Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632668
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632668
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Spis powstańców styczniowych.
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata•, 3 •mies.• temu• #1584
|
asiczka765 •napisał•:
Witam serdecznie! Bardzo proszę o informację o Julianie Zakrzewskim. Być może to mój pradziadek. Witam, cyc. za Lissowskim: "Zakrzewski Julian z Suradówka, za pobyt w partii Czernego na mocy dezyzji płockiego woj. naczeln. z 27 lutego 1863 r. zesłany do Pskowa". Niewiele, ale może jest coś na rzeczy? Proszę o komentarz, ewentualnie dodatkowe dane nt. poszukiwanej osoby, jest jeszcze szereg innych publikacji nt. wydarzeń z 1863 roku oraz pobytu Polaków na zesłaniu, więc może uda się ... pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata•, 3 •mies.• temu• #1585
|
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jednak pytań jest wiele. Wiem, że mój pradziadek Julian Zakrzewski miał żonę Zofię, synów: Piotra, Jana, Antoniego i córkę Sabinę. Julian był zesłany na Syberię ale kiedy z niej powrócił trafił z rodziną jako osadnik do wsi Rejmontowicze (Reymontowicze) na Wołyniu powiat Beresteczko. Wiem z opowiadania, że mój przodek zginął w 1942r. z rąk Ukraińców.
|
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Wiola
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1600
|
Witam serdecznie
Czy mogłabym prosić o odczytanie danych dot. Karola Berga - być może jest to mój przodek. Pozdrawiam Danuta |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1601
|
DankaW •napisał•:
Witam serdecznie Czy mogłabym prosić o odczytanie danych dot. Karola Berga - być może jest to mój przodek. Pozdrawiam Danuta Witam, str.145, cyc. "Berg Karol, mieszczanin, w Łaponóżku [chyba winno być Łapinóżku] zamieszkały, za zbieranie podatków na rzecz powstania, wyrokiem sądu wojskowego, zatwierdzonym przez namiestnika 13 lutego 1864 r., pozbawiony praw i zesłany na Syberię na osiedlenie się". W indeksie parafii Radziki Duże (tożsama parafia dla Łapinóżka) w roku 1862 odnajdziesz również nazwisko "Berg", imiona Jan i Gustaw Adolf. Jeżeli w tej informacji jest coś na rzeczy mogę podesłać akt chrztu, akurat ten rocznik posiadam:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1602
|
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jednak to nie mój Karol - pradziad w 1870r. ślubuje w Janowie Lubelskim, zmarł na Podlasiu, urodził się w Węgrowie. Pozdrawiam serdecznie życząc zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych Danuta |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• DankaW.
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata• temu• #1639
|
Witam
Czy jest coś może napisane o Antonim Janke ( Janka). Na liscie widnieje. Pozdr. |
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•