Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632669
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632669
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Spis powstańców styczniowych.
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata• temu• #1640
|
Łucja •napisał•:
Witam Czy jest coś może napisane o Antonim Janke ( Janka). Na liscie widnieje. Pozdr. nic więcej, co podałem w temacie nt.Antoniego Janke; cyt. W książce ks.Czesława Lissowskiego, Powstanie styczniowe w ziemi dobrzyńskiej, wyd.Płock 1938, na str.179 w afabetycznym spisie nazwisk uczestników powstania styczniowego można odnaleźć zapis: "Janke Antoni, mieszczanin, karczmarz z Czernikowa, za popieranie powstania ukarany pieniężnie". pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata• temu• #1643
|
Bardzo proszę o informacje o Leonie i Bronisławie Tłuchowskich (Leon to mój w prostej linii prapradziadek). Jednocześnie pragnę przypomnieć Tadeusza Tłuchowskiego i Józefa Tłuchowskiego. Według źródeł Tadeusz Tłuchowski był cywilnym naczelnikiem powiatu płockiego, a jego syn Józef, absolwent Polskiej Szkoły Wojskowej w Cuneo, naczelnikiem wojskowym powiatu lipnowskiego, dowódcą oddziału powstańczego w tych okolicach. Ponoć zginął w potyczce. Niestety, ani jeden, ani drugi nie znaleźli uznania w oczach współczesnych. Mikołaj Berg nazywa Tadeusza Tłuchowskiego "nieudolnym" naczelnikiem, a w publikacji Nasze Korzenie nr 3 (nie wiem, z którego roku) przytoczony jest fragment korespondencji w prasie poza zaborem rosyjskim, gdzie ocenia się równie negatywnie umiejętności wojskowe Józefa Tłuchowskiego (chłopak miał 20 lat!). Mimo to powstańcami byli, byli też poszukiwani przez władze carskie, jak wynika z papierów w AP w Płocku. Co ciekawe, poszukiwany Józef Tłuchowski prawdopodobnie już niem żył. Nie umiem znaleźć jego metryki zgonu. Łączę wyrazy niezmiennego szacunku Anna Tłuchowska
|
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata• temu• #1644
|
aniata •napisał•:
Bardzo proszę o informacje o Leonie i Bronisławie Tłuchowskich (Leon to mój w prostej linii prapradziadek). Jednocześnie pragnę przypomnieć Tadeusza Tłuchowskiego i Józefa Tłuchowskiego. Według źródeł Tadeusz Tłuchowski był cywilnym naczelnikiem powiatu płockiego, a jego syn Józef, absolwent Polskiej Szkoły Wojskowej w Cuneo, naczelnikiem wojskowym powiatu lipnowskiego, dowódcą oddziału powstańczego w tych okolicach. Ponoć zginął w potyczce. Niestety, ani jeden, ani drugi nie znaleźli uznania w oczach współczesnych. Mikołaj Berg nazywa Tadeusza Tłuchowskiego "nieudolnym" naczelnikiem, a w publikacji Nasze Korzenie nr 3 (nie wiem, z którego roku) przytoczony jest fragment korespondencji w prasie poza zaborem rosyjskim, gdzie ocenia się równie negatywnie umiejętności wojskowe Józefa Tłuchowskiego (chłopak miał 20 lat!). Mimo to powstańcami byli, byli też poszukiwani przez władze carskie, jak wynika z papierów w AP w Płocku. Co ciekawe, poszukiwany Józef Tłuchowski prawdopodobnie już niem żył. Nie umiem znaleźć jego metryki zgonu. Łączę wyrazy niezmiennego szacunku Anna Tłuchowska Witam, ciekawych rzeczy można dowiedzieć się od userów naszego forum:) W książce ks.Cz.Lissowskiego, Powstanie Styczniowe w Ziemi Dobrzyńskiej, wyd.Płock 1938, na str.216, można odnaleźć, cyt.: "Tłuchowski Bronisław, szlachcic z Bledzewa, za udział w powstaniu wyrokiem sądowym, zatwierdzonym przez namiestnika 13 lipca 1864 roku, pozbawiony praw i zesłany na Syberię do ciężkich robót na 12 lat. Był w Tobolsku, skąd 13 września 1864 r. wysłany do Irkucka, 4 listopada 1864 r. odesłany do nerczyńskich zakładów w zabajkalskiej obłasci, 6 października 1869 r. zwolniony do robót ciężkich i zesłany do jenisejskiej gub. na osiedlenie się. Umarł tam w maju 1883 r.". "Tłuchowski Leon, szlachcic dzierżawca majątku Chrostkowo, za przetrzymywanie u siebie żandarmów i popieranie powstania 11 maja 1864 r. skazany na zapłacenie 300 rubli kary". To tyle u Lissowskiego, a M.Krajewski w opublikowanym w 2013 r. SPISIE UCZESTNIKÓW POWSTANIA STYCZNIOWEGO ORAZ WYDARZEŃ PRZED- I POPOWSTANIOWYCH NA ZIEMI DORBZYŃSKIEJ I Z TĄ ZIEMIĄ ZWIĄZANYCH (zebrał i opr. Mirosław Krajewski, 2013) wymienia Tłuchowskich: 895. Tłuchowski Bronisław Bledzewo 896. Tłuchowski Józef Lelice 897. Tłuchowski Leon Chrostkowo M.Krajewski podaje jako źródło swojej wiedzy cyt.: "Źródła: Dziennik Urzędowy Guberni Płockiej 1864; Imionospis poległych i straconych ofiar powstania roku 1863 i 1864, zebrał i ułożył H. Stupnicki, Lwów 1865; T. Żychliński, Wspomnienia z roku 1863, Poznań 1888; S. Zieliński, Bitwy i potyczki, Rapperswil 1913; Cz. Lissowski, Powstanie styczniowe w ziemi dobrzyńskiej, Płock 1938; Z. Chądzyński, Wspomnienia powstańca z lat 1861-1863, Warszawa 1963; M. Krajewski, Za wiarę i polskość, Lipno 1992, Tegoż, Powstanie styczniowe między Skrwą a Drwęcą, Włocławek 1994; Zesłańcy powstania styczniowego. Wykaz nazwisk z akt w zasobie Archiwum Głównego Akt Dawnych, opr. Z.Strzyżewska, Warszawa 2001; Inf. Ludwika Chełmickiego z Warszawy z 22 I 2013 r. oraz inne źródła i pozycje cytowane w tej pracy. Uwaga: Spis ks. Cz. Lissowskiego z 1938 r. zawierał 533 nazwiska, w swojej pracy z 1994 r. wymieniłem 849 uczestników powstania na ziemi dobrzyńskiej, obecny wykaz obejmuje natomiast 1.047 nazwisk powstańców. Cur tanta humiliatione?". Jak się okazuje, zarówno wykaz Lissowskiego z 1938 r. oraz najnowszy spis M.Krajewskiego z 2013 r. jest niepełny, co osobiście stwierdziłem zapoznając się z archiwaliami w AGAD. Po prostu, Lissowski w 1938 r. nie był w stanie ogarnąć całości materiałów, a spis M.Krajewskiego w przeważającej mierze oparty jest na źródłach wtórnych. Zachowane materiały archiwlane, które mogłem przejrzeć w AGAD mogą wnieść wiele nowej wiedzy na role poszczególnych powstańców, wyjaśniają wiele zagadek oraz rzucają nowe światło na wzajemne relacje powstańców oraz osób im pomagających lub sprzyjających powstaniu. Jak zdrowie dopisze:), to może w 160-rocznicę wybuchu powstania pokuszę się o opracowanie tych danych i ich publikację? Jak na razie, rozpracowuję wątki dotyczące pojedynczych osób. Sztandarowym przykładem białych plam w historii wydarzeń 1863/1864 na ziemi dobrzyńskiej jest postać ks.Rafała Drewnowskiego, ps.ksiądz rewolwer, o którym Lissowski w ogóle nie wspomina, a Krajewski określając go jako naczelnika cywilnego powiatu lipnowskiego nie podaje jego imienia!? pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •11 •lata• temu• #1645
|
Ogromnie dziękuję za odpowiedź i naprawdę liczę na książkę. Bardzo cenię rzetelne podejście do tematu. Jak Pan zapewne pamięta, za podobne "przestępstwo" co Leon Tłuchowski, jego stryj - Marian Tłuchowski - został skazany w 1834 roku na dwadzieścia lat zsyłki, widać zapłacił w ten sposób za udział w wojnie, a Leon, urodzony w 1822 roku, nie miał za sobą przeszłości wojskowej. Jeszcze raz dziękuję Anna Tłuchowska
|
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 11 •mies.• temu• #1659
|
Witam. Jestem nowym forumowiczem. Przeglądając spis powstańców styczniowych 1863r znalazłem uczestników z Suradówka,którzy brali udział. Czy jest możliwość uzyskania szerszego opisu osób. Suradówek jest moją rodzinną miejscowością.
Powstańcy z Suradówka występujący w kolejności: poz.268 Gołębiowski Bartłomiej poz.779 Silwerski Franciszek poz.833 Sylwerski Jan poz.1018 Zakrzewski Julian Jeśli chodzi o Zakrzewskiego to informacje już odczytałem na forum. Interesują mnie wszelkie informacje na ten temat. Na chwile obecną jestem na etapie zbierania informacji o rodzinnej miejscowości i ludziach, co posłuży mi docelowo w publikacji. Jeśli ma Pan inne informacje dot. mojej miejscowości to również skorzystam. Pozdrawiam Krzysiek |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 11 •mies.• temu• #1662
|
strzelec40 •napisał•:
Witam. Jestem nowym forumowiczem. Przeglądając spis powstańców styczniowych 1863r znalazłem uczestników z Suradówka,którzy brali udział. Czy jest możliwość uzyskania szerszego opisu osób. Suradówek jest moją rodzinną miejscowością. Powstańcy z Suradówka występujący w kolejności: poz.268 Gołębiowski Bartłomiej poz.779 Silwerski Franciszek poz.833 Sylwerski Jan poz.1018 Zakrzewski Julian Jeśli chodzi o Zakrzewskiego to informacje już odczytałem na forum. Interesują mnie wszelkie informacje na ten temat. Na chwile obecną jestem na etapie zbierania informacji o rodzinnej miejscowości i ludziach, co posłuży mi docelowo w publikacji. Jeśli ma Pan inne informacje dot. mojej miejscowości to również skorzystam. Pozdrawiam Krzysiek Witam, wg. Lissowskiego: GOŁĘBIOWSKI Bartłomiej z Suradówka, za pobyt w partii Czernego 26 grudnia 1864 r. zesłany w głąb Rosji do aresztanckich rot dla osób stanu szlacheckiego na trzy lata, SILWERSKI Franciszek, chłop z Suradówka, za udział w powstaniu, wyrokiem sądowym, zatwierdzonym przez namiestnika 1 stycznia 1864 r. zesłany do ciężkich robót na 10 lat, ZAKRZEWSKI Julian z Suradówka, za pobyt w partii CZernego na mocy decyzji płockiego woj. naczelnika z 27 lutego 1863 r. zesłany do Pskowa. Książka Lissowskiego była publikowana w odcinkach w 1938 roku w katolickim piśmie codziennym, Głosie Mazowieckim. Pierwszą część opublikowano 22 stycznia 1938 r. i można ją odnaleźć w numerze 17, całość dostępna on-line; mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/publication?id=26897&tab=3 Ps. z genealogicznego punktu widzenia odnośnie wydarzeń roku 1863 warto pamiętać o tym, o czym już w 1938 r. pisał Lissowski, cyc. [...]Ponieważ podczas badań, na przewodach sądowych i przy wyrokowaniu względniej obchodzono się się ze szlachtą, niż z chłopami, więc przy nazwiskach powstańca lub przestępcy politycznego bardzo często mamy notatkę: chłop lub szlachcic. Wielu chłopów z tego powodu podawało się za szlachtę[...] Życzę przyjemnej lektury, a Suradówku będę pamiętał:) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 11 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•