Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632669
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632669
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Spis powstańców styczniowych.
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 11 •mies.• temu• #1664
|
Dziękuje bardzo za szybka odpowiedź. Link na pewno przyda się do innych artykułów.
Pozdrawiam Krzysiek |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 9 •mies.• temu• #1680
|
asiczka765 •napisał•:
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jednak pytań jest wiele. Wiem, że mój pradziadek Julian Zakrzewski miał żonę Zofię, synów: Piotra, Jana, Antoniego i córkę Sabinę. Julian był zesłany na Syberię ale kiedy z niej powrócił trafił z rodziną jako osadnik do wsi Rejmontowicze (Reymontowicze) na Wołyniu powiat Beresteczko. Wiem z opowiadania, że mój przodek zginął w 1942r. z rąk Ukraińców. Witam, zainteresował mnie Pani post o Julianie Zakrzewskim.Podobnie jak Pani jestem prawnuczką Juliana Zakrzewskiego,a wnuczką jego syna Piotra. Niestety, nie posiadam wiele informacji na temat historii Juliana i jego rodziny. Chciałabym się więcej dowiedzieć o losach mojego pradziadka i jego dzieci czyli rodzeństwie Piotra Zakrzewskiego. Wiem,że jeden z braci( chyba Jan) mieszkał w okolicach Tarnobrzega,ale tu moja wiedza się kończy. Natomiast mój dziadek w czasie wojny był żołnierzem i z frontem dotarł na Pomorze Zachodnie gdzie się osiedlił i założył rodzinę. Miał trzech synów i córkę : Jan, Andrzej(mój ojciec), Julian i Danuta. Bardzo bym chciała dowiedzieć się kto z rodzeństwa Piotra jest Pani przodkiem.Interesują mnie także informacje o Julianie Zakrzewskim m.in o jego śmierci,a także lata, w których został zesłany na Syberię.Posiadam również tylko jedno zdjęcie pradziadka Julian, które mogę wysłać meilem jeżeli wyrazi Pani chęć. Gdyby Pani zechciała podzielić się informacjami, proszę o kontakt meilowy: •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• Dziękuję i pozdrawiam Wioletta Zakrzewska. |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1738
|
witam,
dla osób, które szukają i jak dotąd nie odnalazły potwierdzenia uczestnictwa swojego przodka w wydarzeniach 1861/1864 podpowiadam, żeby się nie poddawać i kontynuować badania poszukiwawcze. Jak się okazuje, wśród mieszkańców dawnej ziemi dobrzyńskiej były osoby, o których wiemy bardzo mało lub wogóle zostały pominięte w dotychczasowych opracowaniach tematu!? W nocy 23/24 lipca 1863 r. z Cytadeli Warszawskiej odprawiono kolejny tygodniowy transport więźniów. Tym razem deportowano 69 więźniów, po wyrokach skazujących ich na wcieleniem do karnych jednostek armii carskiej. Wśród tych 69-ciu aż 19-tu pochodziło z ziemi dobrzyńskiej, szczegóły w załacznikach. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 6 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1739
|
Panie Darku, skoro umieszcza Pan wśród represjonowanych człowieka skazanego za udział w partii Tłuchowskiego, to niech sie Pan zlituje nad tym biednym Józefem Tłuchowskim i tez go umieści w spisie ogólnym. Dane Józefa: syn Tadeusza Tłuchowskiego, uczeń Polskiej Szkoły Wojskowej w Cuneo (zob. wikipedia), dowódca oddziału w powiecie lipnowskim, byc moze naczelnik wojskowy kawalerii tego powiatu. Bardzo proszę!
|
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1740
|
aniata •napisał•:
Panie Darku, skoro umieszcza Pan wśród represjonowanych człowieka skazanego za udział w partii Tłuchowskiego, to niech sie Pan zlituje nad tym biednym Józefem Tłuchowskim i tez go umieści w spisie ogólnym. Dane Józefa: syn Tadeusza Tłuchowskiego, uczeń Polskiej Szkoły Wojskowej w Cuneo (zob. wikipedia), dowódca oddziału w powiecie lipnowskim, byc moze naczelnik wojskowy kawalerii tego powiatu. Bardzo proszę! Witam, Pani post w sprawie Józefa Tłuchowskiego nie pozostanie przysłowiowym głosem wołającego na puszczy. Postać Józefa oraz jego znacząca rola w wydarzeniach powstańczych nie może być potraktowana li tylko lakonicznym wpisem o jego udziale w powstaniu 1863/1864. Jednakże prawdą jest, że nawet tego lakonicznego wpisu zabrakło w dotychczasowych publikacjach!? W zbieranych przeze mnie materiałach, Józef Tłuchowski znalazł poczytne miejsce w grupie około 20 osób, które organizowały, brały czynny udział w walkach oraz utrzymywały stały kontakt z Rządem Narodowym oraz emisariuszami z Prus, Francji, Belgii, Galicji i Rumunii, czyli pozostawał wśród najważniejszych 20 osób organizatorów oraz uczestników powstania z dawnego województwa płockiego, w tym ziemi dobrzyńskiej. Od kilku miesięcy czasu jestem szczęśliwym posiadaczem autentycznych kodów do szyfrowanej korespondencji powstańczej, zarówno depesz jak i prywatnej korespondencji - listów (wydaje się, że to moje najciekawsze i najwartościowsze odkrycie archiwalne od kilku lat, od kiedy zajmuję się genealogią lub szerzej historią regionu dobrzyńskiego). Z mojej wiedzy wynika, że ten temat nie był przedmiotem dyskursu, chyba że pozostaję w błędzie? Korzystając z okazji, mam prośbę do wszystkich czytelników odwiedzających nasze forum. Poszukuję jakiejkolwiek korespondencji z 1863 i 1864 roku, która dotyczy oferty sprzedaży lub zakupu zboża lub ogólnie korespondencji pomiędzy właścicielami ziemskimi. W tej korespondencji tkwi klucz do pełnej wiedzy nt. wydarzeń powstańczych na ziemi dobrzyńskiej. O zdobyciu oryginałów nawet nie marzę, ale skany - fotokopie listów z 1863 lub 1864 byłyby dla mnie dosłownie ostatnim brakującym ogniwem, przed rozpoczęciem kompletowania posiadanych materiałów z zamiarem przelania zdobytej wiedzy na papier. Ps. Józef Tłuchowski pojawiał się w tabeli kodów powstańczych i określany był jako "Tłuchowski młody" z nadanym pseudonimem "Juray" ( Juraj). W innym temacie naszego forum dotyczącym Tłuchowskich, od kilku tygodni oczekuje moje zapytanie nt. jednego z Tłuchowskich;) Chyba mam coś nowego? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1741
|
Będę naprawdę wdzięczna. Chyba już Panu pisałam, że od paru lat staram się o należne miejsce dla mojego dziadka Michała Tłuchowskiego, organizatora lotnictwa polskiego w 1918 roku, ale jak dotąd bezskutecznie (trochę ruszyło sie dzięki Wikipedii, która omówiła Sekcję Żeglugi Napowietrznej). Może chociaż Józefa mi się uda ustawić węród powstańców dzięki Pańskiej pomocy. Niestety nie mam nic z 1863 roku, ale mam skany listów do rodziny Mariana Tłuchowskiego z Syberii. Może to Pana zainteresuje (choć powstanie inne). Serdecznie pozdrawiam Anna Tłuchowska.
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.22 •sekundy•