Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Rozczytanie nazw miejscowości
Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #598
|
Witam
Ponieważ skupiają się Państwo szczególnie na Ziemi Dobrzyńskiej, pozwolę sobie powtórzyć tutaj pytanie, które zadałem na innym, ogólnym forum. Byc może ktoś z Państwa zetknął się z takimi miejscowościami... Otrzymałem z archiwum bardzo niewyraźny skan aktu małż., z którego nie mogę odczytać 2 nazw miejscowości. images47.fotosik.pl/1748/0e73b2fa124bfde4.jpg Rozczytałem tak: (...) świadków Michała Karpińskiego gospodarza w [Laskowie ... (?)] zamieszkałego lat trzy- dzieści dwa i Pawła [Chejcowskiego (?)] gospodarza lat czterdzieści siedem mającego w Dulsku zamieszkałego, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Józe- fem Ziółkowskim młodzianem urodzonym [na K/W... (?)] w Powiecie Lipnowskim (...) Próbowałem sugerować się zestawieniem miejscowości ówczesnego powiatu lipnowskiego, ale żadnej nie udało mi się dopasować. Bardzo proszę o pomoc, choć z pojedynczymi literami |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• KSkrzyp. •Powód•: uklad
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #599
|
Witaj,
faktycznie jest trudno, ale wspólnymi siłami damy radę:) Podaj jeszcze nazwę parafii/miejscowości oraz rok, w którym zawierano związek małżeński. Ps. świadek to Paweł Chejnowski (druga pisownia Hejnowski) z Dulska:) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #600
|
Związek zawarto w 1864 w Radzikach Dużych (stamtąd żona). Pan młody (Józef) wychował się w miejscowości Macikowo (parafia Nowogród), gdzie gospodarowali jego rodzice, ale przypuszczam, że ci przybyli skądś do tej parafii, ponieważ nie znalazłem tam wzmianki o ich małżeństwie ani chrztach. Dopiero młodszy brat wspomnianego Józefa urodził się w Macikowie, a sam Józef przyszedł na świat w miejscowości, która jest jedną z niewiadomych na skanie.
Ostatni trop sprzed kwadransa to ...Karbowizna w parafii Rogowo Pozdrawiam, Kamil |
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #602
|
Witaj,
czy na pewno Karbowizna, parafia Rogowo;), nie jestem do końca przekonany. Żeby nie wróżyć z fusów, sugeruję sprawdzenie pomocnicze poprzez wgląd do alegaty z Radzik Dużych. Mam szczęście, zachowała się za lata 1840-1867, przechowywana obecnie w AP Toruń. Celowo pytałem o rok sporządzenia metryki, gdyż jak zapewne wiesz (info. dla początkujących gości naszego forum) powiat rypiński powstał w 1867r. Jeżeli mówimy o zdarzeniu z 1864 r., to sformułowanie z aktu; "w powiecie lipnowskim" dotyczy wszystkich miejscowości z dawnego powiatu lipnowskiego. A może inni userzy mają lepsze oko i podpowiedzą nam co nie co? |
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #603
|
Również mam wątpliwości, czy autor miał na myśli Karbowiznę, ale póki co żadna inna miejscowość ówczesnego powiatu lipnowskiego nie wpasowała mi się lepiej w literki ze skanu. Pozycję Karbowizny dodatkowo umocnił fakt, że leży ona względnie blisko parafii Nowogród i Radziki Duże.
Pomyślałem o alegacie, ale nigdy wcześniej nie korzystałem z tego rodzaju zbioru. Ciekaw jestem, czy panuje tam jakiś porządek (kolejność alfabetyczna lub chronologiczna - zgodna z numerami aktów małżeństw), czy raczej taki miszmasz rozmaitości (co stwarzałoby konieczność czasochłonnego przejrzenia z uwagą całej alegaty z danego roku lub nawet z przedziału kilku lat). Co do prób odczytania tych miejscowości to na innym forum otrzymałem następujące sugestie: "Laskowie, tamże zamieszkałego" "urodzonym na/we Wro/Kro[...]niu Powiecie Lipnowskim" "na Wroblewiznie Powiecie Lipnowskim" |
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #604
|
Witaj
Najlepiej by było jakbyś wstawił cały skan, można by porównać zapis poszczególnych liter i postaram się pomóc. Sprawdź czy z tego roku co akt małżeństwa są alegaty w archiwum, jeśli są a nie pochodzili z tej parafii, gdzie brali ślub to wśród dowodów powinny być odpisy ich aktów urodzenia, albo inne dokumenty. Żeby odszukać w księdze najlepiej posłużyć się nr aktu małżeństwa, bo często na dowodach masz znaczone od którego aktu. Ew. jeśli nie znajdziesz w ten sposób to przejrzyj akt po akcie, bo te fiszki potrafią się czasem gdzieś zaplątać, tego nie będzie wcale tak dużo. Wystraczy przejrzeć tylko jeden rocznik, chyba, że mamy do czynienia z wdowcem/wdową wtedy znajdziesz zapewne akt zgonu współmałżonka a po inne dokumenty trzeba by się cofnąć do alegaty a roku, kiedy brali pierwszy ślub. Michał |
|
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•