Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Kamionka, jaka to parafia?
Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #585
|
Ostatnie moje poszukiwania dotyczą Jana Kopki urodził się prawdopodobnie między 1859 - 1861 w miejscowości Kamionka. Zakres dat wynika z różnych materiałów (aktów metrykalnych). Nazwa miejscowości pojawiła się w akcie małżeństwa Jana Kopki i Józefy Topolewskiej w parafii Skrwilno z roku 1885.
Zastanawiam się jaka to może parafia. Przymierzałam sie już do kilku; Dulsk, Radomin... Oczywiście nie wspominam już o innych Kamionkach, w innych województwach... Jakby jakaś podpowiedź? A może szukam daleko a to może być także Skrwilno? |
|
|
Odp: Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #586
|
Witaj,
na początku podpowiedzi zastrzegam, że wizjonerem nie jestem, ale chcę pomóc wskazując prawdopodobne rozwiązanie Twojej zagadki:) Moim zdaniem, Kamionka w parafii Dulsk odpada. W latach 50 i 60-tych XIX w. nazwisko Kopka nie występowało. Obstawiałbym na Kamionkę w ówczesnej gminie wiejskiej Pręczki, parafia Rypin. Daję pod Twoją rozwagę dwie opcje dalszego postępowania. Najszybciej i najdokładniej było by osobiście przejrzeć księgi Rypina. Jeżeli jednak będziesz zamawiała usługę w AP, możesz upiec dwie pieczenie ... Po prostu, w wersji uproszczonej możesz zamówić fotki spisów rocznych tylko z urodzeniami na literę "K" i otrzymasz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. W wersji nr 2 tzw. wypasionej, możesz zamówić fotki kompletnych spisów rocznych. Wersja nr 2 dostarczy materiału do indeksacji (może nawet wspólnej?) omawianych roczników urodzeń z Rypina. Od dłuższego czasu Rypin jest indeksacyjnie zaniedbany (zero zainteresowania ze strony naszych gości) i wobec tego nie pozyskujemy i nie indeksujemy następnych roczników;) Zapraszam do współpracy Darek |
|
|
Odp: Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #588
|
edit: spóźniłem się, bo ktoś odpowiedział już w czasie, gdy ustalałem, do jakiej parafii należy Kamionka (gmina Radomin) - jest to faktycznie Dulsk
Pozostawię tu link do wyszukiwarki opisów parafii ze strony diecezji, może przyda się w dalszych poszukiwaniach (opisy zawierają listę wsi należących obecnie do danej parafii): www.diecezjaplocka.pl/index.php?akcja=spis_parafii Pozdrawiam, Kamil |
|
|
Odp: Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #590
|
A przejrzałaś alegaty, być może będzie tam odpis jego metryki urodzenia
|
|
|
Odp: Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #591
|
Kamionkę możemy też znaleźć w parafii Osiek, a właściwie mogliśmy do połowy XX wieku. Teraz wchodzi w skład innej miejscowości - Kolonii Osiek (która zresztą oficjalnie, nie wiedzieć czemu, nazywa się "Osiek - Kolonia"). Do II wojny światowej była zamieszkana przez Niemców. Kamionka była miejscowością przygraniczną, przyległą do rzeki Pissy od południa po stronie Cesarstwa Rosyjskiego. Tylko, że przeglądając sumariusz urodzeń Osieka, z tych lat, nazwisko Kopka nie występuje. Ale przynajmniej możesz, Bogusławo, tę Kamionkę wyeliminować.
Tak na marginesie, na pierwszy rzut oka, Kopka brzmi niemiecko... |
|
|
Odp: Kamionka, jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #593
|
Z Osieka w sumariuszu zgonów za lata 1768-1808 pod numerem 530 występuje Wojciech Kopka. Może to jakiś ślad. Sprawdź na stronie rodziny Welka urodzeni i małżeństwa z tych lat.
|
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•