Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Rzymkowscy z okolic Golubia
Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #863
|
Witam,
zbieram informacje nt. rodziny Rzymkowskich z Golubia-Dobrzynia i okolicznych parafii. Ostatnio w AP Toruń poszukiwałem aktu małż. Józefa Rzymkowskiego i Rozalii Zankwil 32/1878 z indeksu dostępnego na tej stronie. Niestety, taki akt nie występuje w 1878 r. w zespołach nr 1133 ani 1134 (USC Golub, USC Golub-Zamek). Jeśli zaglądają tu osoby związane z indeksacją Golubia, bardzo proszę o informację, na podstawie jakich materiałów powstał dostępny tu indeks małżeństw? Pozdrawiam, Kamil |
|
|
Odp: Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #867
|
KSkrzyp •napisał•:
Witam, zbieram informacje nt. rodziny Rzymkowskich z Golubia-Dobrzynia i okolicznych parafii. Ostatnio w AP Toruń poszukiwałem aktu małż. Józefa Rzymkowskiego i Rozalii Zankwil 32/1878 z indeksu dostępnego na tej stronie. Niestety, taki akt nie występuje w 1878 r. w zespołach nr 1133 ani 1134 (USC Golub, USC Golub-Zamek). Jeśli zaglądają tu osoby związane z indeksacją Golubia, bardzo proszę o informację, na podstawie jakich materiałów powstał dostępny tu indeks małżeństw? Pozdrawiam, Kamil Witaj Kamilu, wysłałem maila w tej sprawie do autora indeksu, który przekazał nam swoją pracę do publikacji na zasadzie prezentu. Po otrzymaniu odpowiedzi dam znać na forum co w trawie piszczy:) pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: KSkrzyp
|
Odp: Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #868
|
Witaj ponownie,
piszesz o nazwisku Rzymkowski(a), hm, mam dla Ciebie jedna informację. W dwóch posiadanych przeze mnie aktach notarialnych pojawia się to nazwisko. Z treści pierwszego aktu wynika, że w Czyżewie, gm.Wąpielsk w latach 20-tych i 30-tych XX w. mieszkało małżeństwo Zygmunta s.Antoniego i Heleny z Rzymkowskich małżonków Szpejnowskich. W drugim akcie sporządzonym 23.04.1929r. małżeństwo Ignacego s.Jana i Stefanii z Kwiatkowskich małżonkowie Rzymkowscvy kupili nieruchomość z parcelacji majątku ziemskiego Ruszkowo w powiecie rypińskim. Powierzchnia działki to 17,66 ha, cena zakupu 31545 zł. Jako ciekawostka, daję pod Twoją rozwagę w prowadzonych poszukiwaniach, zwróć uwagę na sposób pisowni nazwiska Rzymkowski(a). W przytoczonym akcie notarialnym, notariusz W.Żochowski dwukrotnie napisał "Rzynikowscy", jednakże w podpis Ignacego jest bardzo czytelny i widnieje "Rzymkowski". pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #870
|
Bardzo dziękuje za pomoc z indeksem:) Czekam wiec na wieści od autora.
Na zapis Rzynikowscy nie natknąłem się, ale często spotykałem "Żym-" albo "Rżym-", także cyrylicą. Co do wspomnianych przez Ciebie osób, to wiem na pewno, że są blisko spokrewnione: dla Heleny Ignacy jest stryjem. Ponadto przypuszczam, że z kolei dla Ignacego stryjem może okazać się Józef, o kórym pisałem wyżej, że szukam aktu małż. Zainteresowały mnie te akta notarialne, nie widziałem ich, ale śmiało powiem, że pasują do układanki - wspomniane w nich miejscowości należą do parafii, w których znajdują się właściwe groby. Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu, prześlij mi w wolnej chwili te akta, chętnie prześledze - podsyłam mój e-mail. PS. Zwróciłem kiedyś uwagę na podobieństwo nazwisk na Waszym "Portalu Rodziny" i nazwiska wspomnianego Zygmunta Szpejnowskiego, męża Heleny. Pozdrawiam, Kamil |
|
|
Odp: Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #874
|
Witaj,
otrzymałem już odpowiedź od Bartka Czyżewskiego, jest tak jak się wcześniej domyślałem, podstawą jego pracy były metryki z Archiwum Diecezjalnego w Toruniu. Już sama nazwa indeksu "parafia Golub" wskazywała gotową odpowiedź, ale wolałem się upewnić:) Omawiany przypadek może też być swoistą podpowiedzią dla innych genealogów i zarazem kolejnym potwierdzeniem, że wskazanym jest badanie wszystkich dostępnych źródeł, tylko wówczas jest szansa na ustalenie pełnego spektrum wiedzy nt. zdarzeń metrykalnych. Odnośnie aktów notarialnych, cieszę się, iż mogłem cokolwiek nowego wnieść do Twoich badań. Przedmiotowe akty posiadam w wersji "ksero", po przeniesieniu ich na wersję elektroniczną, prześlę Tobie. Ps. akt notarialny odnośnie parcelacji majątku ziemskiego Ruszkowo jest najobszerniejszym z mojej kolekcji, 22 strony A-4, 28 osób stawających do tej czynności notarialnej! pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Rzymkowscy z okolic Golubia •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #877
|
Z tą księgą parafialną, z tego co pamiętam, był kłopot: nie minęło 100 lat od zamknięcia i AD jej nie udostępnia... Pewnie mormoni zrobili kopię, muszę to sprawdzić.
Dzięki raz jeszcze, a te akta z notariatu to poproszę kiedyś przy okazji, gdy będziesz digitalizował zbiory, bo to jak widać miałbyś dużo skanowania. Pozdrawiam Kamil |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•