne oraz metadane) bez zgody przedstawicieli ICIMSS jest zabronione. 1. Mazowsze, gm.Czernikowo, widok plebani (1923r.) awers www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=1605&...id=&lp=1&QI= 2.Mazowsze, gm.Czernikowo, widok plebani (1923r.) rewers www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=1606&...id=&lp=2&QI= 3.Uczniowe V klasy Szkoły Powszechnej w Działyniu (1939r.) www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=3777&...id=&lp=1&QI= Czy ktoś rozpozna jakąkolwiek osobę, hm, coś się mi wydaje, że wśród nas jest co najmniej jedna osoba, która może sprostać temu wyzwaniu:) 4. Osiek, pow.brodnicki (pocztówki z widokiem przejścia granicznego) www.bikop.eu/dlibra/results?action=Searc...p;remoteQueryType=-2 5.Dobrzejewice (1939-1944?) www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=2241&...id=&lp=2&QI= 6. Skępe (portrety) www.bikop.eu/dlibra/results?action=Searc...p;remoteQueryType=-2 To na dzisiaj już wystarczy, jest co oglądać, a niebawem cdn. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1910
|
Pisałam do Darka, że „chodzi za mną" to zdjęcie jubileuszowe z Bądkowa i szukam materiałów, które coś nam więcej "opowiedzą" o tej uroczystości.
Jak uzbieram jakieś "puzzle" to spróbuję napisać kilka zdań na forum. Ale teraz o innym znalezisku. Zbieram sobie "puzzle" do opisu zdjęcia z Bądkowa a "z tyłu głowy" plącze się jeszcze tekst „Wojna około Bądkowa” – opr. Józef Nowakowski, Gimnazjum w Bądkowie : kujawsko-pomorskie.regiopedia.pl/wiki/wojna-okolo-badkowa Wiem - tekst dotyczy nie tego Bądkowa, bo to ze zdjęcia to jest Bądkowo Kościelne po drugiej stronie Wisły (dzięki Darek za „drogowskaz”). Polecam jednak tekst Waszej uwadze - według mnie jest rewelacyjny! Opracowanie zawiera fragmenty kroniki parafii Bądkowo prowadzonej przez jej Proboszcza. Ksiądz Franciszek Buchalski bardzo dokładnie opisał przebieg działań wojennych w 1914 i to nie tylko w swojej miejscowości ale też bliższej i dalszej okolicy. Zawsze szukam takich pamiętników z miejscowości sąsiednich do miejsca zamieszkania moich przodków. Bardzo ciekawe są kroniki pisane (najczęściej) przez nauczycieli i księży. Dzięki takim relacjom czy opisom mogę poznać realia życia moich przodków . Jestem pewna, że dla wielu osób może to być ciekawy materiał do "budowania" historii Waszych rodzin. Pozdrawiam Ula |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• UrszulaB.
|
|
•Wygenerowano w• 0.33 •sekundy•