Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656563
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656563
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego
Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 9 •mies.• temu• #1700
|
Witam,
zwracam się o pomoc w prawidłowym odczytaniu zapisów archiwalnych sporządzonych w j.francuskim. Tytułem wprowadzenia dodam kilka zdań nt. dość nietypowej sprawy, z którą zetknąłem się w toku poszukiwań kolejnych Dobrzyniaków walczących przy boku Napoleona, w dosłownym tego słowa znaczeniu, gdyż sprawa dotyczy dwóch szwoleżerów gwardii. Jak do tej pory wydawało się znamy zaledwie jednego, tego najsławnieszego; "...poz.nr 17 Jan Nepomucen Dziewanowski z naszj listy ... Dla mniej zorientowanych użytkowników bardzo cicho podpowiadam, to ten kapitan - dowódca szwadronu, bohater szarży pod Somosierrą, w której został ciężko ranny i w efekcie zmarł na hiszpańskiej ziemi. Ps. fotki pomnika są na naszym portalu www.szpejankowski.eu/index.php/pl/xxx/item/175/asInline.html ..." Jak się okazuje, zaledwie 13 km na wschód od Szafarni w parafialnej wsi Trąbin w 1789 r. urodziło się dwóch innych szwoleżerów; Tamasz i Felix Krzyżanowscy, obydwaj pełnili służbę w 8 kompanii. Dane na temat przebiegu ich służby odnalazłem w księdze rodowodowej zwanej Registre-Matricule, prezentowanej na stronie internetowej archiwum Ministerstwa Obrony Narodowej Francji www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr...0&uielem_zoom=52 strona 211, pozycja nr 1244 Tomasz Krzyżanowski i poz. nr 1246 Felix Krzyżanowski. Proszę o pomoc w odczytaniu dokładnych dat urodzenia Tomasza i Felixa oraz danych dotyczących przebiegu służby (pismo ręczne) ostatnia kolumna. Wydaje się, że sprawa dotyczy dwóch braci (chyba nie bliźniaków) synów Ignacego i Viktorii z Krajewskich. W związku z tym tematem pojawiła się jeszcze jedna zagadka, stąd moje określenie o wyjątkowości tej sprawy. Księgę urodzin (sumariusz) z Trąbina posiadamy zindeksowany. Występuje tam małżeństwo Ignacego i Wiktorii Krzyżanowskich, ale z sumariusza nie wynika fakt narodzin ich dwóch synów. www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...trabin_u_1779-95.pdf Czyżby przedmiotowy sumariusz z Trąbina był niepełen? Odpowiedź na to pytanie można odnaleźć w pełnych metrykach z Trąbina przechowywanych w AD Płock. Czy ktokolwiek z userów podjąłby się sprawdzenia tej informacji, oczywiście przy okazji własnych poszukiwań? Wg. moich ustaleń Ignacy Krzyżanowski prawdopodobnie był nadzierżawcą Ekonomii Trąbin. Za udzieloną pomoc z góry dziękuję Darek |
|
|
Odp: Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 9 •mies.• temu• #1702
|
Witam
w sumariuszach występują błędy i to dość często. np. parafia Ruże nie znajdziemy tam ur. Macieja Konarskiego ale w allegatach dotyczących jego ślubu znajduje się odpis jego metryki chrztu z tej parafii, w księdze w Ar. D. Płock zapewne znajdzie się oryginalny wpis. Na początku mojej przygody z genealogią zawsze byłem pełen podziwu dla dokładności spisywanych sumariuszy - żadnych skreśleń , żadnych poprawek, dziś wiem że można na nich polegać w 90 % Jerzy |
|
|
Odp: Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 8 •mies.• temu• #1723
|
Szanowny Panie,
nie wiem, czy udało się Panu już odczytać zapisy we francuskich księgach. Jeśli nie, oto ich pierwsza część, z której wynika, że bracia nie byli bliźniakami (różnica 2 lat), ale byli do siebie b. podobni (wychwycona różnica, to kształt podbródka): 1244. [Thomas] Tomasz s. [Ignace] Ignaca i [Victoire Krajewska] Wiktorii Krajewskiej, ur. [23 Octobre 1789] 23 października 1789 w [Trombine] Trąbinie [canton de département de] pow. Rypin, [taille d'un mètre - 79 -] wzrost 1,79 m, [visage oval] twarz owalna, [front couvert] czoło zasłonięte/niskie, [yeux bleus] oczy niebieskie, [nez long] nos długi, [bouche moyenne] usta średnie, [menton court] broda/podbródek krótki, [cheveux blonds] włosy blond, [sourcils idem] brwi tak samo, [marques particulières] znaki szczegolne – 1246. [Felix] Feliks s. [Ignace] Ignaca i [Victoire Krajewska] Wiktorii Krajewskiej, ur. [30 Mai 1787] 30 maja 1787 w [Trombine] Trąbinie [canton de département de] pow. Rypin, [taille d'un mètre - 79 -] wzrost 1,79 m, [visage oval] twarz owalna, [front couvert] czoło zasłonięte/niskie, [yeux bleus] oczy niebieskie, [nez long] nos długi, [bouche moyenne] usta średnie, [menton rong] broda/podbródek zaokrąglony, [cheveux blonds] włosy blond, [sourcils idem] brwi tak samo, [marques particulières] znaki szczegolne – Na Pana stronę natknąłem się przypadkowo szukając informacji o ziemi dobrzyńskiej. A ponieważ widzę, że mógłby Pan może coś zasugerować w kwestiach mnie interesujących, proszę o potwierdzenie, czy mogę się kontaktować nie na forum, ale np. mailowo. Z pozdrowieniami |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 8 •mies.• temu• #1724
|
Witam nowego usera naszego forum,
cieszę się, że po raz kolejny nie zawiodłem się i potwierdziła zasada, dziś pomagasz Ty, jutro pomogą tobie ... Dziękuję za udzieloną pomoc i jednocześnie liczę na dalszą aktywość, chociażby w odczytach zapisów sporządzonych w j.francuskim:) W sprawach prywatnych prowadzę ożywioną korespondencję poprzez pocztę portalu; •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• i oczekuję na Pana maila:) Nie ukrywam również, że jako moderatorowi i współtwórcy portalu szczególnie zależy mi na aktywności userów poprzez forum, chociaż jednocześnie rozumiem, iż niektóre tematy zawierają bardzo osobiste elementy i nie mogą być ujawniane publicznie. pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski |
|
|
Odp: Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 8 •mies.• temu• #1725
|
Oto wynik kolejnych odczytań (zapis odręczny, ostatnia kolumna):
1244: A fait la campagne de 1809 en Allemagne, où il fut blessé le 6 Juillet à l’affaire de Wagram, celle de 1810 en Espagne, 1811 aussi en Espagne. A quitté le service de France le 1er mai 1814 pour rentrer en Pologne. Service antérieur... Brał udział w kampanii 1809 w Niemczech, gdzie został raniony 6 lipca w akcji pod Wagram, [w kampanii] w Hiszpańii w 1810, w 1811 również w Hiszpanii. Opuścił służbę we Francji 1 maja 1814 i wrócił do Polski. Służba wcześniejsza… (spróbuję odczytać później, bo zapis mniej czytelny i ma skróty). 1246: zapis podobny, podobnie jak brat został raniony w Niemczech w 1809, walczył w 1810 i 1812 w Hiszpanii, opuścił Francję 1.05.1814. Zapis dalszy trudny do odczytania, ale na pewno jeszcze mi się uda… |
|
|
Odp: Trąbin - pomoc w odczytaniu j.francuskiego •10 •lata•, 8 •mies.• temu• #1727
|
zapowiada się niezwykle ekscytująco, innymi słowy mówiąc, trafiły się nam "delicje"
Braci Krzyżanowskich już wpisałem do naszej listy (poz.26 i 27) i oczekuje na możliwość uzupełnienia wstępnych informacji www.szpejankowski.eu/index.php/forum/8-a...-boku-napoleona.html pozdrawiam Darek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.21 •sekundy•