Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Parafie Powiatu Brodnickiego
Parafie Powiatu Brodnickiego •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1952
|
Witam
Szukam spisu parafii powiatu Brodnickiego z około 1830 roku. Pozdrawiam Zbigniew |
|
|
Odp: Parafie Powiatu Brodnickiego •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1956
|
zagacki •napisał•:
Witam Szukam spisu parafii powiatu Brodnickiego z około 1830 roku. Pozdrawiam Zbigniew Witam, fajnie, że podjąłeś akurat ten temat, jest szansa na stworzenie wspólnymi siłami wiarygodnego zestawienia - wykazu z danymi dotyczącymi I połowy XIX wieku. Na dobry początek dorzucam od siebie dane z 1928 r. dotyczące dekanatu brodnickiego w ówczesnej diecezji chełmińskiej. Uważam, że zaprezentowany wykaz może być naszą wyjściową podstawą. Pozostałe dane kryją się w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu i można do nich zajrzeć - Wykaz ksiąg metrykalnych www.archiwum.diecezja.torun.pl/18/pliki-do-pobrania Teraz już wystarczy porównać i uzupełnić dane. Brakuje jeszcze mapki powiatu brodnickiego, ale i to można gdzieś odnaleźć w sieci. Oczywiście, docelowy wykaz parafii rzymskokatolickich powiatu brodnickiego w I połowie XIX w. będzie o wiele szerszy, nie było np. wąbrzeskiego itd. Zachęcam do współtworzenia portalowych danych:) W załączeniu przesyłam mapkę, która może pomóc w sprawnym poruszaniu się po ziemi pogranicza:) I.BOBROWO 1. Bobrowo 2. Czekanowo (Schaken) 3. Grzybno (Griewenhof) 4. Szl. Kruszyny 5. Najmowo (Neyman) 6. Szl. Sosno 7. Sumowo (Gr. Summe) 8. Sumówko (KI. Summe) 9. Wądzyn (Wanzino) 10. Wichulec (Eichholz) 11. Zgniłobłoty (Faulenbruch, 1897r. Konigsmoor) II.BRODNICA 1.Brodnica Podgórz Wilamowo (Tarnówko) Przydatki Tama Brodnicka 2. Michałowo Bobrowisko 3. Karbowo. majątek i wieś Niskiebrodno 4. Bartniki 5. Kruszynki III.CIELĘTA I. Cielęta, wieś i domena 2. Igliczyzna 3. Koziary 4. Nowydwór (Neuhof) 5. Świerczyny IV.GÓRALE 1. Górale 2. Buk Góralski 3. Góraliki 4. Smolniki Góralskie V.JASTRZĘBIE 1. Jastrzębie 2. Bachorz 3. Dzierzno (Drzesche, Jeschin, Dressen) 4. Gortatowo 5. Gołkówko 6. Komorowo 7. Skrobacja 8. Sobiesierzno VI.KRUSZYNY 1. Kruszyny 2. Brudzawy 3. Frydrychowo (Fridrichshuld) 4. Rumunek kruszyński (Raumung Kruschin) 5. Brudzawki VII.LEMBARG 1. Lembarg 2. Bukówiec 3. Godziszka 4. Konojady 5. Mileszewy 6. Tomki VIII.MSZANO 1. Mszano - Mszano leśniczówka 2. Chojno 3. Choińskie Budy (Schondorf) 4. Drużyny z Lipówcem 5. Kurkocizna (Maizak) 6. Niewierz (Newyr 1222r., Neuhcim 1904r.) z Sowiempólkiem 7. Pasieki (Choińska pasieka, Roonsdorf) 8. Szabda -Szabda leśniczówka IX.NIEŻYWIĘĆ 1. Nieżywięć 2. Buczek 3. Dąbrówka 4. Grabówiec (Buchenhagen 1865r.) 5. Kawki 6. Tylice 7. Zarośle Do filii należały: 1. Osieczek (Seeheim) 2. Piwnice X.POKRZYDOWO 1. Pokrzydowo 2. Bachotek 3. Czystebłoto (Reinbruch) 4. Jajkowo (Hoheneck) 5. Karaś i Rytekoła 6. Kąciki 7. Kuligi 8. Mścin (Friedriehsberg) 9. Świecie 10. Szafarnia (Frosthausen) 11. Szramowo (Niedeck) XI.SZCZUKA 1. Szczuka 2. Koziróg 3. Szymkowo (1407r. Schenkendorf) Do fili należały: 1. Gorczenica (Gorczen) 2. Gorczeniczka 3. Kominy 4. Moczadła 5. Opalenica (1891r. Wilhelmsdank) 6. Wapna XII.ŻMIJEWO 1. Żmijewo z Żmijewkiem (1890r. Hohenlinden) 2. Anielewo 3. Birkenek 4. Lis, młyn 5. Toluszek 6. Zarośle 7. Zbiczno źródło: kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=1372&a...id=&lp=2&QI= pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Parafie Powiatu Brodnickiego •9 •lata•, 5 •mies.• temu• #2247
|
Witam ,
Mam prośbę do Zbigniewa o kontakt ze mną. Zostawiłem również wiadomość na myheritage. Odkryłem właśnie iż mamy wspólnych przodków. Chodzi o Szymona Lewandowskiego i Franciszkę Mackiewicz. Matka Franiszki, Franciszka z domu Matuszewicz to była siostrą mojego prapradziadka Rocha Matuszewicza. Proszę o kontakt. •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• Serdecznie pozdrawiam, Wojtek PS> Przepraszam że piszę w innym temacie ale nie znalazłem opcji na wysłanie wiadomości prywatnej. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata•, 5 •mies.• temu• •przez• Wojtek Matuszewicz.
|
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•