Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638629
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Rodzina Bartlitz
Odp: Rodzina Bartlitz •9 •lata•, 10 •mies.• temu• #2114
|
Dzień dobry,
Bardzo dziękuję za tę odpowiedź. Nie posiadałem informacji o wszystkich dzieciach Jakuba i Marianny. Tym samym będę mógł dopisać do drzewa Karola, Helenę, Michała i Jana. Czy wiadomości o nich pochodzą z zapisków rodzinnych, czy może jakiegoś źródła, do którego nie dotarłem? Co do Marianny Chełmickiej, wskazanie imion jej rodziców stanowi ciekawy trop w poszukiwaniach. Na stronie www.genealogia.okiem.pl/genealogia.php?n=chelmicki wymienieni są Antoni Chełmicki ur. 1745 r. i Petronela Trzcińska. Może to oni. Niestety, w dostępnych w Internecie źródłach nie mogłem znaleźć najmniejszej chociażby dodatkowej wzmianki o Petroneli, nie mówiąc już o prawdopodobnych dzieciach z tego małżeństwa (wśród nich o Mariannie). Znaleźć można jedynie informacje o drugiej żonie Antoniego, Salomei Głuchowskiej i dzieciach z tego małżeństwa. W akcie małżeństwa Rafała Chełmickiego jest informacja o metryce urodzenia wyciągniętej z kościoła sarnowieckiego. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o parafię Sarnowo koło Grudziądza. W Sarnowie koło Skępego nie było kościoła. Pozostaje sprawdzenie Archiwum Diecezjalnego i poszukiwanie metryk Bartlitzów i Chełmickich w Grudziądzu, Sarnowie i Toruniu, gdzie według kartoteki mieszkańców opublikowanej przez AP w Poznaniu, urodził się 15 maja 1809 r. Józef Bartlitz, późniejszy burmistrz Mielżyna i Kcyni. Zakładam, że jego ojcem był wspomniany przez Panią Karol. Czy posiada Pani jakieś dodatkowe informacje na jego temat? Czy jest znane miejsce i data jego śmierci? P.S. Rodzina mojej żony pochodzi od Jakuba ur. ok. 1790 r., syna Jakuba i Marianny. Pozdrawiam, Marek Wieczorek •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata•, 10 •mies.• temu• •przez• marekcoi.
|
|
•Wygenerowano w• 0.12 •sekundy•