Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450405
Artykułów : 212
Odsłon : 2450405
Witamy,
Gościu
|
|
TEMAT: Szukam informacji.
Szukam informacji. 6 lata temu #2527
|
Witam
Szukam informacji o Łukowskich z miejsc. Łukoszyno Biki par. Bożewo. W moim drzewie znajduje się Benedykt Łukowski,jego ślub odbył się w 1818 r z Marianną z Podgórskich. W akcie ślubu nie ma niestety podanych ich rodziców. Chciałabym dowiedzieć się jak się nazywali rodzice mojego Benedykta i Marianny. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Katarzyna |
|
Odp: Szukam informacji. 6 lata temu #2528
|
Dzień dobry,
faktycznie masz sytuację dość rzadko spotykaną, że sporządzający akt małżeństwa w aktach stanu cywilnego gminy Bożewo pominął dane dotyczące rodziców pana młodego [!]. Jednakże można odnaleźć w tym samym akcie dane, które w przyszłości pomogą w ustaleniu pochodzenia Benedykta. Z aktu nr 5 z 1818 r. szukajwarchiwach.pl/50/377/0/-/10#tabSkany wynika, że świadek pana młodego - Paweł Łukowski był jego stryjecznym bratem [ tak odczytuję kolejny błąd proboszcza parafii Bożewo, pominięcie słowa "bratem' oraz nadpisanie słowa "stryjecznym" ]. Pozostaje jeszcze możliwość dotarcia do księgi zapowiedzi lub aktu zgonu Benedykta prawdopodobnie z 1824 r. Wg. treści tego samego aktu małżeństwa Benedykt miał rzekomo 25 lat i pochodził z tej samej parafii, więc wydawałoby się, że nic trudnego dotrzeć do aktu chrztu z około 1793 roku!? Na tę chwilę, wg. mojej opinii najważniejsza jest informacja pochodząca z treści aktu tego samego małżeństwa, ale zapisanego w księdze parafialnej. Skan nr 219 ( górny prawy narożnik ) www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...i=218&cat=316338 gdzie zapisamo, iż pan młody w 1818 roku miał 35 lat [!] Teraz nie muszę już więc nic dodawać:) i już możesz wznowić samodzielne poszukiwania:) Daj znać czy udało się definitywnie rozwiązać omawianą łamigłówkę genealogiczną. Życzę powodzenia Darek |
|
Odp: Szukam informacji. 6 lata temu #2530
|
Witam
Bardzo dziękuję za pomoc. Ja odczytałam, że Paweł Łukowski to był stryj Benedykta. W akcie zgonu Benedykta widnieją nazwiska Jan i Ludwik Łukowski sąsiedzi zmarłego. Marianna Podgórska wyszła ponownie za mąż za Walentego Frydrychowicza, który jest moim przodkiem. W akcie ślubu Marianny z Walentym jest świadek Szymon Łukowski, brat stryjeczny męża Marianny Benedykta. Jak tu się w tym wszystkim nie pogubić? W akcie ślubu Benedykta jest napisane słowo "urodzony", czy to oznacza szlachcica? Pozdrawiam, Katarzyna. |
|
Odp: Szukam informacji. 6 lata temu #2531
|
Dzień dobry,
proszę nie poddawać się, również nie znam łaciny:), ale dla dociekliwego poszukiwania własnych korzeni sprawa jest do opanowania. Standartowa metryka chrztu zawiera informacje: data, imię dziecka, status społeczny rodziców, imiona i nazwisko rodziców, imiona i nazwiska oraz pochodzenie rodziców chrzestnych. Przy pomocy słownika genealodzy.pl/Latin-index-letter-B.phtml można rozpocząć poszukiwania. Proponuję zakres skanów od numeru 15 do 30, parafii Bożewo www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...?i=16&cat=316338 Na moje oko:) metryka chrztu Benedykta została sporządzona w 1783 roku (skan nr 17). Czy rodzicami Benedykta byli Grzegorz i Ludwika Łukowscy? Fajnie byłoby ażeby inni userzy zweryfikowali moje dociekania. Zapraszam do dyskusji. pozdrawiam Darek |
|
Odp: Szukam informacji. 6 lata temu #2532
|
Witam ponownie
Chciałabym się dowiedzieć więcej informacji o Grzegorzu Łukowskim wymienionym w artykule Złote lata Zbójna opisanego na tym portalu. Ja mam w drzewie Grzegorza Łukowskiego, który był ojcem Benedykta i pochodził właśnie z par. Bożewo. Czy jest możliwość otrzymania jakichkolwiek wiadomości o tej osobie? Pozdrawiam, Katarzyna. |
|
Odp: Szukam informacji. 6 lata temu #2533
|
Kasiate135 napisał:
Witam ponownie Chciałabym się dowiedzieć więcej informacji o Grzegorzu Łukowskim wymienionym w artykule Złote lata Zbójna opisanego na tym portalu. Ja mam w drzewie Grzegorza Łukowskiego, który był ojcem Benedykta i pochodził właśnie z par. Bożewo. Czy jest możliwość otrzymania jakichkolwiek wiadomości o tej osobie? Pozdrawiam, Katarzyna. Dzień dobry, zalecam nawiązanie kontaktu z Panem Krzysztofem Łukowskim, który rozpracował na nuty genealogię Łukowskich z parafii Bożewo (dawniej Bądkowo Kościelne). Na pewno pomoże. Drugi raz prochu nie wymyślę:) genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-33007-start-0.phtml Od siebie dodam info., proszę zajrzeć do metryk parafii Ruże, m.in.: ur. 1845, akt 56 ur. 1847, akt 56, zg. 1845, akt 25, zg. 1847, akt 42 itd. pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 6 lata temu przez Darek1965.
|
|
Wygenerowano w 0.18 sekundy