Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656193
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2656193
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Ochotnicy wojny 1920 r.
Ochotnicy wojny 1920 r. •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2123
|
Witam,
od dłuższego czasu zbieram wszelkie materiały związane z udziałem ochotników z lipnowskiego w wojnie polsko-bolszewickiej do przygotowywanego kolejnego portalowego artykułu. Jak się okazuje, z samego powiatu lipnowskiego w sierpniu 1920 r. wcielono 70 ochotników kawalerzystów do 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, nota bene elitarnego pułku ułanów II RP. Dotychczasowe publikacje poprawnie wskazują nazwiska zaledwie 5 osób z lipnowskiego, jednakże bez szczegółów ich działalności, które w obronie Ojczyzny brały udział w walkach 1 PUK. Wobec tego mam zamiar ustalić pozostałych 65 NN ochotników, którzy 22 lipca z Lipna wyruszli na front. Posiadam wykaz ponad 4 tys. byłych podoficerów i szeregowych 1 PUK z lat 1918-1920, są wśród nich również dotąd nieznani ułani ochotnicy z lipnowskiego, ale jak ich poprawnie zidentyfikować? Poza stopniem wojskowym, imieniem i nazwiskiem oraz nazwą ewentualnego odznaczenia za męstwo, wykaz nie zawiera wiecej szczegółów. Może wspólnymi siłami "odkurzymy" szerzej nieznane historie 65 ochotników kawalerzystów z lipnowskiego? Poniżej przedstawiam fragment wstępu do przygotowywanego artykułu pt. Nieznani lipnowscy ochotnicy To niesamowita przygoda móc połączyć ze sobą szczątkowe informacje w jedną, w miarę spójną — mam nadzieję — historię. Gdy zaczynałem pracę nad tym artykułem, myślałem, że o wydarzeniach wojny polsko-bolszewickiej wiem już dużo. Teraz mam świadomość, że to dopiero początek i że wiele wątków, które zamieściłem w artykule, wartych jest osobnego przedstawienia. Muszę przyznać, że nie byłbym sobą, gdybym jednocześnie nie próbował dociec prawdopodobnej przyczyny nieznajomości przedmiotowego tematu przez autorów dotychczasowych publikacji traktujących o wydarzeniach i uczestnikach wojny 1920 roku, wywodzących się z miejscowości historycznej ziemi dobrzyńskiej. Bezpośrednią przyczynę tego stanu rzeczy upatruję w fragmentaryczności dostępnego zasobu archiwalnego oraz braku zachowanych wspomnień i relacji jej uczestników, gdyż w tle tych wydarzeń można dostrzec osoby powiązane z Oddziałem II Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, czyli służbami specjalnymi II RP. Wobec tego, w dwudziestoleciu międzywojennym, spuszczona kurtyna milczenia nad inicjatorami oraz szczegółami wydarzeń nie powinna obecnie nikogo dziwić. Uważam, że po upływie niespełna 100 lat od zakończenia tamtych wydarzeń przyszedł już czas aby podnieść kurtynę milczenia ku pożytkowi prawdy historycznej. ------------------------------------------------------------------------------- Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi i wskazówki. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •8 •lata•, 11 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Ochotnicy wojny 1920 r. •9 •lata•, 10 •mies.• temu• #2136
|
Witam,
dla zainteresowanych tematem przedstawiam listę podoficerów i ułanów 1.Pułku Ułanów Krechowieckich. Wśród tych 2704 żołnierzy jest 70 ochotników z dawnego powiatu lipnowskiego, razem 70 kawalerzystów, w tym 25 ziemian oraz 45 ochotników rekrutujących się z pracowników folwarcznych, rzemieślników, mieszczan i inteligencji. Opisałem zaledwie pięciu: poz. nr 800, 1385, 1706, 1856 i 2297. Kto jeszcze z powiatu lipnowskiego walczył w 1920 r. w największej bitwie kawaleryjskiej XX w. pod Komarowem? Może pojawią się jakieś sugestie? www.szpejankowski.eu/images/stories/wpThumbnails/kvm.pdf pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Ochotnicy wojny 1920 r. •8 •lata•, 11 •mies.• temu• #2361
|
Witam,
wczorajsza publikacja posta na stronie fb grupy "Stare zdjęcia z lipna i okolic", nt. lipnowskich ochotników wojny 1920 roku zaowocowała nowymi danymi, które dobrze rokują na przyszłość:) www.facebook.com/photo.php?fbid=68937878...p;type=3&theater Podsumowując dotychczasowe informacje można stwierdzić, że pojawiły się konkretne sygnały nt. 1. ułana Cezariusza Witeckiego z Lipna (02.06.1891 Lipno - 24.08.1941 Kocborowo), być może poz. nr 2478? 2. ułana Mariana Byszewskiego z Lipna, być może poz. 224? Dowiedzieliśmy się również o udziale w wojnie polsko-bolszewickiej innych dwóch Dobrzyniaków. Kolejnego ułana z rodu Witeckich z Lipna - Klemensa Witeckiego oraz jego szwagra - Włodzimierza Grabowskiego, co prawda walczących w innych jednostkach kawaleryjskich, ale podane dane oraz ujawnione rodzinne pamiątki z tamtych lat są godne szerszej uwagi. Dziękuję Pani Danucie Jeznach oraz Łukaszowi Podlaszewskiemu za cenne informacje oraz zapraszam inne osoby do stałej współpracy. Do ustalenia pozostały jeszcze 63 nazwiska ułanów - ochotników z lipnowskiego z wojny polsko-bolszewickiej! pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Ochotnicy wojny 1920 r. •8 •lata•, 11 •mies.• temu• #2362
|
Dzień dobry,
Muszę szczerze przyznać, że zainteresowało mnie to wyzwanie, a że lubię takie historyczne "szperanie" to postaram się w tych poszukiwaniach pomóc. Z pewnością ci ludzie zasługują na ich odnalezienie i przypomnienie. Chyba udało mi się ustalić kolejne nazwisko: poz. nr 83, Władysław Bejger Najprawdopodobniej jest to ziemianin, właściciel majątku Małszyce Przy okazji pragnę wyrazić ogromny podziw i uznanie co do Pańskiej działalności i prowadzonej przez Pana strony. Dobrze wiedzieć, że w ojczystej Ziemi Dobrzyńskiej są tacy pasjonaci. Pozdrawiam, Łukasz Podlaszewski |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Ochotnicy wojny 1920 r. •8 •lata•, 11 •mies.• temu• #2363
|
lucass92 •napisał•:
Dzień dobry, Muszę szczerze przyznać, że zainteresowało mnie to wyzwanie, a że lubię takie historyczne "szperanie" to postaram się w tych poszukiwaniach pomóc. Z pewnością ci ludzie zasługują na ich odnalezienie i przypomnienie. Chyba udało mi się ustalić kolejne nazwisko: poz. nr 83, Władysław Bejger Najprawdopodobniej jest to ziemianin, właściciel majątku Małszyce Przy okazji pragnę wyrazić ogromny podziw i uznanie co do Pańskiej działalności i prowadzonej przez Pana strony. Dobrze wiedzieć, że w ojczystej Ziemi Dobrzyńskiej są tacy pasjonaci. Pozdrawiam, Łukasz Podlaszewski Dziękuję za miłe słowo oraz deklarację pomocy i kolejne odkrycie:) Fajnie, że podjęty temat po kilkunastomiesięcznej ciszy odżył na nowo:) Dzięki i Pana pomocy zapomniana historia wydarzeń sprzed niespełna 100 lat ma szansę na publiczną premierę. Interesujący nas temat nabiera kolejnych rumieńców:) Dzisiaj pojawił się następny sygnał od użytkownika fb, cyt.: ------------------------------------------------------------------------------- Radosław Wojciechowski Szanowny Panie, w którejś książce wydanej przez IPN (zbiorze studiów poświęconych wywiadowi II RP), dostępnej także w internecie jest informacja, że w majątku Kikole (zapisanym w treści artykułu bodaj jako Kikoły) przebywał w 1919-1917 (?) r., oficjalnie na urlopie, oficer Legionów, który później (okres II RP) był szefem placówki II Oddziału w Mławie. Czy właśnie stąd bierze Pan swoje przypuszczenia o inspiracji II Oddziałowej? ------------------------------------------------------------------------------- Było pytanie i była też odpowiedź:) ------------------------------------------------------------------------------ Dariusz Szpejenkowski napisał: Szanowny Panie, dziękuję za ekstra informację, o której istnieniu nie miałem pojęcia;) Podjęty przeze mnie temat jest tak ekscytujący, iż obecnie nie muszę już oglądać sensacyjnych filmów:) Gotowy scenariusz do takiego filmu widzę w obrazach wydarzeń, które rozegrały się również w rejonie Lipna. Jednocześnie zapewniam, że nie jest to wytwór mojej wyobraźni:) Z tego co chciałbym obecnie ujawnić publicznie podaję obszary zagadnień, które są tylko częściową odpowiedzią na Pana pytanie. Po pierwsze, przygotowania w 1919 r. i wkroczenie na Pomorze w styczniu 1920 r. wojsk generała Hallera. Po drugie, kwestia osób z przeszłością współpracy z kontrwywiadem armii austro-węgierskiej z czasów I wojny światowej oraz działalność japońskiego wywiadu wojskowego na terenie Polski w 1920 r. Liczę na Pana kolejne podpowiedzi, a może nawet na kontakt priv:) ------------------------------------------------------------------------------- pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Ochotnicy wojny 1920 r. •8 •lata•, 11 •mies.• temu• #2364
|
Poz. nr 2653 albo 2659 - To może być Władysław Zieliński herbu Świnka - ojciec Stanisława Zielińskiego ze Skępego. Stanisław jako 17-latek brał udział w walkach w obronie Lipna. Możliwe, że ojciec służył jako ochotnik w tym pułku.
Pozdrawiam, Łukasz |
|
•Ostatnio zmieniany•: •8 •lata•, 11 •mies.• temu• •przez• lucass92.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•