Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637487
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637487
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Akta notarialne
Odp: Akta notarialne •10 •lata•, 5 •mies.• temu• #1771
|
Darek1965 •napisał•:
aniata •napisał•: I jeszcze raz się zgłaszam. Mój 3xpradziadek Marcelli Brochocki był synem Antoniego i Marianny Zdziemborskiej. Ojciec był współwłaścicielem (a potem właścicielem) Płonczyna, zaś Marcelli po matce otrzymał część w Trzciance Wielkiej i Turzy Wilczej. W 1816 roku poślubił Teklę Węgierską, siostrzenicę drugiej zony swojego ojca, Ewy Ziemięckiej. Z Teklą miał liczne potomstwo, najstarszy urodzony w 1817 roku. W 1838 roku Sąd Diecezjalny w Płocku orzekł separację małżonków (wpis na marginesie aktu ślubu). Od tej pory znika z wszelkich akt Trzcianka Wielka. Ponieważ Antoni Brochocki spisał swój testament w 1815 roku u Bronisza, może w aktach tej kancelarii znajduje się też informacja o Trzciance Wielkiej? Po separacji Marcelli początkowo mieszkał w Płonczynie u ojca, a potem w Płocku u swojej córki Leokadii z Brochockich Gackiej, mojej 2xprabaki, gdzie też umarł. Dalsze losy jego dzieci wskazują, że żadnego majątku im nie zostawił. To co poniżej prezentuję szczęściem się zwie w poszukiwaniach genealogicznych i to jeszcze w starym roku, nieprawdaż? Moim zdaniem, historia Brochockich wyłożona jak na tacy, testament Antoniego był sporządzony w styczniu 1817 roku. Fajnie jak przodkowie zawierali umowy i to prawie hurtem, tak jak miało to miejsce 29 stycznia 1817 r. Ps.przy podaniu nr - poz. zapisu zapłacisz w archiwum tylko 2 zł za skan lub kserokopię jednej strony konkretnego aktu. poz.967, 28 III 1814 Brochocki Marcelli układa się z Maryanną Zdziemborską poz. 1937, 29 I 1817 Brochockiego Antoniego testament publiczny poz. 1938, 29 I 1817 Brochockiej Ewy testament publiczny poz. 1939, 29 I 1817 Brochocki Antoni przyznanie wniosek żonie Ewie Brochockiej poz. 1940, 29 I 1817 Brochocki Tomasz kwituje Antoniego Brochockiego poz. 1941, 29 I 1817 Brochocki Antoni wybiera od zaciągu woyska syna swego Ignacego poz. 4233, 24 IV 1823 Brochocki Antoni zezwala na zawarcie małżeństwa Korduli Brochockiej poz. 4527, 29 X 1823 Brochocki Wiktor kwituje Antoniego Brochockiego poz. 4528, 29 X 1823 Brochockiego Antoniego testament sekretny poz. 7986, 8 VI 1833 Brochocki Jan sprzed.część Józefowi i Eleonorze Sierakowskim poz.7987, 8 VI 1833 Brochocki Jan poddzierżawia folwark Babiec Kępa Józefowi i Eleonorze Sierakowskim poz.8107, 13 VIII 1833 Brochocka Ewa z Ziemeckich plenipotencja do zaciągnięcia sumy 10400 zł poz. 8154, 19 IX 1833 Brochockiego Tomasza synowie kwitują z kaucyi Strusińskich poz. 9612, 28 I 1837 Brochocki Jan kwituje Józefa Sierakowskiego poz. 10238, 4 VII 1838 Brochocki Józef obligacje Antoninie Lisickiej poz. 10328, 30 VIII 1838 Brochocki Ignacy deklaracje spłaty listami zastawnymi poz. 11384, 17 I 1842 Brochocki Ignacy kaucya suma za sobą Ziemia dobrzyńska pozdrawia ród Kielaków:) Darek Jakoś mi to umknęło, ale tu informacja dot. akt: otóż testament sekretny Antoniego Brochockiego pozostał sekretny do dziś. W archiwum włocławskim nadal sobie leży nieodpieczetowany! AT |
|
|
Odp: Akta notarialne •10 •lata•, 5 •mies.• temu• #1777
|
Witam, czy znajdzie się coś na temat Jana Świątkowskiego (ok. 1792-1853)? Mój praprzodek był lokajem w łążyńskim dworze, a następnie sołtysem w Macikowie. W akcie ślubu z 1822 r. jest następujący zapis: "(...)mający lat trzydzieści podług wywodu zawyrokowanego przez Sąd Pokoju Obwodu Lipnowskiego, przed nami złożonego (...)". Jako, że akta Sądu Pokoju nie zachowały się, być może istnieją jakieś zapisy u notariusza?
Pozdrawiam, Marek |
|
|
Odp: Akta notarialne •10 •lata•, 5 •mies.• temu• #1778
|
marekcoi •napisał•:
Witam, czy znajdzie się coś na temat Jana Świątkowskiego (ok. 1792-1853)? Mój praprzodek był lokajem w łążyńskim dworze, a następnie sołtysem w Macikowie. W akcie ślubu z 1822 r. jest następujący zapis: "(...)mający lat trzydzieści podług wywodu zawyrokowanego przez Sąd Pokoju Obwodu Lipnowskiego, przed nami złożonego (...)". Jako, że akta Sądu Pokoju nie zachowały się, być może istnieją jakieś zapisy u notariusza? Pozdrawiam, Marek Witaj, w Twoim przypadku szczęście dopisało:) Odszukałem jeden akt notarialny, który był sporządzony 5 IV 1827 i oznaczono go numerem ciągłym - 5694. Cyt. " Świątkowskiego Jana, ing... [słowo nieczytelne] kontraktu poddzierżawy gruntów w Łążynie". Z treści posta odczytuję, że próbujesz ustalić miejsce - parafię urodzenia Jana. Czy dotychczas udało się ustalić ewentualne rodzeństwo Jana? Może tym śladem dojdziesz do macierzystej parafii Świątkowskich? Fakt okazania w trakcie zawierania małżeństwa tzw. aktu znania, wcale nie wyklucza istnienia poszukiwanej metryki chrztu. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Akta notarialne •10 •lata•, 5 •mies.• temu• #1780
|
Darek1965 •napisał•:
marekcoi •napisał•: Witam, czy znajdzie się coś na temat Jana Świątkowskiego (ok. 1792-1853)? Mój praprzodek był lokajem w łążyńskim dworze, a następnie sołtysem w Macikowie. W akcie ślubu z 1822 r. jest następujący zapis: "(...)mający lat trzydzieści podług wywodu zawyrokowanego przez Sąd Pokoju Obwodu Lipnowskiego, przed nami złożonego (...)". Jako, że akta Sądu Pokoju nie zachowały się, być może istnieją jakieś zapisy u notariusza? Pozdrawiam, Marek Witaj, w Twoim przypadku szczęście dopisało:) Odszukałem jeden akt notarialny, który był sporządzony 5 IV 1827 i oznaczono go numerem ciągłym - 5694. Cyt. " Świątkowskiego Jana, ing... [słowo nieczytelne] kontraktu poddzierżawy gruntów w Łążynie". Z treści posta odczytuję, że próbujesz ustalić miejsce - parafię urodzenia Jana. Czy dotychczas udało się ustalić ewentualne rodzeństwo Jana? Może tym śladem dojdziesz do macierzystej parafii Świątkowskich? Fakt okazania w trakcie zawierania małżeństwa tzw. aktu znania, wcale nie wyklucza istnienia poszukiwanej metryki chrztu. pozdrawiam Darek Dziękuję! Sprawa pochodzenia Jana Świątkowskiego jest skomplikowana. Według akt zapowiedzi i małżeństwa jego rodzicami byli Franciszek i Anna, zamieszkali w miejscowości, którą odczytuję jako Dzierżążno (znalazłem dwie miejscowości na Pomorzu o tej nazwie, w pow. kartuskim i tczewskim), natomiast do aktu małżeństwa stanął jako świadek jego "rodzony wuj" Błażej Ryszkowski zamieszkały w Lalkowach, obie miejscowości "w Prusiech". Jak mi się wydaje znalazłem akt małżeństwa rodziców Jana, z którego wynika, że panieńskim nazwiskiem matki było "Plewowna" (par. Godziszewo, 1790 r.), a także ich zgony, tamże (1828, 1833 r.) Nasuwa się szereg wątpliwości i tajemnic: 1. niezgodność nazwiska matki (Plewowna) z "rodzonym wujem", czyli bratem matki (Ryszewski) 2. brak nazwiska Ryszewski w par. Lalkowy, mimo indeksacji 3. rodzice Jana wzięli ślub i umarli w par. Godziszewo, a nie w Dzierżążnie 4. znaczne odległości: pomiędzy miejscowościami Lalkowy, Godziszewem, Dzierżążnem, nie mówiąc o Łążynie 5. obecność akurat Błażeja Ryszewskiego na ślubie swojego siostrzeńca i w ogóle obecność Jana Świątkowskiego na Ziemi Dobrzyńskiej, z dala od Pomorza Gdańskiego 6. określenie "pochodzenia szlacheckiego", które czasami towarzyszyło Janowi Świątkowskiemu przy okazji narodzin kolejnych dzieci 7. Pomiędzy 1826 r., a 1828 r. Jan przenosi się "na chwilę" do par. Wola-Trutowo, gdzie w 1828 r. rodzi mu się dziecko; rok wcześniej niejakiemu Pawłowi Świątkowskiemu w tej parafii także rodzi się dziecko. Albo jest to zbieg okoliczności, albo członek rodziny, którego nie mogę powiązać PS. Znalazłem przed chwilą akt ślubu z 1818 r. niejakiego Michała Ryszkowskiego, syna Antoniego z Łążyna. Zastanawiał się, czy Błażej Ryszkowski nie jest jakoś z nimi spokrewniony... Pozdrawiam, Marek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 5 •mies.• temu• •przez• marekcoi.
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•