Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637853
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637853
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
|
•TEMAT:• Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1911
|
Miało być kilka zdań a będzie trochę dłuższy tekst. Mam nadzieję, że Was nie zanudzę, ale chciałabym opowiedzieć jak od zdjęcia, na które trafiłam na aukcji internetowej (wcześniejsze wpisy) dotarłam do nazwisk osób znajdujących się na tym zdjęciu (dla przypomnienia – uroczystość złotych godów w Bądkowie).
Wyszłam z założenia, że skoro zdjęcie ukazało się w Tygodniku Ilustrowanym (nr 10 z 1910) to istnieje duże prawdopodobieństwo, że uroczystość była interesująca dla prasy i znajdę coś jeszcze w innych tytułach czasopism z tamtego okresu. Wyszukanie „obrazem” nie dało żadnych rezultatów, pozostała więc tradycyjna metoda różnych „słów kluczy”. Na stronie swistak.pl trafiłam na aukcję: www.swistak.pl/a9629553,Biesiada-Literac...Wielkanoc-1910r.html Na zamieszczonym skanie widać, że zdjęcie uzupełnione jest jakimś opisem. Wniosek: trzeba drążyć dalej www.antykwariat-biss.pl/ Antykwariat posiada bardzo bogatą, dobrze opisaną ofertę unikalnych wydawnictw archiwalnych (uwaga: stare czasopisma – oferty znajdują się na „świstaku”). Wysłałam maila i nie minęło pół godziny a do mojej skrzynki trafiają dobrej jakości skany! Przedstawiam opis uroczystości złotych godów, który znalazł się w tygodniku Biesiada Literacka nr 13 z 1910 (pisownia oryginalna): „ Niezwykła uroczystość. We wsi Bądkowo, położonej w okolicach Płocka, odbyła się uroczystość niezwykła. Oto czcigodny proboszcz tamtejszy, ks. kanonik Józef Rościszewski, pobłogosławił dwanaście par małżeńskich, które doczekały się pięćdziesiątej rocznicy zaślubin, czyli t. zw. „godów złotych.” Błogosławieństwa ks. kanonik Rościszewski udzielił pomienionym małżonkom po nabożeństwie, odprawionem na ich intencyę, następnie zaś przemówił do nich serdecznie, podniosłemi słowy, zakończył zaś życzeniem, aby im Bóg pozwolił jak najdłużej używać łask życia, doczekać w czerstwem zdrowiu dyamentowych i brylantowych godów. Głęboko wzruszającym i budującym był widok tych staruszków, klęczących przed ołtarzem w odświętnej odzieży, z laskami jubileuszowemi w ręku, korzących się z gołębią prostotą przed Bogiem, dziękczyniących Mu za żywot długi, spędzony w żarliwej wierze, wśród prawdy i pracy, za wieniec sędziwości, wywalczony w znojnym trudzie, pod godłem Chrystusowem. Czcigodny ks. proboszcz, sam również sędziwy, niemniej był wzruszony. Głos jego drżał, gdy wypowiadał święte prawdy, gdy z tkliwem rozrzewnieniem udzielał dziatkom swoim duchowym błogosławieństwa. Po uroczystości kościelnej, która zgromadziła tłumy wiernych, gościnny kapłan zaprosił wszystkich na plebanię, gdzie oczekiwało skromne przyjęcie. Uroczystość trwale się zapisała w sercach i pamięci zarówno jubilatów, jak i uczestników tych niezwykłych godów. Rozchodzili się do domów zbudowani, podniesieni na duchu, nie mając słów dla czcigodnego ks. proboszcza, za jego dobroć, za uświetnienie rocznicy niezwykłej majestatycznym obrzędem, za gościnność wreszcie. Ks. kanonik Rościszewski jest uwielbiany przez parafian, którzy w nim mają nietylko wzorowego duszpasterza, ale także troskliwego ojca, mądrego doradcę we wszelkich sprawach życia.” Podpis pod zdjęciem: „Ks. KANONIK ROŚCISZEWSKI, proboszcz Bądkowa, w otoczeniu dwunastu par małżeńskich, które doczekały się jednocześnie złotych godów pożycia.” Postanowiłam sprawdzić jeszcze nowy „punkt zaczepienia” czyli co w Internecie znajdę o proboszczu Rościszewskim. Na Forum Stowarzyszenia TRADYTOR w temacie „Kościół św. Wincentego’a Paulo – Bądkowo Kościelne” znalazłam wpis: „Kolejne zdjęcie przedstawia fundatora murowanej dzwonnicy - księdza Józefa Rościszewskiego w otoczeniu parafian. Fotografia pochodzi z czasopisma Świat (nr z dnia 19 marca 1910), gdzie opisano "niezwykłą uroczystość błogosławieństwa 50-letniego małżeństwa dwunastu parom". Ks. Józef Rościszewski był krewnym ówczesnych właścicieli Brudzenia Dużego.” forum.tradytor.pl/viewtopic.php?t=1619 Zdjęcie na forum co prawda to samo co wcześniej znalezione, ale nowy sygnał – opis. Ciekawe czy w „Świecie” jest to samo co w „Tygodniku Ilustrowanym”? Trzeba to sprawdzić. W tekście nie ma numeru ale jest data wydania, to ogranicza numery które muszę odnaleźć. I znowu nieoceniona okazuje się strona Biblioteki Narodowej polona.pl Trochę trudno się tu szuka ale w końcu jest… Świat Pismo Tygodniowe Ilustrowane nr 12 z dnia 19 marca 1910. A tam tekst (pisownia oryginalna): „Niezwykłe gody. Dnia 2 lutego w parafii Bądkowo, w powiecie lipnowskim, obchodzono niezwykłą uroczystość błogosławieństwa 50-letniego małżeństwa dwunastu parom. Na dzień ten kościołek przybrano zielenią, wśród której widniał napis: „Boże, błogosław jubilatom”. Jubilaci w otoczeniu dzieci, wnuków i prawnuków wysłuchali Mszy św., poczem miejscowy proboszcz, ks. kanonik Józef Rościszewski, wręczył jubilatom laski. Po przemowie, wygłoszonej przez ks. rektora Figielskiego z Płocka, odczytano telegram z życzeniami i błogosławieństwem od najdostojniejszego pasterza dyecezyi. Niezwykłe gody obchodzili: Michał i Maryanna Prucheńscy z Bądkowa Kościelnego, Józef i Maryanna Bartniccy z Bądkowa Jeziornego, Franciszek i Józefa Bartniccy z Winnicy, Leon i Franciszka Skrzyńscy i Walenty i Balbina Góralscy z Brudzenia, Jan i Józefa Krzemińscy z Bądkowa Kościelnego, Józef i Maryanna Błaszkiewiczowie z Bądkowa Jeziornego, Jan i Teofila Witkowscy z Bądkowa Kościelnego, Krajkowscy z Podlasia, Wincenty i Wiktorya Olszewscy z Bądkowa, Jakób i Franc. Korzeniowscy z Winnicy, Leon i Franc. Skrzyńcy z Brudzenia i Marcin i Konstancya Dosińscy z Winnicy. Po skończonej ceremonii wszystkich jubilatów wraz z rodzinami oraz okoliczne obywatelstwo podejmował na plebanii miejscowy ks. kanonik Rościszewski, poczem na pamiątkę uroczystości zrobiono zdjęcia fotograficzne przez sprowadzonego z Płocka fotografa, p. Grzywińskiego.” Podpis pod zdjęciem: „Niezwykłe gody. 12 par, obchodzących złote gody małżeńskie.” Wcześniej „kombinowałam” jak wspólnymi siłami spróbować stworzyć listę hipotetycznych jubilatów a tu „tadam!” mamy całą listę na raz. No i na dodatek dokładną datę oraz szczegóły tej ważnej dla lokalnej społeczności uroczystości. Po dokładnym obejrzeniu zdjęcia i analizie znalezionych tekstów rodzi się kilka następnych zagadek: 1. Przyznaję „bez bicia”, że zainteresowałam się tym zdjęciem z powodu tych białych krzyży (w tekście nazwa „laski jubileuszowe”). Jeszcze nigdy takich nie widziałam. Na forum Wielkopolskiego Towarzystwa genealogicznego znalazłam bardzo ciekawy wpis ze zdjęciami zatytułowany „Złote gody na rodzinnych fotografiach”. Fragment tekstu: „Krzyże jubileuszowe z okazji 50-rocznicy ślubu przygotowuje się i poświęca pamiątkowe krzyże. Onegdaj miały one kształt krzyża osadzonego na długiej lasce, stad spotkałam się również z nazwą jubileuszowe krzyże pastoralne (pastorały jubileuszowe).” www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?...;t=1109&start=40 Te na naszym zdjęciu są podwójne. Poszukałam i wygląda na to, że są to prawdopodobnie „karawaki” (karawaka - krzyż choleryczny, krzyż morowy, który stał się talizmanem chroniącym przed chorobami i zapobiegającym wielu nieszczęściom). Na zdjęciu 15 osób trzyma taki podwójny krzyż (w tym dwa krzyże mało widoczne: mężczyzna za proboszczem i mężczyzna za kobietą siedzącą z prawej strony) ale 2 osoby trzymają krzyż tradycyjny (kobieta, która siedzi druga z lewej strony i mężczyzna za nią). Więc łącznie jest 17 krzyży a par było 12 czyli 7 gdzieś się „zgubiło”. I czemu krzyże są różne? 2. Ksiądz Proboszcz i 12 par jubilatów to łącznie 25 osób a na zdjęciu znajduje się 26 osób (12 kobiet i 14 mężczyzn). Wygląda na to, że jeden mężczyzna na zdjęciu nie jest jubilatem. Może to ten przy oknie z prawej strony „aktor ostatniego planu”- wygląda młodziej niż pozostali. 3. Policzyłam wymienionych w „Świecie” jubilatów i wychodzi, że jest 13 a nie 12 par. Przypuszczam, że tymi „bonusowymi” jubilatami byli z „rozpędu” spisani goście i stawiam na Krajkowskich z Podlasia. Ale to może już zostawię do rozwiązania Wam Dajcie mi znać jeżeli odnajdziecie wśród jubilatów swoich przodków. Pozdrawiam Ula P.S. Nie udało mi się dodać załączników. jeżeli ktoś będzie zainteresowany znalezionymi skanami artykułów to podeślę je na maila. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• UrszulaB.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1912
|
świetna genealogiczna robota, czyli kto szuka ten...
Trzymam kciuki za pojawienie się tej przysłowiowej wisienki na torcie, tj. odezwania się - nawiązania kontaktu nawet przez jednego potomka którejkolwiek pary dostojnych jubilatów. Opisana historia poszukiwań zasługuje nie tylko na dłuższego posta ale i również na artykuł, taka jest moja prywatna opinia, brawo. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1913
|
Dzień dobry,
Cieszę się, że dotarł Pan do Biblioteki Kolekcji Prywatnych www.bikop.eu/dlibra Tak się składa, że jestem jej redaktorem i jednocześnie osobą, która dostarczyła parę zdjęć rodzinnych związanych z Ziemią Dobrzyńską m.in. wspomniane przez Pana zdjęcie uczniów klasy V szkoły powszechnej z Działynia. Wśród dzieci znajduje się moja babcia Chciałbym zachęcić Państwa do korzystania z Biblioteki, a także do współpracy. Jest to projekt otwarty, systematycznie powiększany o nowe zasoby m.in. fotografie, pocztówki, różnego rodzaju dokumenty, w tym genealogiczne. Gdyby ktoś z Państwa chciałby się podzielić swoimi pamiątkami proszę o kontakt na adres •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• Pozdrawiam, Marek Darek1965 •napisał•: Znalezione w sieci, nie na aukcjach internetowych, ale tematyka zbieżna z tytułową, więc podpinam się pod dotychczasowy temat. Na wstępnie drobna uwaga: foto z serwisu tworzonego przez Międzynarodowe Centrum Zarządzania Informacją. Wszelkie prawa do publikowanych materiałów są zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie i wykorzystywanie prezentowanych materiałów (pliki graficzne oraz metadane) bez zgody przedstawicieli ICIMSS jest zabronione. 1. Mazowsze, gm.Czernikowo, widok plebani (1923r.) awers www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=1605&...id=&lp=1&QI= 2.Mazowsze, gm.Czernikowo, widok plebani (1923r.) rewers www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=1606&...id=&lp=2&QI= 3.Uczniowe V klasy Szkoły Powszechnej w Działyniu (1939r.) www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=3777&...id=&lp=1&QI= Czy ktoś rozpozna jakąkolwiek osobę, hm, coś się mi wydaje, że wśród nas jest co najmniej jedna osoba, która może sprostać temu wyzwaniu:) 4. Osiek, pow.brodnicki (pocztówki z widokiem przejścia granicznego) www.bikop.eu/dlibra/results?action=Searc...p;remoteQueryType=-2 5.Dobrzejewice (1939-1944?) www.bikop.eu/dlibra/docmetadata?id=2241&...id=&lp=2&QI= 6. Skępe (portrety) www.bikop.eu/dlibra/results?action=Searc...p;remoteQueryType=-2 To na dzisiaj już wystarczy, jest co oglądać, a niebawem cdn. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• marekcoi.
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1914
|
Witam,
jaki ten świat mały... Szkoda, że wcześniej nie posiadałem jakiejkolwiek info. o istnieniu tak bogatej platformy do prezentacji prywatnych kolekcji pocztówek i zdjęć; www.bikop.eu/dlibra U nas zawsze znajdzie się miejsce na prezentację - reklamę ciekawych inicjatyw. Osobiście nie widzę żadnych elementów konkurencji, ba, istnieje nawet możliwość zawiązania współpracy. Tak na gorąco, u Was prezentacja, a u nas próby poprawnej identyfikacji tych anonimowych materiałów, czego dałem dowód w poprzednim poście. Odnośnie zdjęcia z Działynia proszę o uchylenie rąbka posiadanej wiedzy w zakresie identyfikacji uwidocznionych tam osób, piąte dziecko w pierwszym rzędzie od lewej strony to ... itd. Ułatwi to w przyszłości identyfikację pozostałych osób, chyba że ten etap został już zrealizowany? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1915
|
Witam,
Tak, niestety w większości są to anonimowe materiały... Co do zdjęcia z Działynia jestem w stanie wskazać tylko swoją babcię, która siedzi w rzędzie poniżej kadry nauczycielskiej, czwarta z prawej strony (Gertruda Maciejewska) Aha, budynek szkoły istnieje do dzisiaj goo.gl/SP4w8F Pozdrawiam, Marek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• marekcoi.
|
Odp: Aukcje internetowe - kopalnia info.genealogicznych •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1980
|
Dzisiaj o aukcjach nie będzie, ale wątek zbieżny - stare zdjęcia.
Poniżej zamieszczam link do biblioteki TNP, gdzie można obejrzeć album fotografii portretowych osób związanych z historią naszego regionu, a nawet zamówić ich skany, do wszelkich publikacji oraz badań genealogicznych jak znalazł:) Razem 176 zdjęć, wykonanych w latach 1862-1925. aleph.koszykowa.pl/F?func=find-b&req...NP01&x=0&y=0 aleph.koszykowa.pl/F?func=find-b&req...NP01&x=0&y=0 pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.39 •sekundy•