Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635605
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635605
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Spis powstańców styczniowych.
Odp: Spis powstańców styczniowych. •9 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2325
|
Dziękuję
|
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2453
|
"Jak się okazuje, zarówno wykaz Lissowskiego z 1938 r. oraz najnowszy spis M.Krajewskiego z 2013 r. jest niepełny, co osobiście stwierdziłem zapoznając się z archiwaliami w AGAD. Po prostu, Lissowski w 1938 r. nie był w stanie ogarnąć całości materiałów, a spis M.Krajewskiego w przeważającej mierze oparty jest na źródłach wtórnych.
Zachowane materiały archiwlane, które mogłem przejrzeć w AGAD mogą wnieść wiele nowej wiedzy na role poszczególnych powstańców, wyjaśniają wiele zagadek oraz rzucają nowe światło na wzajemne relacje powstańców oraz osób im pomagających lub sprzyjających powstaniu. Jak zdrowie dopisze:), to może w 160-rocznicę wybuchu powstania pokuszę się o opracowanie tych danych i ich publikację? Jak na razie, rozpracowuję wątki dotyczące pojedynczych osób. Sztandarowym przykładem białych plam w historii wydarzeń 1863/1864 na ziemi dobrzyńskiej jest postać ks.Rafała Drewnowskiego, ps.ksiądz rewolwer, o którym Lissowski w ogóle nie wspomina, a Krajewski określając go jako naczelnika cywilnego powiatu lipnowskiego nie podaje jego imienia!? pozdrawiam Darek" Jeszcze jedno znalezisko z AGAD, a właściwie z Instytutu Historii PAN, którego dokonała p. Anna Brus, piszaca biogramy Józefa i Tadeusza Tłuchowskich do PSB (papierowego). Otóż i skazańcem i zesłańcem był także brat Tadeusza Tłuchowskiego, a ojciec Bronisłąwa Tłuchowskiego i stryj Józefa oraz Leona Tłuchowskich. W kartotekach IH PAN odnotowany jest nastepująco: Karol Tłuchowski AGAD, TKŚ, 7, k.293v-294: - właściciel majątku Blidziewa [!] pow.mławski, oskarżony o udział w powstaniu, na podstawie orzeczenia audytoriatu polowego z 17 X 1863 został pozbawiony praw stanu i zesłany na osiedlenie na Syberii. GARF, zesp.109, 1.ekspedycja 864, vol.266, k.462: - mieszkał w Irkucku, zmarł przed 20 VI 1869 (data raportu władz ros. do III Oddziału). CGIA SSSR Leningrad (obecnie RGIA Petersburg), zesp.1286, inw.50, vol.501, k.241v-242: - ur. ok.1806, za udział w powstaniu pozbawiony praw i zesłany na osiedlenie na Syberii; 11 V 1864 przybył do Tobolska, „ na własne życzenie” wysłany do guberni irkuckiej, 29 V 1864 przeznaczony do wysłanie tamże. Najprawdopodobniej to właśnie on zginął w katastrofie w kopalni na Syberii w 1866 roku, o której pisały gazety w różnych krajach Europy. A ja napisałam o tym w temacie Tłuchowscy - Romanowscy. Mam nadzieję, że znajdzie sie dla niego miejsce w wykazie powstańców styczniowych. |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2455
|
aniata •napisał•:
"Jak się okazuje, zarówno wykaz Lissowskiego z 1938 r. oraz najnowszy spis M.Krajewskiego z 2013 r. jest niepełny, co osobiście stwierdziłem zapoznając się z archiwaliami w AGAD. Po prostu, Lissowski w 1938 r. nie był w stanie ogarnąć całości materiałów, a spis M.Krajewskiego w przeważającej mierze oparty jest na źródłach wtórnych. Zachowane materiały archiwlane, które mogłem przejrzeć w AGAD mogą wnieść wiele nowej wiedzy na role poszczególnych powstańców, wyjaśniają wiele zagadek oraz rzucają nowe światło na wzajemne relacje powstańców oraz osób im pomagających lub sprzyjających powstaniu. Jak zdrowie dopisze:), to może w 160-rocznicę wybuchu powstania pokuszę się o opracowanie tych danych i ich publikację? Jak na razie, rozpracowuję wątki dotyczące pojedynczych osób. Sztandarowym przykładem białych plam w historii wydarzeń 1863/1864 na ziemi dobrzyńskiej jest postać ks.Rafała Drewnowskiego, ps.ksiądz rewolwer, o którym Lissowski w ogóle nie wspomina, a Krajewski określając go jako naczelnika cywilnego powiatu lipnowskiego nie podaje jego imienia!? pozdrawiam Darek" Jeszcze jedno znalezisko z AGAD, a właściwie z Instytutu Historii PAN, którego dokonała p. Anna Brus, piszaca biogramy Józefa i Tadeusza Tłuchowskich do PSB (papierowego). Otóż i skazańcem i zesłańcem był także brat Tadeusza Tłuchowskiego, a ojciec Bronisłąwa Tłuchowskiego i stryj Józefa oraz Leona Tłuchowskich. W kartotekach IH PAN odnotowany jest nastepująco: Karol Tłuchowski AGAD, TKŚ, 7, k.293v-294: - właściciel majątku Blidziewa [!] pow.mławski, oskarżony o udział w powstaniu, na podstawie orzeczenia audytoriatu polowego z 17 X 1863 został pozbawiony praw stanu i zesłany na osiedlenie na Syberii. GARF, zesp.109, 1.ekspedycja 864, vol.266, k.462: - mieszkał w Irkucku, zmarł przed 20 VI 1869 (data raportu władz ros. do III Oddziału). CGIA SSSR Leningrad (obecnie RGIA Petersburg), zesp.1286, inw.50, vol.501, k.241v-242: - ur. ok.1806, za udział w powstaniu pozbawiony praw i zesłany na osiedlenie na Syberii; 11 V 1864 przybył do Tobolska, „ na własne życzenie” wysłany do guberni irkuckiej, 29 V 1864 przeznaczony do wysłanie tamże. Najprawdopodobniej to właśnie on zginął w katastrofie w kopalni na Syberii w 1866 roku, o której pisały gazety w różnych krajach Europy. A ja napisałam o tym w temacie Tłuchowscy - Romanowscy. Mam nadzieję, że znajdzie sie dla niego miejsce w wykazie powstańców styczniowych. Gratuluję cennego odkrycia:) Dziękuję za info. nt. podanego źródła - istnienia kolejnej kopalni:), ale tym razem wiedzy. pozdrawiam Darek Szpejenkowski |
|
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2456
|
Dzień dobry,
w Dzienniku Warszawskim z 1865 roku, nr 103, odnalazłem wykaz zdrajców, tak roboczo - umownie go nazwałem, a w nim dane nt. Tłuchowskiego. Cyt.: "Warszawa d. 27 kwietnia (9 maja) A) LISTA rodzin pozostałych po osobach, zabitych przez buntowników, w czasie rozruchów w 1861, 1862, 1863 i 1864 roku, którym wyznaczone zostały roczne wsparcia VII w Oddziale Płockim ... 250) Zupełnym sierotom Toruńskim: Władysławowi, lat 9, Walerji, lat 7, i Feliksie lat 7 mającym pozostałym po Kazimierzu i Feliksie Toruńskich, zarżniętych w nocy 29 kwietnia 1863 r. z powodu podejrzenia o doniesienie wojskom o znajdowaniu się Józefa Tłuchowskiego w bandzie buntowniczej - wyznacza się sto pięćdziesiąt rs rocznie, 251) ... (c.d.n.)". W przedmiotowym wykazie występują niżej wymienione nazwiska: JACKOWSKI KALIŃSKI KEPKE ŁUKASZEWSKI KRASIŃSKI BRZEZIŃSKI KLACZYŃSKI CHMIELEWSKI KOPYCIŃSKI JAWORSKI ŻMIJEWSKI PRZYBOROWSKI ZIEMBICKI WITKOWSKI LANKIEWICZ DORŻMANN TORUŃSKI PUDELEK KREDYŃSKI SIENIATOWSKI FRYDRYCH CHUK ZAMELSKI SATYŃSKI MERKER KOWALSKI KALINOWSKI BARTKOWSKI BOBROWSKI GLADTSTEIN KLENJUD SCHMIDT LAGIERT SADOWSKI HAZE GAZE MODRO NADWORNY WICINOWSKI MICHALSKI WUCKI KRZYŻANOWSKI Początkującym genealogom należy się podpowiedź, że żandarmom powstańczym zdarzały się również pomyłki, wykonywali wyroki śmierci na osobach niesłuszcznie posądzonym o niecne uczynki na rzecz zaborcy. pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2457
|
To ja Pana też czymś zaskoczę: oto jadowita korespondencja z Solury Dzoennik Warszawski 1865 nr 187 s. 4, gdzie mowa jest o wystawieniu przez emigrantów przedstawienia pt. Wygnańcy (na fundusz dla wdów i sierot po powstańcach). W przedstawieniu tym dyrektora Damsego zastapił pułkownik Tłuchowski. A dalej jest mowa, ze ojciec Józef, bernardyn, ekscentryk (i to chyba jest ów pułkownik Tłuchowski) tak sie naraził swoim rodakom, ze postanowili sprawdzic, czy naprawde jest bernardynem. Warto to przeczytać.
polona.pl/item/dziennik-warszawski-r-2-n...arch:T%C5%82uchowski
•Załączniki:•
|
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Spis powstańców styczniowych. •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2458
|
aniata •napisał•:
To ja Pana też czymś zaskoczę: oto jadowita korespondencja z Solury Dzoennik Warszawski 1865 nr 187 s. 4, gdzie mowa jest o wystawieniu przez emigrantów przedstawienia pt. Wygnańcy (na fundusz dla wdów i sierot po powstańcach). W przedstawieniu tym dyrektora Damsego zastapił pułkownik Tłuchowski. A dalej jest mowa, ze ojciec Józef, bernardyn, ekscentryk (i to chyba jest ów pułkownik Tłuchowski) tak sie naraził swoim rodakom, ze postanowili sprawdzic, czy naprawde jest bernardynem. Warto to przeczytać. polona.pl/item/dziennik-warszawski-r-2-n...arch:T%C5%82uchowski Faktycznie, niesamowity zwrot w dotychczasowych ustaleniach. Jeżeli faktycznie dobrze skojarzyliśmy bohatera artykułu z Pani Tłuchowskim (Polak, powstaniec, po upadku powstania przebywający na terenie Szwajcarii, noszący nazwisko Tłuchowski), to kiedy miał być tym zakonnikiem? Po upadku powstania, trochę mało czasu, a może miał krótkotrwały epizod w roli mnicha, ale przed 1863 r. Jednego jestem pewien, ma Pani szczęście:) jeżeli poszło zapytanie, to wytworzono jakieś dokumenty. Pisząc o szczęściu, mam na myśli ewentualną szansę na odnalezienie śladu tych rzeczonych dokumentów. Oczywiście wersji może być kilka, a może po upadku powstania lub pod jego koniec, wiedząc że jest poszukiwany, ukrywał się w którymś zakonie na terenie kongresówki? pozdrawiam Darek |
|
|
•Wygenerowano w• 0.22 •sekundy•