Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450405
Artykułów : 212
Odsłon : 2450405
Witamy,
Gościu
|
|
TEMAT: Zbójno
Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2300
|
Nie mam zielonego pojęcia do jakiej parafii należało Zbójno w XVIII wieku.Czy ktoś może mnie oświecić ?
|
|
Odp: Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2301
|
Witam,
w czwartym ćwierćwieczu XVIII wieku do parafii Ruże, nie wiem jak dokładnie wyglądała sytuacja we wcześniejszych latach, czy również do Ruża czy też do parafii Chojno, o której nic więcej nie wiadomo poza tym, że istniała do XVIII w. Pytanie jest na rzeczy:), gdyż Zbójno nie występuje w wykazie miejscowości przynależnych do dobrzyńskich parafii, sporządzonym w 1772 r.!? www.szpejankowski.eu/index.php/parafie-i-dekanaty/200.html O parafii w Rużu jest zajawka i na naszym portalu www.szpejankowski.eu/index.php/parafie-i-dekanaty/200.html Proszę również pamiętać, że w Zbójnie istniała prywatna kaplica Sumińskich. Zasłużeni w dziejach ziemi dobrzyńskiej, w tym i parafianie z Ruża, byli chowani u Karmelitów w Oborach. Czego Pani konkretnie poszukuje w dziejach Zbójna, może będę w stanie pomóc? pozdrawiam Darek |
|
Odp: Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2304
|
Przepraszam Panie Darku ,że nie pisałam ,ale ja ostatnio wojuję z hasłami na Waszym portalu. Nie zapisałam i nie mogłam się zalogować. Z tym Zbójnem to jest tak. Kobieta o nazwisku Hamuss imieniu Marianna Anna (imiona mogą być również odwrotnie)wyznania ewangelickiego urodziła się w Zbójnie w dniu 5 grudnia 1796 roku i nie mogę zlokalizować parafii ewangelicko-augsburskiej w tamtym rejonie.Ktoś bardzo mnie prosił o odnalezienie, ale niestety nie wiem i chyba się poddam.
|
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez barbara 1947. Powód: bład literowy w słowie
|
Odp: Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2306
|
Witam,
nie wiem czy to dobry trop, ale warto spróbować? Może to parafia Michałki-Rypin albo Iłowo? Później była to parafia ewang.-augsb. w Płocku. Natknęłam się na info: Notatki_Płockie_r2001_t46 opracowanie Krzysztofa Kłodawskiego w, którym jest wykaz przynalezności do tej parafii. W latach 1809-1863 Zbójno do niej należało. Jednak nie wiadomo, czy będzie dostęp do ksiąg z 1796r. pozdrawiam Anna |
Za tę wiadomość podziękował(a): barbara 1947
|
Odp: Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2307
|
Bardzo dziękuję.Pójdę w tamtym kierunku.
Barbara |
|
Odp: Zbójno 8 lata, 1 miesiąc temu #2309
|
Przychylam się do wcześniejszej wypowiedzi Anny, w połowie XIX w. na pewno (osobiście przerabiałem i ten temat genealogiczny) ewangelicy ze Zbójna należeli do parafii w Michałkach, której księgi od 1808 r.są dostępne
metryki.genealodzy.pl/ar20-zs0393d Jednakże dzisiejszym postem chciałbym podzielić inną nowiną genealogiczną. W przerabianym przypadku (ewangelik ze Zbójna z połowy XIX w.) doszedłem do dwóch aktów dotyczących tego samego zdarzenia, dokumentów z dwóch zaborów!? Ewangelik zamieszkały w Zbójnie ochrzcił dziecko w parafii ewangelickiej w Golubiu (w Prusach), a zarejestrował dziecko w macierzystej parafii w Michałkach. Jakież było zdziwienie osoby, której pomogałem w powyższej kwestii, gdy podesłałem metrykę z Michałek - obszerną - opisową wg. reguł obowiązujących w kongresówce. Dotychczas osoba ta posiadała metrykę (kilka skrótowych zdań wg. szablonu) z golubskiej parafii uzyskaną w berlińskim archiwum przechowującym księgi ewangelickie. W omawianej rodzinie podobny przypadek zdarzył się dwukrotnie. Nie ustaliliśmy, co było przyczyną przeprowadzenia chrztów właśnie w Golubiu? pozdrawiam Darek |
|
|
Wygenerowano w 0.19 sekundy