Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656563
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656563
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Proszę o udzielenie informacji
Proszę o udzielenie informacji •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1633
|
Proszę o udzielenie mi informacji na temat Antoniego Janke. Dziękuję ślicznie
|
|
|
Odp: Proszę o udzielenie informacji •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1634
|
Łucja •napisał•:
Proszę o udzielenie mi informacji na temat Antoniego Janke. Dziękuję ślicznie Witam na forum i zapraszam do rozgoszczenia się, czym chata bogata ... Dobrze Pani trafiła, pomagamy sobie wzajemnie nt. genealogii z głównym akcentem na rejon ziemi dobrzyńskiej, ale nie tylko:) Zapewne nie jestem osamotniony w chęci spróbowania udzielenia pomocy "nowej" koleżance, ale jak zacząć? Nie wiem jak do tego się zabrać, gdyż pytanie jest zbyt ogólnikowe. Proszę więc o dodatkowe info. nt.Antoniego lub jego rodziny (miejscowość, parafia, daty itd.). Piersze koty za płoty, przy drugim poście zapewne pójdzie nam z górki:) pozdrawiam Darek |
|
|
Anotni Janke. •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1635
|
Jestem wnuczką wnuka Antoniego. Nie wiele wiem o prapradziatku. Znalazłam go na liście osób biorących udział w Powstaniu styczniowym u Państwa w portalu. Wiem że Antoni był żonaty z Apolonia Janke zd. Nitka. Mieli m.in. syna Józefa któa był dwukrotnie żonaty, pierwszej żony nie znam ale druga to Pelagia zd. Pieczyńska.
Józef Janka ur. 4.02.1864 OŚno ( 14/1864) zmarł 4.01.1956 Goraniec , ojciec Antoni Janka matka Apolonia Janka zd. Nitka... Pelagia Janke zd. Pieczyńska ur. 27.04.1881 zm. 28.02.1972 Goraniec Józef i Pelagia Ślub brali w Kościele Parafijalnym w Popowie. Poszukuję informacji na temat pra i pradziadków, ale jakby gdzies sie znalazł jakaś notka jeszcze o synu Józefa i Pelagii Czesławie ( mój dziadek) było by super. Czesława Janke, syn. Józefa i Pelagii ur. 09.07.1912r. na Gorańcu zm. 01.05.1989r.w Niekłonicach. akt urodzenia Czesława Janke w księdze urodzeń pod nr 174/1912 W rodzinie występują dwie odmiany nazwiska: Janke i Janka Pozdrawiam |
|
|
Odp: Proszę o udzielenie informacji •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1636
|
witam ponownie,
na początku zastrzegam, większość "lekcji" z genealogii trzeba będzie odrobić samodzielnie, początkowo ograniczę się jedynie do podania ewentualnych kierunków poszukiwań oraz podam kilka szczątkowych informacji, to tak na dobry początek ... W książce ks.Czesława Lissowskiego, Powstanie styczniowe w ziemi dobrzyńskiej, wyd.Płock 1938, na str.179 w afabetycznym spisie nazwisk uczestników powstania styczniowego można odnaleźć zapis: "Janke Antoni, mieszczanin, karczmarz z Czernikowa, za popieranie powstania ukarany pieniężnie". Z prezentowanych przez nas XVIII-wiecznych indeksów z Czernikowa wydaje się, że w powyższej informacji jest coś na rzeczy ... Jednakże w opisie historii Czernikowa przedstawionej w artykule; Historia Czernikowa na tle historii Polski i ziemi dobrzyńskiej, opublikowanym w kwartalniku Gminy Czernikowa, Nr 4 z 2009 r, www.czernikowo.pl/plik,15342,dwa-slowa-numer-specjalny.pdf wynika, że powstaniu styczniowym ukarano grzywną karczmarza Żyda - Antoniego Jankie i proboszcza Macieja Lucińskiego. Skąd autor przytoczonego artykułu powziął informację o pochodzeniu Antoniego Jankie nie wiadomo? A może skojarzono wykonywaną profesję, która w zdecydowanej większości przypadków na ziemi dobrzyńskiej była domeną starozakonnych? Tak czy siak, podaję pod rozwagę rowinięcie dalszych poszukiwań w oparciu o materiały z terenu parafii w Czernikowie. Kolejna kwestia warta rozwinięcia, to dane dotyczące syna Antoniego; Józef Janka ur. 4.02.1864 OŚno ( 14/1864) zmarł 4.01.1956 Goraniec , ojciec Antoni Janka matka Apolonia Janka zd. Nitka... Osobiście zidentyfikowałem miejsce urodzenia Józefa Janka s.Antoniego jako Ośno w parafii Służewo, w obecnym powiecie nieszawskim. Podajesz nr aktu (14/1864), czyli znane są dane dotyczące ojca, profesja oraz wiek. Ciekawy jestem, czy profesja Antoniego z aktu chrztu Józefa koreluje z danymi z Czernikowa? Odnośnie Ośna w parafii Służewo, odnalazłem również dane z ksiąg ludności stałej (dane udostępnione na www.genealodzy.pl dzięki ubiegłorocznej akcji w AP Włocławek realizowanej m.in. przez userów tego forum:) poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Wlocl...Sluzewo_s003_ed2014/ Jak się okazuje, z XIX-wiecznej gminy Służewo zachowały się jedynie trzy księgi ludności stałej (indeks i tom 8 i 10). Z indeksu nazwisk ludności miejscowości Ośno w gminie Służewo wynika, że w XIX wieku w Ośnie, w budynku nr 151, zamieszkiwała Matylda Jankie r. 1855. Szczegółówe dane nt. tej osoby zamieszczono w tomie 3 na str.102, który nie zachował się, a szkoda;) Wg. moich dywagacji, teren dalszych poszukiwań, to również teren parafii w Służewie. Ps. dokładnie przejrzę jeszcze posiadane dokumenty pod kątem wydarzeń 1863 r., może coś ciekawego odnajdę nt. ks.Lucińskiego z Czernikowa, a tym samym może coś wpadanie nt.karczmarza z Czernikowa? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Proszę o udzielenie informacji •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1637
|
witam,
w genealogii trzeba mieć również tzw.farta, niektórzy kilka miesięcy, a nawet lat poszukują brakującego ogniwa, a niektórym dane jest pozyskać poszukiwane dane praktycznie od ręki. Droga korespondentko, prawdopodobnie należysz do tej drugiej grupy szczęśliwców:) Nie chciałbym się mylić, ale najprawdopodobniej odnalazłem akt zaślubin poszukiwanego przez Ciebie Antoniego. Ślub Antoniego Janka i Apolonii Nitka nie odbył się w Czernikowie, ani też w Służewie, ale o wiele dalej na zachód, czyli w Gnieźnie!? W 1850 r. w parafii św.Trójcy w Gnieźnie stanęli na ślubnym kobiercu 24-letni kawaler Antoni Janka i 22-letnia wdowa Apollonia Staudt zd.Nitka. Szczegóły możesz odnaleźć w akcie małżeństwa o nr V-24/1850 w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Jeżeli chciabyś pozyskać omawiany akt skontaktuj sie z firma, ktora ma wyłączność na kwerendy w AAD w Gnieznie. Osobiście korzystałem z jej usług, podając konkretny nr metryki, koszt jednego skanu to 18 zł, nie jest tanio, ale w moim przypadku poszło bardzo sprawnie i byłem zadowolony z jej usług, namiary na te firmę: •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• lub •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• tel: 669-893-149, Pan Błochowiak Ps. daj znać na forum, co ciekawego odnalazłaś w omawianym wyżej akcie zaślubin. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Proszę o udzielenie informacji •11 •lata•, 2 •mies.• temu• #1638
|
Dziękuję bardzo za wszystkie wpisy w moim temacie.
Dzisiaj już zamawiam dokumenty z Archiwum Państwowego. Jak je otrzymam od razu odezwę sie z jego treścią. Zaczęłam na szybko przeglądać stronkę z internetu " Genealogia Polska" i tam przeglądać przodków. Znalazłam Antoniego jako Antonius i Apolonie jako Apollonia ...m.in. znalazłam tam że ich córka urodziła się w Ośno/łopienno (Lopienno). Jak kojarze to już gdzieś mi sie obiło że dziadek - Józef ur. sie w Ośno/Łppienno...czy te dane co do Ośna to to samo ośno co mi podajesz w parafii Służewo? Pozdrawiam Łucja |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• Łucja. •Powód•: Rozszerzenie tematu
|
|
•Wygenerowano w• 0.20 •sekundy•