Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Carski Dar odpowiedź dla Kazimierza T.
Carski Dar odpowiedź dla Kazimierza T. •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2087
|
Witam,
kilka dni temy na pocztę portalu napisał Kazimierz T., który zadał pytanie: Dlaczego przysiółek wsi Macikowo, w obecnej gminie Golub-Dobrzyń, nazywa się Carski Dar? Najprawdopodobniej autor pytania popełnił błąd w pisowni własnego adresu mail i wysyłka odpowiedzi staje się niemożliwa. Korzystając z naszego forum, właśnie tą drogą postaram się udzielić odpowiedzi, a może i inni userzy dodadzą coś od siebie? --------------------------------------------------------------------------------- Szanowny Panie, przede wszystim dziękuję za dobre słowo. W gwoli ścisłości, prawdą jest fakt, iż większość materiałów publikowanych na rodzinnym portalu jest mojego autorstwa. Poszukiwania materiałów źródłowych oraz samo prowadzenie portalu prowadzimy na dwie pary rąk, razem z bratem Irkiem. Zawsze łatwiej, a i w pierwszej fazie poszukiwań i opisywania wydarzeń z przeszłości, ma kto spojrzeć krytycznym okiem na poczynione ustalenia. Pana pytanie dotyczące wsi Carski Dar w obecnej gminie Golub-Dobrzyń należy do tych, które zaliczam do pytań z historii naszego regionu o najwyższej skali trudności:) Powiema tak, akurat tego zagadnienia szczególowo nie badałem, jednakże obracam się w pokrewnej tematyce, więc mogę zabrać głos i przedmiotowej kwestii. Mógłybm odpowiedzieć Panu cytatem słów Ryszarda Kowalskiego, który w książce Gmina Golub-Dobrzyń, historia, krajobraz, zabytki, wyd.G-D 2002 jako jeden z pierwszych regionalistów zajął się na poważnie opisem historii poszczególnych miejscowości naszej gminy. Jednakże R.Kowalskiemu nie udało się wyjaśnić przemiotowego zagadnienia. Cyt. tekstu R.Kowalskiego opisującego wieś Carski Dar: [...] W dokumentach wzmiankowanych jest jako Cesarski Dar, Carski Dar. Wg. żywej jeszcze tradycji nazwa wsi wzięła się od "daru" ziemskiego cara rosyjskiego jakiemuś oficerowi rosyjskiemu za udział w zwalczaniu buntowników polskich z 1864 r. Istnieje też inna wersja pochodzenia nazwy wsi Carski Dar. Gruntami działek mieli być nagrodzeni po zakończeniu służby wojskowej żołnierze armii rosyjskiej. Obie te wersje jednak musimy traktować ostrożnie, jako hipotezy, gdyż nie można ich skonfrontować z żadnymi innymi źródłami pochodzącymi z tamtego okresu [...] Resumując, dwie hipotezy bez konkretnych dat, jedynie podany przypuszczalny okres powstania wsi, po roku 1864. Wg. mojej wiedzy w latach 1876-1877 na terenach leśnych dóbr rządowych Ciechocin, tzw.Ekonomia Ciechocin, wydzielono działki dla nowych osadników i w ten sposób powstała wieś Babiak. W tej samej wsi wyznaczono również działki gruntu, które przekazano nowym osadnikom w zasługi dla Caratu. Celem wyodrębnienia akurat tej części wsi Babiak (prestiż dla jego mieszkańców oraz reklama zaborcy) zaczęto używać nazwy Babiak - Państwowy Dar. Ta nazwa funkcjonowała zaledwie przez dwa lata 1877-78. Już 1878 r. po raz pierwszy pojawiła się nazwa tej części wsi Babiak - Babiak Carski Dar i funkcjonowała obok jednoczłonowej nazwy pozostałej części wsi - Babiak. Od około 1890 r. widzimy w źródłach nazwę Carski Dar bez słowa Babiak, a latach około 1914 - 1915 używano również nazwy Cesarski Dar (ta zmiana związana była zapewne z okupacją niemiecką - Cesarz ...) Czy nowi osadnicy umieszczeni we wsi Babiak to byli żołnierze? Wątpię, gdyż nie odnalazłem potwierdzenia tego faktu w źródłach metrykalnych. A może to cywile, którzy za zasługi dla Caratu zostali osiedleni w części wsi Babiak. Temat jest do uchwycenia, znam nazwiska rodzin ze wsi Babiak Państwowy Dar - Babiak Carski Dar i można ten temat pociągnąć dalej ... Badania genealogiczne osadników z części wsi Babiak nazwanej Państwowy Dar - Carski Dar - Cesarski Dar mogą doprowadzić do pełnej wiedzy nt. obecnej wsi Carski Dar. Resumując, Carski Dar to dawna część wsi Babiak, która w celu wyróżnienia jej mieszkańców oraz "reklamy" aparatu zaborczego otrzymała dodatkowy przymiotnik, który pod koniec XIX w. stał się samodzielną i obowiązującą do naszych czasów nazwą tejże miejscowości. Ciekaw jestem przyczyn Pana zainteresowania w/wym. tematem. Proszę o uchylenie rąbka tajemnicy:) A może to Pan posiada wiedzę w zakresie etymologii nazwy miejscowości Carski Dar i chciałby się nią podzielić? Gdybym mógł jeszcze w czymś pomóc, proszę się nie krępować i pisać. pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski --------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
Odp: Carski Dar odpowiedź dla Kazimierza T. •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2088
|
Dzień dobry,
Dziękuję, że ten temat został wywołany Mój prapradziadek Jan Cieszyński, pochodzący z Wielkiego Pułkowa, par. Łobdowo ożenił się w 1884 r. z Wiktorią Głowińską z Macikowa. Ich pierwsze dziecko urodziło się w 1885 r. jeszcze w Babiaku, kolejne (od 1890 r.) już w Carskim Darze. Pozdrawiam, Marek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
|
•Wygenerowano w• 0.19 •sekundy•