Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635528
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635528
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Francja
Francja •13 •lata•, 6 •mies.• temu• #414
|
Witam !
Szukam i szukam, ale bez rezultatu - informacji na temat emigracji z Ziemi Dobrzyńskiej do Francji w okresie międzywojennym. Temat ten jest dla mnie intrygujący, gdyż prawdopodobnie brat mojego dziadka Jana Bul(l)er wraz z żoną wybrali ten kierunek emigracji. Niestety mam zbyt mało informacji z przekazów rodzinnych, aby poszukiwać bezpośrednio we Francji. Anna zd. Bul(l)er |
|
|
Odp: Francja •13 •lata•, 6 •mies.• temu• #424
|
Witaj Anno,
poruszyłaś niszowe klimaty, ale mam nadzieję, że prędzej czy później pojawi się gość portalowy, który badał przedmiotowy temat i podzieli się swoimi odkryciami nt.emigracji międzywojennej do Francji. Temat rzeczywiście może być intrygujący, ja znam tylko jednego przedstawiciela tej emigracji, Edwarda Gierka;) Anno pozwolisz, że podłączę się pod Twój wątek (nadałaś chwytliwy tytuł) i poruszę temat związany również z Polakami i Francją, ale z 1940r. Posiadam wykaz osób - polskich żołnierzy, którzy zginęli w 1940r. we Francji, w departamencie 57; Moselle i zostali pochowania na cmentarzu w Dieuze oraz na cmentarzu przy drodze Buhl-Sarrebourg w czerwcu 1940r. W Dieuze jest pochowanych łącznie 240 polskich żołnierzy, w tym 166 zidentyfikowanych z imienia i nazwiska. Natomiast na drugim cmentarzu wojennym zostało pochowanych 77 polskich żołnierzy, z tego 43 zidentyfikowano. Dla zainteresowanych służę pomocą w zakresie podania imienia i nazwiska poległego oraz numeru jego grobu. Wykazy pochodzą z artykułu autorstwa Joanny Zielińskiej z Rypina, opublikowanego w Roczniku Dobrzyńskim, tom III, wyd.Rypin 2010r. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 6 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Francja •13 •lata•, 6 •mies.• temu• #446
|
Witaj Anno,
dość przypadkowo odnalazłem francuską wyszukiwarkę i okazuje się, że sygnał o bracie Twojego dziadka może polegać na prawdzie. W latach 1891-1915 we Francji występowało nazwisko Buler-Buller, zaledwie 6 osób w departamentach Nr 25, 88 i 75, ale to zawsze jakiś ślad. Sama zobacz; www.geopatronyme.com/cgi-bin/carte/nomca...ge.x=0&image.y=0 (wyszukiwarka po nazwiskach, lewa kolumna, na samym dole) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 6 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: B_ANNA
|
Odp: Francja •13 •lata•, 6 •mies.• temu• #447
|
Darku !
Dziękuję za info - niezwłocznie skorzystam - może znajdę jakiś punkt zaczepienia pozdrawiam Anna |
|
|
Odp: Francja •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #479
|
Witam ponownie,
tym razem nie przypadkowo, ale nie jako obowiązku pełnionej funkcji, zaglądam "co w trawie piszczy u konkurencji;)" i co mają nam do zaoferowania inne, szczególnie zagraniczne, portale genealogiczne. W ten sposób dotarłem do francuskiej strony, co prawda płatnej, ale jest trochę na początek za free. Najprawdopodobniej to będą Twoi, gdyż podana nazwa miejscowości - Nowogród, to chyba nie zbieg okoliczności? Pierwsze wyszukiwanie Jan Buler i klops, nie ma danych, ale wpisanie imienia Jan w wersji francuskiej Jean dało efekt; www.genealogie.com/v4/genealogie/Search....1&advanced=false a wpisanie samego nazwisko i nazwy kraju pochodzenia jeszcze ciekawsze dane; Buler Stanislaw , Nowogród oraz informację, że w okresie 1950-1975 przyjął obywatelstwo francuskie - neutralizacja. arch.mvc/SearchResult?name=bazarewska&countryId=0&departmentId=0&expended=false&withAlert=true&page=1&firstPageInPagination=1&sortField=1&advanced=false Mam nadzieję, że podałem dobrą wędkę, a teraz już życzę samodzielnych i obfitych połowów. Pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 5 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Francja •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #481
|
Darku !
Bardzo, bardzo dziękuję - może tym razem dopisze mi szczęście w "genealogicznych połowach" pozdrawiam serdecznie Anna |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.28 •sekundy•