Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450435
Artykułów : 212
Odsłon : 2450435
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Machczyński/Machciński
Machczyński/Machciński 9 lata temu #2023
|
Poszukuje swoich przodkow.Moze ktos sie spotkal z nazwiskiem Machczyński/Machciński.Pochodzili z tego co do tej pory ustaliłam z Uniejewa /kiedys chyba parafia Rokicie pow.dobrzynski obecnie gm.Brudzen/ oraz z Dobrzynia nad Wisla i z Maszewa.
Jozef Machczynski / syn Antoniego M. i Emilii z domu Grefkowicz/w 1911 r.w Uniejewie poslubil Janine Garbatowska/corke Adama G. i Matyldy z domu Chylinska. |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez Jolanta. Powód: dodanie szczegolow
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2024
|
Witam nową userkę naszego forum. Proszę się rozgościć i dzielić osiągnięciami genealogicznymu oraz postępami w poszukiwaniach.
Jeżeli chodzi o nazwisko Machczyński-Machciński sugeruję nawiązanie kontaktu z Pawłem Wasiakiem, który w poszukiwaniu swoich przodków Machcińskich-Machcińskich przemierzył większość parafii ziemi dobrzyńskiej aż w końcu dotarł do Wielkopolski, ale ostanio nie widuję go na naszym forum;) www.szpejankowski.eu/index.php/forum/13-...ony-internetowe.html Od siebie, tak na dobry początek, dodam co nieco szczegółów do dalszych poszukiwań. Na podstawie przedstawionych przez Ciebie informacji dodaję, że Józef Machczyński s.Antoniego i Emilii z Grefkowiczów, urodził się 26 stycznia 1883 r. w Dobrzyniu nad Wisłą. Chrzest odbył się dnia następnego. Z aktu urodzenia Józefa wynika, że jego ojciec Antoni miał wówczas około 26 lat (akt nr 12/1883). Sugerował bym uwzględnić te dane i poszukiwania skierować na ustalenie miejsca urodzenia Antoniego Machczyńskiego, około 1857 roku. Na koniec, Józef Machczyński zmarł w 22 stycznia 1953 r. w Płocku (akt nr 26/53). Czy powyższe dane były już znane? pozdrawiam Darek |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2025
|
Darek1965 napisał:
Witam nową userkę naszego forum. Proszę się rozgościć i dzielić osiągnięciami genealogicznymu oraz postępami w poszukiwaniach. Jeżeli chodzi o nazwisko Machczyński-Machciński sugeruję nawiązanie kontaktu z Pawłem Wasiakiem, który w poszukiwaniu swoich przodków Machcińskich-Machcińskich przemierzył większość parafii ziemi dobrzyńskiej aż w końcu dotarł do Wielkopolski, ale ostanio nie widuję go na naszym forum;) www.szpejankowski.eu/index.php/forum/13-...ony-internetowe.html Od siebie, tak na dobry początek, dodam co nieco szczegółów do dalszych poszukiwań. Na podstawie przedstawionych przez Ciebie informacji dodaję, że Józef Machczyński s.Antoniego i Emilii z Grefkowiczów, urodził się 26 stycznia 1883 r. w Dobrzyniu nad Wisłą. Chrzest odbył się dnia następnego. Z aktu urodzenia Józefa wynika, że jego ojciec Antoni miał wówczas około 26 lat (akt nr 12/1883). Sugerował bym uwzględnić te dane i poszukiwania skierować na ustalenie miejsca urodzenia Antoniego Machczyńskiego, około 1857 roku. Na koniec, Józef Machczyński zmarł w 22 stycznia 1953 r. w Płocku (akt nr 26/53). Czy powyższe dane były już znane? pozdrawiam Darek Witam , dziekuje serdecznie za datę urodzenia dziadka /nie znałam jej dokładnie/. Data jego smierci sie zgadza.Jeśli chodzi o jego ojca Antoniego to wiem tylko to ,że dnia 14.02.1882'r.w Dobrzyniu n.Wisła poślubił Emilie Grefkowicz. Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość. |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2026
|
Witam , dziekuje serdecznie za datę urodzenia dziadka /nie znałam jej dokładnie/. Data jego smierci sie zgadza.Jeśli chodzi o jego ojca Antoniego to wiem tylko to ,że dnia 14.02.1882'r.w Dobrzyniu n.Wisła poślubił Emilie Grefkowicz.
Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość. Jolanta ----------------------------------------------------------------- Raz jeszcze dzisiaj, temat do przemyśleń do poduszki:) Faktycznie 14 lutego 1882 w Dobrzyniu nad Wisłą na ślubnym kobiercu stanęli: - Antoni Machciński, lat 25 urodzony w Dobrzyniu n/Wisłą, s.Konrada? i Marcjanny Karaskiewicz - Emilia Grefkowicz, lat 21, urodzona w Dobrzyniu n/Wisłą, c.Feliksa i Romualdy Łopińskiej. Proszę innych userów o sprawdzenie mojejgo tłumaczenia, akt jest dostępny www.genealogiawarchiwach.pl/#query.query...lse&searcher=big fotka nr 38/1 Potwierdza się rok urodzenia, o którym pisaliśmy wcześniej, czyli 1857 i już znamy miejscowość - Dobrzyń nad Wisłą. Czy czasamy dotychczasowy problem poszukiwawczy nie sprowadza się do tego, że akurat rocznika 1857 nie wstawili na www.genealogiawarchiwach.pl i nie ma możliwości on-line? Nie wiem czy rocznik 1857 jest zachowany oraz nie sprawdzałem roczników sąsiednich (plus, minus 3 lata), może warto spróbować? pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 9 lata temu przez Darek1965.
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2028
|
Darek1965 napisał:
Witam , dziekuje serdecznie za datę urodzenia dziadka /nie znałam jej dokładnie/. Data jego smierci sie zgadza.Jeśli chodzi o jego ojca Antoniego to wiem tylko to ,że dnia 14.02.1882'r.w Dobrzyniu n.Wisła poślubił Emilie Grefkowicz. Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość. Jolanta ----------------------------------------------------------------- Raz jeszcze dzisiaj, temat do przemyśleń do poduszki:) Faktycznie 14 lutego 1882 w Dobrzyniu nad Wisłą na ślubnym kobiercu stanęli: - Antoni Machciński, lat 25 urodzony w Dobrzyniu n/Wisłą, s.Konrada? i Marcjanny Karaskiewicz - Emilia Grefkowicz, lat 21, urodzona w Dobrzyniu n/Wisłą, c.Feliksa i Romualdy Łopińskiej. Proszę innych userów o sprawdzenie mojejgo tłumaczenia, akt jest dostępny www.genealogiawarchiwach.pl/#query.query...lse&searcher=big fotka nr 38/1 Potwierdza się rok urodzenia, o którym pisaliśmy wcześniej, czyli 1857 i już znamy miejscowość - Dobrzyń nad Wisłą. Czy czasamy dotychczasowy problem poszukiwawczy nie sprowadza się do tego, że akurat rocznika 1857 nie wstawili na www.genealogiawarchiwach.pl i nie ma możliwości on-line? Nie wiem czy rocznik 1857 jest zachowany oraz nie sprawdzałem roczników sąsiednich (plus, minus 3 lata), może warto spróbować? pozdrawiam Darek Super , jesteście wspaniali , może tak jeszcze uda się odszukać coś o moim pra pra dziadku.Machczynski vel Machczynski Kandyd /syn Jana M. i Karoliny Wierzbickiej/ w dniu 16.05.1849 r.poślubił Marianna Karaskiewicz. Mam jeszcze prośbę,dziadek Józef Machczynski miał druga żonę Janine Szymczak zMaszewa,która poślubił około 1920-1921 r.,nie mogę znaleźć aktu małżeństwa.Prawdopodobnie ślub odbył się w parafii żony chyba jest to parafia Briwilno?. Z góry pięknie dziękuję za okazaną pomoc. |
|
Odp: Machczyński/Machciński 9 lata temu #2029
|
Jolanta napisał:
Darek1965 napisał: Witam , dziekuje serdecznie za datę urodzenia dziadka /nie znałam jej dokładnie/. Data jego smierci sie zgadza.Jeśli chodzi o jego ojca Antoniego to wiem tylko to ,że dnia 14.02.1882'r.w Dobrzyniu n.Wisła poślubił Emilie Grefkowicz. Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość. Jolanta ----------------------------------------------------------------- Raz jeszcze dzisiaj, temat do przemyśleń do poduszki:) Faktycznie 14 lutego 1882 w Dobrzyniu nad Wisłą na ślubnym kobiercu stanęli: - Antoni Machciński, lat 25 urodzony w Dobrzyniu n/Wisłą, s.Konrada? i Marcjanny Karaskiewicz - Emilia Grefkowicz, lat 21, urodzona w Dobrzyniu n/Wisłą, c.Feliksa i Romualdy Łopińskiej. Proszę innych userów o sprawdzenie mojejgo tłumaczenia, akt jest dostępny www.genealogiawarchiwach.pl/#query.query...lse&searcher=big fotka nr 38/1 Potwierdza się rok urodzenia, o którym pisaliśmy wcześniej, czyli 1857 i już znamy miejscowość - Dobrzyń nad Wisłą. Czy czasamy dotychczasowy problem poszukiwawczy nie sprowadza się do tego, że akurat rocznika 1857 nie wstawili na www.genealogiawarchiwach.pl i nie ma możliwości on-line? Nie wiem czy rocznik 1857 jest zachowany oraz nie sprawdzałem roczników sąsiednich (plus, minus 3 lata), może warto spróbować? pozdrawiam Darek Super , jesteście wspaniali , może tak jeszcze uda się odszukać coś o moim pra pra dziadku.Machczynski vel Machczynski Kandyd /syn Jana M. i Karoliny Wierzbickiej/ w dniu 16.05.1849 r.poślubił Marianna Karaskiewicz. Mam jeszcze prośbę,dziadek Józef Machczynski miał druga żonę Janine Szymczak zMaszewa,która poślubił około 1920-1921 r.,nie mogę znaleźć aktu małżeństwa.Prawdopodobnie ślub odbył się w parafii żony chyba jest to parafia Briwilno?. Z góry pięknie dziękuję za okazaną pomoc. Przepraszam,mam jeszcze prośbę,gdzie mogę znaleźć akt urodzenia i śmierci Józefa Machczynskiego oraz akt urodzenia Antoniego Machczynskiego. |
|
Wygenerowano w 0.21 sekundy