Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2633572
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2633572
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Witamy na forum. Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć. Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!
|
•TEMAT:• Historia gminy Wielgie
Historia gminy Wielgie •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #328
|
Witam,
Na stronie Gmina Wielgie polecam interesujace opisy tej ziemi a szczegolnie notatki o Stanslawie Witkowskim "Zbik" oraz o Jerzym Wilskim, ostatnim dziedzicu majatku Wielgie. Pozdrawiam Ela |
|
|
Odp: Historia gminy Wielgie •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #329
|
Witam,
Elu, faktycznie masz rację pisząc o bardzo interesujących materiałach. Przychylam się do Twojej opinii, tym bardziej, że mało która strona internetowa urzędu gminnego posiada tak ciekawe teksty dotyczące historii i zabytków. Gorąco polecam, każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie;) www.wielgie.pl/index.php?option=com_cont...;id=11&Itemid=15 Osobiście, zainteresował mnie tekst o dziejach jeziora Piaseczno. Poszukując materiałów do artykułu na temat skarbu napoleońskiego (w maju br. minęło 200 lat od wymarszu Wielkiej Armii na Rosję) jakiś czas temu trafiłem w necie na ten artykuł. Ogólnie jest ok, ale denerwuje mnie błąd, który trzykrotnie pojawia się w tekście. Autor podaje r.1820 jako datę zarówno klęski pod Berezyną jak i odwrotu Francuzów. Winno być - 1812r. Szczegół, może to tylko błąd maszynowy, ale mnie drażni;) Pozdrawiam Darek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.22 •sekundy•