Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Pieński/Piński
Pieński/Piński •8 •lata•, 9 •mies.• temu• #2382
|
Dzień dobry. Z posiadanych przeze mnie materiałów wynika że mój przodek żył w gminie Mazowsze. Tu też później żyły jego dzieci i wnuki. Niestety mam problem z ustaleniem dokładnego miejsca jego urodzenia i imion rodziców. Wszedzie widnieje opis rodziców nieznany urodzony w Podgórzu w kraju Pruskim:)...a znalazłem ich co najmniej 4:). Moj przodek mieszkał tu conajmniej od 1844...a w 1841 był jeszcze podgórzu bo tam się urodziło jego dziecko...nastepne...rodzą się już tutaj. W akcie chrztu syna moj przodek wymieniony jest jako Andrzej Pieński włodarz Kijaszkowa. Czy posiadają państwo jakieś dokumenty majątku Kijaszkowo??? Może tam znalazł bym jakieś informacje o przodku???
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Pieński/Piński •8 •lata•, 9 •mies.• temu• #2383
|
Witam,
po zapoznaniu się z przedstawioną zagwostką genealogiczną:) mam kilka skojarzeń. Czy Marianna z Sawickich była pierwszą żoną Andrzeja Pieńskiego? Różnica wieku małżonków może, ale wcale nie musi nasuwać tego typu skojarzenia? W parafii Mazowsze w omawianym okresie czasu występowało nazwisko Sawicki(a), więc może Marianna była rodem z Kijaszkowa lub pobliskich wsi? Co do posiadania dokumentów z majątku ziemskiego Kijaszkowo nie mam interesujących Pana dokumentów. Jednakże zastanawiam się, bazując na znanej mi treści podobnych dokumentów z okolicznych dóbr, które kiedyś przeglądałem, co mogło by ruszyć sprawę z miejsca, tj. ustalenie imion rodziców karbowego majątku ziemskiego Kijaszkowo w latach czterdziestych XIX w. - Andrzeja Pieńskiego. Zawirowania majątkowo-właścicielskie akurat tego majątku od lat trzydziestych XIX w. poprzez czterdziste itd. dobrze rokują na występowanie dokumentów opisowych, np. spisów mieszkańców, opisów zabudowań, wysokości wynagrodzeń służby folwarcznej itp. Jak dotychczas, w podobnych dokumentach nie zetknąłem się z sytuacją, że w opisach służby folwarcznej używano imion rodziców, chyba że dany jegomość nie posiadał - nie używał nazwiska, ale to lata o wiele wcześniejsze. Tak czy siak, polecam zapoznanie się z dokumentami majątku ziemskiego Kijaszkowo, w par. Mazowsze. Jest szansa na odnalezienie dodatkowych info. nt. przodka, gdzie i jak mieszkał, ile rocznie zarabiał itp. AP Toruń, Oddział we Włocławku, zespół archiwalny Nr 71/564/0 Księgi i akta hipoteczne sądów w Lipnie, jednostka archiwalana nr 348 - Księga hipoteczna. Dobra ziemskie Kijaszkowo-Kijaszkówiec za lata 1822-1913. Poszukiwane informacje mogą znajdować się w cz. 1 liczącej zaledwie 152 strony. Czy akt małżeństwa Andrzeja i Marianny został już zlokalizowany? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Pieński/Piński •8 •lata•, 9 •mies.• temu• #2384
|
Tak to była chyba jego pierwsza zona..dotarłem do archiwum z Podgórz udało mi sie znaleśc akty chrztu ich dzieci ..czyli musiał znim tam mieszkac i tu przywedrowac...i okazuje sie że figuruje jako nie Sawicka...ale Zawidzka...i to bardzo wyrażnie..
Niestey6 choc zbiur jest Bardzoo liczny i ciekawy mowie o ksiegach podgórza..z uwagi na styl pisma ciezko mi tam znalesc coś wiecej...nie znalazłem ani aktu ślubu...ani aktu urodzenia mojego przodka...
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Pieński/Piński •8 •lata•, 9 •mies.• temu• #2388
|
Niestety Akt ślubu nieidnaleziony...musze przyznac...że mam straszne problemy z łaciną...mam gdzie szukac:)...udało mi sie odnaleść wpisy dotyczaće ich dwójki pierwszych dzieci...ale niemoge odnaleść aktu chrztu andreasa...ani jego żony...ani ich ślubu:( choc zawieziłem obszar poszukiwań ...Andreas Pieński 1806-1808 Marianna Sawicka/Zawidzka 1816-1818 pierwsze dziecko 1839
www.familysearch.org/search/catalog/7355...%20History%20Library |
|
•Ostatnio zmieniany•: •8 •lata•, 9 •mies.• temu• •przez• marcin.meller-narejko@wp.pl.
|
Odp: Pieński/Piński •8 •lata•, 9 •mies.• temu• #2390
|
Wrzuć tu akty chrztu tych dzieci. Ale przytnij i wyślij tylko interesujące nas akty,a nie całe strony.Będzie łatwiej...........
Barbara |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.32 •sekundy•