Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450390
Artykułów : 212
Odsłon : 2450390
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej
Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1936
|
Poszukuję informację na temat tego rodu, z okresu kiedy żył on na ziemi dobrzyńskiej. Jego protoplastą był na tym terenie Wojciech Bronisz, cześnik żytomirski. Ożenił się on przed 1765 r. z Magdaleną Mazowiecką (zm. przed 1778 r.), z którą miał dwóch synów Józefa, późniejszego notariusza lipnowskiego (zm. w 1843 r. w Lipnie) i Ignacego kapitana WP Księstwa Warszawskiego (zm. w 1812 r.). Wojciech Bronisz po śmierci swojej pierwszej żony ożenił się z 14 lutego 1778 r. w par. Kikół z Agnieszką Rościszewską, z którą mieszkał w par. Mazowsze w l. 1778-1790 i miał z nią kilkoro dzieci, których już nie chcę tu wymieniać. Następnie mieszkał w swojej wsi Charszewo w par. Rogowo wraz ze swoim synem Józefem, w parafii tej bywał też jego drugi syn Ignacy (z Magdaleny Mazowieckiej), który wziął ślub z Marią Sumińską (zm. w 1824 r. w Warszawie ASC Cyrkuł VI) w Lipnie w 1801 r. a w 1803 r. urodził się syn Ksawery (Sosnowo par. Rogowo). Do Wojciecha Bronisza należało tez pobliskie Charszewu Dylewo. Synowie Wojciecha Bronisza Józef i Ignacy urodzili się prawdopodobnie w Działyniu w 1765 i 1766 r. Niestety metryki z par. Działyń z tego okresu nie zachowały się. Józef Bronisz miał za żonę Barbarę (zm. w 1827 r. w Lipnie), córkę Pawła i Apolonii Jasińskich, ślub w parafii Stara Biała w 1795 r., mieszkał z żoną w Charzewie i Lipnie. Następnie ożenił się z Marianną Kuskowską (Koskowską) urodzoną w Rykaczewie koło Ciechanowa (zm. w 1852 r. w Lipnie) -
szukam aktu tego ślubu! Mam dokumenty z ksiąg grodzkich bobrownickich związane z różnymi sprawami finansowymi prowadzonymi przez Wojciecha Bronisza (m.in w 1772 był dzierżawcą Dulska). Wiem więc o tej rodzinie dość dużo (więcej niż tu napisałem) ale może ktoś z Was wpadł na jakieś informacje mi nie znane byłbym ogromnie wdzięczny za każdy dokument np. i taki, w którym Broniszowie byliby świadkami ceremonii. Szukam też informacji, które mogłyby naprowadzić na trop z "jakich" Mazowieckich mogła pochodzić pierwsza żona Wojciecha Bronisza Magdalena. |
Ostatnio zmieniany: 9 lata, 2 mies. temu przez osjan.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1938
|
Witaj,
co prawda, o ziemi dobrzyńskiej nie będzie, ale tuż, tuż blisko, czyli o dawnym powiecie mławskim w I Rzeczypospolitej. A.Pawiński w "Źródłach dziejowych. Polska XVI wieku" podał nazwiska szlachty zamieszkałej w powiatach mławskim, szreńskim i niedzborskim ziemi zawkrzeńskiej oraz w ciechanowskim i przasnyskim ziemi ciechanowskiej. Wśród szlachty XVI-wiecznej powiatu mławskiego, w parafii Żmijewo, we wsi Olszewo- Baricze vel.Chlebowo mieszkał Michał Bronisz, który posiadał jedną włókę ziemi. Powyższe dane odnalazłem w książce Józefa Ostaszewskiego; Z dziejów mławskiego Mazowsza. Szkic historyczny, wyd.Mława 1934. Może się przyda? pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 9 lata, 2 mies. temu przez Darek1965.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1940
|
Darek1965 napisał:
Witaj, co prawda, o ziemi dobrzyńskiej nie będzie, ale tuż, tuż blisko, czyli o dawnym powiecie mławskim w I Rzeczypospolitej. A.Pawiński w "Źródłach dziejowych. Polska XVI wieku" podał nazwiska szlachty zamieszkałej w powiatach mławskim, szreńskim i niedzborskim ziemi zawkrzeńskiej oraz w ciechanowskim i przasnyskim ziemi ciechanowskiej. Wśród szlachty XVI-wiecznej powiatu mławskiego, w parafii Żmijewo, we wsi Olszewo- Baricze vel.Chlebowo mieszkał Michał Bronisz, który posiadał jedną włókę ziemi. Powyższe dane odnalazłem w książce Józefa Ostaszewskiego; Z dziejów mławskiego Mazowsza. Szkic historyczny, wyd.Mława 1934. Może się przyda? pozdrawiam Darek Darku głównie chodzi o tych z ziemi dobrzyńskiej. Proszę sprawdź skrzynkę mailową, wysłałem Ci wiadomość. Pozdrowienia, Wojtek |
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1941
|
Wprawdzie pierwszy post nt. szkół podwydziałowych umieściłam w innym watku, ale ten przyda sie bardziej tutaj: raporty szkoły podwydziałowej płockiej pbc.up.krakow.pl/dlibra/doccontent?id=1308
a wnich po prostu sami znajomi: i obaj Broniszowie Józef i Ignacy i znani nam już ze szkół warszawskiej i toruńskiej Tłuchowscy Antoni (zapewne późniejszy jeometra) i Franciszek (zapewne późniejszy leśniczy z Nowogrodu) Brochoccy (dwóch Antonich w podobnym wieku - stąd jak sadzę pomyłka w herbarzu Bonieckiego co do małżeństwa Antoniego Brochockiego z Rozalią Kozicką), Rościszewscy, Machczyńscy, Sumiński i w końcu Mazowieccy - jak sądzę pożyteczni dla Pana. Życzę pasjonującej lektury, nie wspominając o programie nauczania! Anna Tłuchowska |
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1942
|
aniata napisał:
Wprawdzie pierwszy post nt. szkół podwydziałowych umieściłam w innym watku, ale ten przyda sie bardziej tutaj: raporty szkoły podwydziałowej płockiej pbc.up.krakow.pl/dlibra/doccontent?id=1308 a wnich po prostu sami znajomi: i obaj Broniszowie Józef i Ignacy i znani nam już ze szkół warszawskiej i toruńskiej Tłuchowscy Antoni (zapewne późniejszy jeometra) i Franciszek (zapewne późniejszy leśniczy z Nowogrodu) Brochoccy (dwóch Antonich w podobnym wieku - stąd jak sadzę pomyłka w herbarzu Bonieckiego co do małżeństwa Antoniego Brochockiego z Rozalią Kozicką), Rościszewscy, Machczyńscy, Sumiński i w końcu Mazowieccy - jak sądzę pożyteczni dla Pana. Życzę pasjonującej lektury, nie wspominając o programie nauczania! Anna Tłuchowska Pani Aniu dziękuję pięknie! Wśród Mazowieckich uczących się w szkole płockiej jest Sabin tego nazwiska a jakże, późniejszy kapitan 4 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego, który zmarł w 1810 r. w Toledo. |
Ostatnio zmieniany: 9 lata, 2 mies. temu przez osjan.
Za tę wiadomość podziękował(a): aniata
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej 9 lata, 2 mies. temu #1944
|
Przestudiowałam dokładnie Pana list i odkryłam, ze według Łempickiego Wojciech Bronisz ożenił się z rodzoną siostrą mojej w prostej linii 5xprababki Magdaleny z Rościszewskich Goślickiej, żony Antoniego Goślickiego. Mała rzecz, a cieszy
![]() |
Ostatnio zmieniany: 9 lata, 2 mies. temu przez aniata. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): osjan
|
Wygenerowano w 0.23 sekundy