Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Wierzbiccy (Wirzbiccy)
Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #353
|
Witam serdecznie,
Poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Wierzbickich (Wirzbickich), pochodzącej z okolic Karnkowa (pow. lipnowski). Najstarszym udokumentowanym przodkiem w linii prostej jest Jan Wierzbicki, urodzony ok. 1770 r., żonaty z Maryanną Uniszkiewicz (13.02 1792). Zmarł w Żuchowie (Rzuchowie) 17 kwietnia 1809. Poszukuję wszelkich informacji na temat jego wstępnych oraz rodzeństwa. Szczególnie interesujacymi mogą okazać się dane dotyczace Jakuba Wierzbickiego, syna Jana i Agnieszki Wierzbickich, zm 9.06.1798 r. w obrębie parafii Karnkowo, Franciszki Wierzbickiej, żyjącej 100 lat, zm. 5.02.1798 w Suradówku oraz Jana Wierzbickiego ur. 18.06.1798 i Katarzyny Wierzbickiej ur. 20.11.1803, dzieci Macieja i Maryanny Wierzbickich. W przypadku tych osób mam problem z ustaleniem stopnia pokrewieństwa w odniesieniu do moich przodków z linii głównej, choć niewątpliwie ono istnieje. Poszukuję też informacji dotyczących wymienionej powyżej Maryanny Uniszkiewicz, żony Jana Wierzbickiego. Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualną pomoc A.W. |
|
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #357
|
Witam,
na początek naszej wymiany doświadczeń daję pod Pana rozwagę informacje, które odnalazłem w materiałach parafii Rogowo. Jeżeli Pana przodkowie zamieszkiwali w Karnkowie i okolicach, to Rogowo może mieć związek, na razie hipotetyczny, ale jest to jakiś punkt zaczepienia. W sumariuszu zgonów za lata 1781-1800 występuje zapis; 30 VIII 1796 Marianna Wierzbicka A może oboczność poszukiwanego nazwiska; chrzty za lata 1781-1807; ur.15 X 1798 Jadwiga Wierzbowska c.Bartłomieja i Agaty, ur.21 III 1790 Józef Wirzbowski s.Karola i Katarzyny. Podane wyżej materiały, jak na razie, nie doczekały się indeksacji, ale wszystko przed nami:) Na podstawie już przerobionego materiału (zindeksowanego i opublikowanego) dotyczącego małżeństw za lata 1781-1806 z Rogowa wynika, że nie występowało tam nazwisko; Wierzbicki(a), Wirzbicki(a), Wierzbowski(a) lub Wirzbowski(a). Jaki z tego wniosek? Dla mnie, że rodzice w/wym. osób pochodzili z innej parafii (a może karnkowskiej?) lub zawierali związki małżeńskie przed 1781r. Jednocześnie gratuluję doprowadzenia "drzewka" do XVIII wieku, a może podzieli się Pan z nami swoim doświadczeniem, np. poprzez publikację własnych odkryć genealogicznych w dziale portalu; Rodziny ziemi dobrzyńskiej? Gorąco zapraszam do współpracy. Pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #360
|
Witam serdecznie,
Bardzo dziękuję za informacje. Z niecierpliwością bedę wypatrywał indeksacji aktów z kolejnych parafii Ziemi Dobrzyńskiej i okolic, bo silne gniado Wierzbickich, powiązane z tym z Karnkowa wykryłem w Kiełbasinie, oczywiście dzięki Waszemu portalowi Bardzo chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami (niedużymi) związanymi z poszukiwaniem swoich przodków. Miałem jak do tej pory dużo szczęścia. Może coś napiszę i prześlę Panu na pocztę, a Pan zobaczy czy to może być dla kogoś interesujące ? A tak w ogóle to mam pytanie - co z indeksacją z parafii Skępe ? Czy ktoś tym materiałem się zajmuje, czy jest on dostępny ? Jestem szczególnie zainteresowany jej wynikami z racji geograficznej bliskości Karnkowa. Nawet na zabytkowej tablicy klasztoru w Skępem widnieje informacja, że w XVII w. jednym z braci był niejaki Francicus Wierzbicki zm. w 1659, ale bracia Bernardyni chyba niestety nie mają więcej danych na ten temat, bo od miesiąca mi nie odpisują. Pozdrawiam Adam Wierzbicki |
|
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #361
|
Adam_Wie napisał;
A tak w ogóle to mam pytanie - co z indeksacją z parafii Skępe ? Czy ktoś tym materiałem się zajmuje, czy jest on dostępny ? Jestem szczególnie zainteresowany jej wynikami z racji geograficznej bliskości Karnkowa. Nawet na zabytkowej tablicy klasztoru w Skępem widnieje informacja, że w XVII w. jednym z braci był niejaki Francicus Wierzbicki zm. w 1659, ale bracia Bernardyni chyba niestety nie mają więcej danych na ten temat, bo od miesiąca mi nie odpisują. Witam, i chyba nie odpiszą, ale wolałbym się mylić;) Sprawa jest poważniejsza, gdyż najprawdopodobniej poza tablicą nie zachowały się żadne źródła, które były podstawą jej sporządzenia lub druga wersja, bardziej optymistyczna dla Pana, zachowane źródła nie zostały dotychczas opracowane. W klasztorze zachowały się dwie tablice. Pierwsza "Pamiętnik dobrodziejów, których tu ciała spoczywają, tak w grobach kościelnych jako też na kalwarii przy kościele" i druga tablica zawierająca spis spoczywających w Skępem zakonników. Tablice zostały sporządzone, najprawdopodobniej, przez lub za wiedzą o.Witalisa Dobskiego, który jako jedyny pozostał w Skępem w 1864r. po kasacji zakonu w wyniku reperkusji po powstaniu styczniowym. Akurat przymierzam się, na podstawie tej pierwszej tablicy do sporządzenia indeksu osób pochowanych w nekropolii skępskiej, w której grzebano zmarłych spoza parafii. Moim zdaniem, obydwie tablice są wartościowym źródłem do badań genealogicznych. Pierwsza zawiera dane dotyczące rocznych dat zgonów kilkuset osób w latach 1515-1863. Ponadto zawiera najważniejszą rzecz - informację, że dana osoba z innej parafii, został pochowana w Skępem, o czym nie można dowiedzieć się z innych źródeł! Na tablicy umieszczono nazwiska szlachty dobrzyńskiej, szlachty Mazowsza oraz występują nazwiska również mieszczan, rzemieślników wiejskich i chłopów. Odnośnie indeksacji Skępego, jak wejdziemy w posiadanie materiałów, to na pewno i ta parafia znajdzie się na naszej mapie indeksowanych;) Na dzień dzisiejszy, jest Pan pierwszą osobą, która pyta o tę parafię. W genetece posiadają zindeksowane małżeństwa za lata 1730-1808 oraz zgony 1898-1902 (o ślubie zawartym w Skępem 9.02.1758r. przez Jacka Wierzbickiego z Agnieszką Szczepańską, to już zapewne Pan wie;). Serdecznie pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #368
|
Wątek Skępego bardzo mnie zainteresował.
Z tego miejsca wywodzą się moi przodkowie:Pusz, Świtalski, Ruszkowski, Bobrowicz, Grzywiński, itd. Posiadam kilka aktów dotyczących rodziny Pusz, które zdobyłam z Archiwum Państwowego we Włocławku-drogą elektroniczną (lata 1890-1905). Chętnie zindeksuję każdy materiał dotyczący Skępego. Pozdrawiam. Barbara |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• .
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #372
|
Witam Pani Barbaro,
powyższe słowa radują moją duszę, czyli jest Pani już drugą osobą wykazującą zainteresowanie parafią Skępe. Wobec tego nie pozostaje nam nic innego jak tylko podjąć konkretne działania w celu uzyskania materiału do indeksacji;) Odnośnie tablicy, o której pisałem w poście do Adama Wierzbickiego, zacząłem już opracowywanie indeksu na potrzeby naszego portalu. W sporządzanym indeksie ujmę około 800 osób pochowanych w Skępem, planowany termin publikacji - I dekada listopada br. pozdrawiam Darek |
|
|
•Wygenerowano w• 0.20 •sekundy•